Vineri,
23.04.2021
Partial Noros
Acum
14°C

Macheta statuii lui Mihai Viteazul a fost amplasată în centrul Cisnădiei

Macheta statuii lui Mihai Viteazul a fost amplasată în centrul Cisnădiei

Prima statuie a lui Mihai Viteazul călare, din județul Sibiu, a fost amplasată în centrul Cisnădiei, în zona pietonală amenajată în fața primăriei. Deocamdată, statuia este doar o machetă a celei de bronz, aflată în lucru.

Statuia este rezultatul unui concurs de soluții lansat de administrația din Cisnădie în luna martie a acestui an, în urma căruia câștigătoare a fost desemnată lucrarea unui profesor al Facultății de arte platice din Capitală. În total au fost depuse cinci oferte în cadrul acestei proceduri, cea câștigătoare solicitând investiții de aproximativ 200.000 de euro.

Macheta la scara 1:1 a statuii desemnată câștigătoare a fost amplasată, săptămâna aceasta, în centrul Cisnădiei, pentru o zi, pentru a fi analizat modul de amplasare. Mai apoi, macheta a fost transportată la Arad, unde va fi turnată statuia de bronz care urmează să fie amplasată permanent în centrul orașului la începutul lunii noiembrie. “Îmi doresc ca unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului să devină statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Zilele acestea, cisnădienii au putut observa, în fața primăriei, macheta la scara 1:1. Sunt bucuros pentru că am auzit reacții pozitive din partea cetățenilor și sunt fericit că această statuie îi va face și mai mândri că sunt cisnădieni. Mihai Viteazul va fi reprezentat călare, în haine de gală, cu mâna dreaptă ținând hățurile, iar cu mâna stângă întinsă cu un însemn în formă de baston de căpetenie de oaste arătând către Șelimbăr. Statuie ecvestra va fi turnată din bronz și o vom putea admira din luna noiembrie a acestui an, în fața Primăriei orașului Cisnădie“, a scris Gheorghe Huja, primarul orașului Cisnădie, pe pagina sa de Facebook.

statuie mihai viteazul

Statuia a cărei machetă a fost amplasată în Cisnădie a fost selecționată din rândul celor înscrise în cadrul concursului de soluții, concurs al cărei juriu a fost condus de Ioana Cristian, arhitectul-șef al orașului Cisnădie. Din au mai făcut parte – potrivit anunțului din martie - arhitectul Mircea Țibuleac, criticul de artă Marius David, profesorul de istorie Cornel Mihai Maria, viceprimarul Dănuț Mihai Filip și directorii executivi din cadrul Primăriei Cisnădie, Cornel Iulian Barbu și Nicolae Valer Rădoiu.

Statuia lui Mihai Viteazul călare va fi a noua de acest fel în România. Până acum, au fost amplasate statui cu domnitorul care, în 1600, a condus cele trei principate medievale care acum formează România în București (două), Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea, Giurgiu și Năvodari.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

jeep

Acum 2 ani

huja vrea sa-i bata pe cei din selimbar? pt drumul dedeman ?:)
Raspunde

misu caftangiu

Acum 2 ani

Si care e legatura dintre Cisnadie si Mihai Viteazu? Poate ca, cel mult, s-a oprit acolo la o bere inaintea bataliei de la Selimbar ;)
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Ce fain se arunca 200.000.-Euro pe fereastra! Sincer, nu credeti ca sunt alte prioritati in Cisnadie decat statuia lui Mihai Viteazu? Mai bine ar baga banii astia intr-un studiu de dezvoltare urbana...
Raspunde

Bine venita

Acum 2 ani

Decat sa ii fure banii toti mai bine si niste statui ca cei mici nici nu mai stiu pe ce lume sunt ,ce sa mai vorbim de cartile de istorie subtiate de la an la an .
Raspunde

misu

Acum 2 ani

Te-ai gandit serios cand ai scris comentariul? 1 - si prin statui nu se pot fura banii publici? 2 - cu o statuie trantita in centru, sigur copiii cisnadieni nu devin mai inteligenti peste noapte ;) 3 - ma mir ca la cate clase are huja, a auzit de Mihai Viteazu
Raspunde

Damn

Acum 2 ani

O fudulie inutila ! Iar istoric vorbind, M. Viteazul nu prea este mare erou in jurul cetatii Sibiului...
Raspunde

Bogdan Pentia

Acum 7 luni

Sinistru, un personaj care a pradat ardealul si nu are nici o legatura cu Cisnadie. Cei care au hotarit hidosenia asta sunt precis niste vinituri din Vilcea.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus