Rață cu orez aromatizat, sarmale în foi de hrean, ouă de prepeliță, mâncare rece de năut, pui cu lămâie, păstrăv afumat și sărat...acestea sunt doar câteva dintre mâncărurile care se regăseau în secolul al 16-lea pe mesele celor înstăriți din zona Sibiului de azi. Cu un aspect care-ți fură instantaneu privirea și un parfum care-ți trezește curiozitatea de a te înfrupta puțin chiar dacă ai luat deja un prânz copios, Muzeul de Istorie s-a întors astăzi în timp și a recreat, cu ajutorul unor bucătari iscusiți din Sibiu, câteva dintre rețetele acelei perioade.
Un proiect care a durat câteva luni, ideea de a recrea câteva dintre rețetele specifice acelei perioade la Sibiu le-a dat de lucru bucătarilor de la Restaurantul Jules.
„Este un proiect foarte curajos. Am pregătit un bufet care să readucă în atmosfera și gusturile secolului XVI, un secol bogat în arome, în condimente, în cărnuri...de la vânat, la pești, știucă, sturioni, homari, raci, stridii, până la prepelițe, bibilici, miel, vițel, porc. Am muncit mult la meniu, am încercat tot felul de combinații, de multe ori chiar ne-am văzut nevoiți să reinterpretăm pentru că ei în acea perioadă experimentau mult cu aromele, iar atunci când am început să gătim după rețete am descoperit că multe dintre ele nu prea erau potrivite și comestibile împreună. Am încercat, în rețetele pe care le propunem, să avem preparatele cât se poate de aproape de secolul acela, dar totuși comestibile pentru zilele noastre. A fost destul de dificil să realizăm tot ceea ce ne-am propus. Echipa a lucrat timp de câteva luni la proiect, a fost o perioadă în care ne-am documentat intens, ne-am uitat la picturi, am găsit monografii, apoi am căutat vesela potrivită pentru bufet. Am ales să facem preparatele din produse de la producători locali, pâinea am încercat să o facem ca în acel secol, din grâu, secară, o pâine destul de brută, simplă”, povestește Ramona Matia, din partea Jules.
Mâncăruri pline de carne și deserturi alese
Unele din cele mai interesante preparate ale perioadei sunt regăsite și astăzi în meniurile sibienilor.
„Avem o rață umplută cu orez aromatizat cu fructe confiate, prune, caise, cu șofran și diferite arome, pe care am ținut-o la cuptor și am potrivit-o cu o portocală. Mai avem așa-zisele sarmale. Carnea am rulat-o în frunze de hrean, apoi le-am fiert în vin, pentru a-i da o altfel de aromă. Am vrut să aducem gustul autentic de atunci și tocmai de aceea am respectat rețetele cât am putut de mult. A fost o mare provocare, dar a fost o experiență frumoasă”, spune Andra Andriuc, bucătăreasă.
Nici la capitolul dulciuri gurmanzii secolului al 16-lea nu stăteau rău deloc. Orez cu lapte și diferite tarte erau printre preferatele acestora.
„Pentru această masă bogată avem un orez cu lapte foarte aromatizat cu citrice, stafide, nucă și scorțișoară. De asemenea, avem un tort cu morcovi, nucșoară și scorțișoară, o tartă cu lămâie, pere fierte în vin roșu și o cremă de zahăr ars. Marea majoritate dintre acestea se regăsesc și în rețetele pe care le-am găsit din secolul 16. La ei erau fructe și legume din abundență”, spune Elena Matia, bucătăreasă.
Piese de bucătărie confecționate în secolele XVI – XIX din argint, cositor, cupru și oțel au fost expuse în premieră publicului în curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger din Sibiu, în cadrul expoziției „Servirea mâncării, între medieval și modern” organizată de Muzeul Național Brukenthal. Expoziția cuprinde 16 panouri, în care arată istoria evoluției veselei și tacâmurilor folosite în spațiul european, la trecerea dintre medieval și modern. În cadrul evenimentului, au fost prezentate atât rețete de secol XVI, cât și muzica acelei epoci, prin intermediul unei trupe cu specific medieval, renascentist.
Proiectul a debutat în luna mai a acestui an, continuă până în luna august și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul anului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Muzeul De Istorie Naturală , Muzeul Național Brukenthal , Istorie Casa Altemberger , Andra Andriuc , mancare sibiu , Ramona Matia , Restaurantul Jules , Elena Matia , secolul al 16-lea , Curtea Gurmanzilor , Vesela Kazakova
Vizualizari: 4337
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Kokos
Acum 2 ore
Unsibian
Acum 3 ore
Florin alexandru
Acum 3 ore
Tata
Acum 3 ore
Nobody