Miercuri,
05.10.2022
Partial Noros
Acum
15°C

Infractori, n-aveți teamă! Acapararea justiției de către politic e în grafic

Nu e (nu era) vorba de o toană de moment ci mai de grabă - cum ne spune dialectica – de acumulări care au dus la uriașe salturi calitative. Totul s-a soldat cu nașterea și afirmarea unei pături sociale noi, deosebit de puternică, virulentă și pătimașă, “baroniada“. Având la mână politicul și economicul, aceasta a jalonat evoluția României ultimelor trei decenii. Iar când s-a văzut în cele din urmă confruntată cu justiția, a început să scuipe flăcări. N-a reușit cum ar fi crezut decât după ce, urmare alegerilor din 2016, s-a înscăunat confortabil în toate fotoliile puterii. De atunci a lansat planul diabolic de luptă necruțătoare cu justiția.

Am anticipat că vor câștiga. Când ai la îndemână arma redutabilă a legii și instituții supreme în a o interpreta și executa de talia Guvernului, Curții Constituționale, Avocatul Poporului, victoria nu mai stă sub semnul îndoielii. S-a câștigat deja o bătălie decisivă. S-au adoptat legile care permit ( mai departe) jaful economiei prin intermediul administrației, la toate nivelurile. Se depun eforturi stăruitoare pentru a-i amnistia sau grația pe cei judecați sau în curs de judecată. Urmează, în temeiul legilor deja adoptate, „însănătoșirea” corpului magistraților, procurori și judecători deopotrivă, astfel ca aceștia în final să le fie obedienți.

Se poate? Sigur că da. Nu avem tristul dar eficientul exemplu al anilor 50-60 al secolului trecut? Ce rost altul ar avea proaspăt înființata Direcție specială de cercetare și anchetare a magistraților? Simplu. Procurorii pot fi dați pe mâna unui ministru căruia CCR, în darnica ei înțelepciune, i-a recunoscut nu numai autoritatea asupra activității lor astfel cum prevede constituția, ci și subordonarea-. Recentul exemplu care a condus la revocarea șefului DNA este ilustrativ în acest sens. Adică, art. 134 alin.1 spune răspicat: „Consiliul Superior al Magistraturii propune Președintelui României numirea – și în virtutea principiului simetriei decizionale și revocarea – din funcție a judecătorilor și procurorilor, cu excepția celor stagiari” iar CCR ignoră pur și simplu acest text, mai mult îl violează și conferă absolut arbitrar această competență ministrului justiției, adică executivului politic. Dacă un text constituțional atât de clar poate fi masacrat în interesul unui ministru, recte în interesul executivului politic, la ce ne putem aștepta că va face acesta cu autoritatea sa asupra procurorilor? Îi va disciplina, îi va subordona în totalitate. Nici că se poate imagina un mod mai eficient de a-i supune politicului.

Cam același lucru și cu judecătorii. Aici, rolul ministrului justiției va fi preluat de Secția pentru judecători a CSM. Procurorul General a făcut apel la solidaritate între magistrați în apărarea drepturilor lor și a independenței justiției. Cu ademeniri și amenințări, voința și rațiunea se lasă în multe cazuri înfrânte. Actuala majoritate a Secției pentru judecători pare a fi deja obedientă politicului. Vom vedea, zilele următoare, atitudinea față de președinta ÎCCJ. Cum s-au conturat ultimele luări de poziție, politicul are tot dreptul să vorbească, să critice și să adopte legi care lovesc justiția dar aceasta nu are dreptul să riposteze, să se apere.

Una peste alta, ne așteptăm, în viitorul nu prea îndepărtat, la un proces de punere pe labe a justiției prin organizări, reorganizări, epurări. Asupra judecătorilor și procurorilor va atârna zi și noapte sabia lui Damocles. Nimic nu le mai stă în cale. Nici Uniunea Europeană sau instituțiile sale de specialitate pe care, în orbirea lor, le ignoră.

Tot acest scenariu grotesc este legitimat prin voința poporului exprimată la alegerile din 2016. Dar este aici o problemă. Voința poporului s-a exprimat pe un proiect politic care n-a prevăzut subordonarea justiției, anularea independenței acesteia. De altă parte, odată instalați la putere, voința populară nu poate fi trădată. Nu le poate fi permis orice. Separarea puterilor în stat și independența justiției sunt alfa și omega democrației în numele căreia au preluat puterea. Dacă pe parcursul exercițiului puterii se aduc atingeri grave valorilor fundamentale care stau la temelia așezământului democratic, cu alte cuvinte dacă este pus în joc un interes național, poporul poate fi consultat din nou prin intermediul referendumului prevăzut de art.90 din constituție.

Aici cred că președintele Iohannis putea face mai mult. Când li s-a văzut cu ochiul liber intenția, ba mai mult când s-au întreprins pași concreți, gravi, extrem de gravi, constând în mutilarea legilor penale și ale celor de organizare și funcționare a justiției, când s-au îndreptat atacuri directe la magistrații care au luptat pentru justiție, pentru independența ei, putea să aducă această extrem de gravă problemă de interes național în fața poporului prin declanșarea unui referendum indiferent ce s-ar fi întâmplat. Nu existau, nu există motive de suspendare sau de demitere a președintelui pentru declanșarea unui referendum. Și chiar dacă infractorii, actori ai puterii, puneau la cale, împotriva evidenței legii, suspendarea, urma ca poporul să se pronunțe. Altfel spus, responsabilitatea pentru mizeria națională ce se derulează sub ochii noștri era adusă în fața poporului. Dacă poporul ar fi acceptat-o, își asuma răspunderea. Dacă în schimb poporul ar fi repudiat-o, ar fi furnizat argumente constituționale de stopare și anulare a întregului scenariu. Iar dacă nici așa actorii noștri infracționali nu s-ar fi potolit, societatea civilă ar fi fost îndreptățită să-i înlăture de la putere.

În acest fel s-ar fi eliminat rușinea și o piatră apăsătoare de pe inima națiunii. N-a fost să fie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

dancp2

Acum 4 ani

citi infractori ati aparat dle avocat octogenar?
Raspunde

Liviu

Acum 4 ani

Daca Justitia post Dragnea, nu a fost in stare de 30 de ani sa ii infunde pe acesti mizerabili, isi merita soarta. Daca procurorii, judecatorii, avocatii si societatea civila este pasiva isi merita soarta. Acesti golani psd-isti au facut deja praf Romania si ii vor pune si pumnul in gura.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus