Într-un gest fără precedent în istoria recentă a Sibiului, mai mulți tineri artiști sibieni, recunoscuți inclusiv la nivel internațional, au ieșit în stradă pentru a cere trecătorilor semnături care să împiedice, în viitor, persoanele condamnate să mai aibă acces la funcțiile publice.
Ofelia Popii a fost recompensată de două ori ci premiul UNITER pentru Cea mai bună actriță, iar lista distincțiilor primite în România și în afară poate continua. Actriță a Teatrului Național “Radu Stanca“, Ofelia Popii a ieșit, miercuri dimineața, alături de mai mulți actori și regizori legați de Sibiu, pentru a strânge semnături în cadrul campaniei #FărăPenali, campanie al cărei scop este modificarea Constituției. “Și eu am trecut prin faza în care am fost dezgustată de clasa politică, absolut dezgustată de felul în care este deturnată o acțiune în folosul cuiva. Dar în momentul în care am văzut că merge greu cu strânsul semnăturilor, m-am panicat, pentru că nu mă așteptam. E un lucru de atâta bun-simț încât nu îmi imaginez de ce un om normal și cinstit nu își dorește ca și la conducerea țării să fie un om cinstit, în primul rând. În cazul de față, să nu te exprimi și să nu iei atitudine e sinonim cu a da mâna, a sprijini și a fi în cârdășie cu «ceilalți»“, descrie Ofelia Popii resorturile care au stat la baza deciziei de a se implica într-o inițiativă cetățenească, susținută de cei de la USR.
La fel ca și ceilalți artiști sibieni care s-au alăturat campaniei de strângere de semnături, și pentru Ofelia Popii este pentru prima dată când mesajele civice le exprimă și în altă parte decât pe scenă. “Eu am încercat, în principiu, să îmi fac meseria și prin meseria mea să vorbesc în această zonă. Am luat parte la spectacole sociale, de exemplu, făcute în special în regia Geaninei Cărbunaru. Nu cred că imaginea mea va fi asociată unui partid, pentru că aici e vorba de o inițiativă cetățenească. Faptul că ei, cei de la USR, o depun, pentru că sunt acolo, îi face un fel de mijloc de transport, din punctul meu de vedere. Dar dacă în interiorul USR vor apărea oameni cu dosare, vor dispărea și ei“, mai spune Ofelia Popii.
“Da, mi-a crescut salariul. Dar nu să mă dea pe spate și, oricum, dau mai mulți bani pe benzină, pe alimente și medicamente. Dar eu nu simt nevoia să protestez împotriva nivelului de trai, ci împotriva unui lucru care mi se pare lipsit de logică. Nu poți tu, ca cetățean cu dosar penal, să ai dreptul, poziția în stat, de a schimba legislația sau de a lua decizii. La fel ca toți oamenii normali, mulțumesc pentru o țară mai sigură, prosperă, dar nu se întâmplă asta, ci sunt doar vorbe“, Ofelia PopiiActrița care de doi ani este și mamă a convins numeroși trecători să oprească pentru a susține inițiativa. “Au fost și unii temători. Și nu acuz pe nimeni pentru asta, deoarece românii atât de mult au tot fost mințiți. Ceva de genul «dacă îmi dau o semnătură acum și o folosesc tot penalii?». Frica asta groaznică mi se pare incorectă. Adică, de ce ne-au făcut atât de fricoși și de lași? Îmi stă frustrarea în gât și mi se pare foarte nedrept“, descrie Ofelia experiența din cadrul campaniei.
Săptămâna actorilor și regizorilor
Campania #FărăPenali a început la Sibiu la finele lunii martie, prin strângerea de semnături la cortul amplasat fie în fața magazinului Dumbrava, fie în fața parcului Astra. Totodată, au fost organizate și alte acțiuni în Sibiu și alte orașe ale județului. În medie, 200 de semnături erau strânse în cele câteva ore în care reprezentanții USR ori voluntarii care li se alăturau întâmpinau sibienii la cort. În cele patru ore ale dimineții de miercuri, însă, au oprit pentru a sprijini inițiativa cu semnătura lor aproximativ 500 de persoane. Nu doar sibieni, ci și vizitatori din alte zone, în special din județul Alba. Până acum, de la demararea campaniei, la Sibiu au fost strânse aproape 23.000 de semnături. În prima zi în care artiștii s-au alăturat campaniei, numărul semnăturilor strânse s-a dublat
Iar acțiunea de miercuri a reprezentat debutul a ceea ce reprezentanții USR au denumit “săptămâna actorilor și regizorilor #FărăPenali la Sibiu“. Căci, în afară de Ofelia Popii campaniei de strângere de semnături i s-au alăturat și alți artiști recunoscuți.
Regizorul Radu Nica, spre exemplu, cel ale cărui spectacole sunt puse în scenă din Germania până în SUA. Și pentru el, este o premieră faptul că se exprimă civic și social în alt loc decât pe scenă. Spune că acest lucru a început să se schimbe după tragedia de la Colectiv. “Eu mă rezum la principii, deși răul e destul de identificabil în România anului 2018, dar comportamentul incorect e prezent la toate nivelurile societății. Acest flagel trebuie stârpit peste tot pe unde există. Nu vreau să transmit senzația că aici suntem niște «hateri» de PSD, deși, da, în momentul actual PSD greșește masiv. Însă în anii aceștia de după Revoluție nu cred că au existat niciodată niște guverne impecabile sau niște repere de moralitate, cu foarte mici excepții. Nu trăim vremuri normale. Uită-te ce se întâmplă în toată societatea și în toată lumea. Este o recrudescență a dictaturilor, a statelor totalitare, lucru care mă îngrijorează și cred că artiștii trebuie să se implice foarte concret. Nu mai e timp de nuanțe, de finețuri. Cred că mesajul, declarațiile noastre, chiar și cele artistice, să fie foarte directe“, apreciază Radu Nica implicarea sa în campania #FărăPenali.
Programul prezenței actorilor în fața parcului Astra este următorul: – joi 26, iulie – Mihai Coman, Ioan Paraschiv și Radu Nica (regizor) (10.00 – 14.00), – vineri 27, iulie – Diana Fufezan Bogdan Sărătean (regizor) (10.00 – 14.00), – sâmbătă 28, iulie – Marius Turdeanu și Adrian Matioc (10.00-14.00), – duminică 29, iulie – Charlie Fălămaș, Ioan Paraschiv și Dada Love (11.00 – 14.00).Regizor, dar și actor, este și Bogdan Sărătean, inițiator al festivalului “25 de ore de teatru non-stop“ și coordonator al Teatrului Bis, printre altele. La fel, și în cazul lui o premieră în ceea ce privește implicarea în astfel de acțiuni. “Deja e o frustrare enormă pentru ce se întâmplă acolo sus, la nivel decizional. Mă deranjează modul în care oamenii sunt prostiți cu pensii și alte promisiuni deșarte de acest gen. Căci e ceva de bun simț, de minimă igienă socială, ca un condamnat penal să nu poată avea o funcție publică. Iar, la noi, președintele Camerei Deputaților e condamnat“, spune Bogdan Sărătean.
Voluntară de la Paris. “Aceleași reacții le au și românii din străinătate“
Gabriela Dan-Unterseh locuiește în Franța de mulți ani, fiind de loc din București, iar în cursul zilei de miercuri a venit la cortul din fața parcului Astra în calitate de voluntar. E pentru a doua oară la Sibiu, același drum de la Paris făcându-l și în iunie, tot pentru a face voluntariat în cadrul acestei campanii. Acum a venit însoțită și de familie.S-a implicat și în strângerea de semnături din rândul românilor care locuiesc la Paris. “În special din zona bisericilor am strâns semnături. Diaspora e diferită și ea. Sunt cei care se implică, donează sau strâng semnături, dar și cei care spun că nu îi interesează. Aceleași reacții le întâlnesc și în țară, cât și la românii care locuiesc în afara țării. Se spune că diaspora are diferite momente de evoluție. Ajungi acolo, vrei să te integrezi și nu îți mai pasă de România. Ajungi, însă, la un moment dat când ție îți este bine și vrei să dai ceva înapoi. Cred că la această din urmă fază începem să ajungem tot mai mulți“, apreciază Gabriela Dan-Unterseh. Spune că, față de acum mai bine de o lună, vede o schimbare a reacției sibienilor la această campanie. “Acum vin mult mai multe persoane, vin unele cu listele deja gata completate, e un interes mult mai mare. Trebuie continuat și reușit“.
“Pentru o lume mai bună“
Despre campania de strângere de semnături pentru inițiativa #FărăPenali, a auzit de mai demult Gheorghe Moisin, în vârstă de 62 de ani, din Cisnădie. Miercuri a fost în trecere prin Sibiu și s-a putut opri, câteva clipe, pentru a semna. “Țara trebuie condusă de oameni integri, nu care au fost încurcați cu treburi mizerabile: furturi, minciuni, corupție. Astfel de oameni nu ne pot conduce, deoarece mintea lor este bolnavă, nu pot lua dintr-un post de conducere decizii drepte și înțelepte. Trebuie, cel puțin pentru început, să fii integru. Căci, pe parcurs, lucrurile se mai pot schimba“, își motivează bărbatul adeziunea la campania #FărăPenali. Cei care au oprit pentru a semna sunt, însă, din toate categoriile și de toate vârstele. Frunza, de exemplu, este o țigancă – după cum se descrie râzând dintre fustele cu pliuri dese – ce își dorește “o lume mai bună“. “Am semnat și eu, da... Căci mi-a spus doamna că e pentru o lume mai bună, că e nevoie. Căci asta deranjează oamenii: minciuna și hoții. Și tot ăștia, hoții, au rămas la putere“, spune Frunza. Campania de strângere de semnături se încheie pe 20 august
Până în 20 august
“Campania #FărăPenali continuă până în 20 august și este nevoie de implicarea voluntarilor pentru a ajuta județele din jurul Sibiului să ajungă la minim 20.000 de semnături. Se pot descărca liste de pe site-ul www.farapenali.ro pentru fiecare județ, sau cetățenii pot semna sau preda liste la centrele de colectare din țară: farapenali.ro/centre-de-colectare“, anunță cei de la USR. Campania de strângere de semnături pentru modificarea Constituției, astfel încât să nu mai fie permise candidaturi la funcții publice ale celor condamnați penal a fost lansată la Sibiu, la sfârșitul lunii martie de către președinții USR și FDGR, Dan Barna și Paul Porr. Pentru revizuirea Constituției printr-o inițiativă cetățenească este nevoie de minim 500.000 de semnături, strânse în șase luni și care să provină din cel puțin jumătate din județele țării. Propunerea de revizuire trebuie apoi adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Apoi, este organizat un referendum, care trebuie organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire. Până acum, numărul semnăturilor strânse la nivel național este de peste 374.000.Tag-uri: Paul Porr , semnaturi , Camera Deputatilor , Camerei Deputaților , campanie , Bogdan Sărătean , fara penali in functii publice , Radu Stanca , Dan Barna , Asociaţia Artiştilor Plastici , Charlie Fălămaș , Adrian Matioc , Ofelia Popii , Pentru Sibiu , Radu Nica , Mihai Coman , Teatrului Național , Secţia Actorie , Marius Turdeanu , Ioan Paraschiv , Gabriela Dan , Dada Love , Diana Fufezan Bogdan Sărătean , Regizorul Radu Nica , Geaninei Cărbunaru , Gheorghe Moisin , Teatrului Bis
Vizualizari: 2592
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Victor
Acum 12 ore
Lumea lui Andrei
Acum 16 ore
Gabriel
Acum 17 ore
Marcian Radu
Acum 18 ore
Prenume