Prima statuie a lui Mihai Viteazul călare, din județul Sibiu, a fost amplasată în centrul Cisnădiei, în zona pietonală amenajată în fața primăriei. Deocamdată, statuia este doar o machetă a celei de bronz, aflată în lucru.
Statuia este rezultatul unui concurs de soluții lansat de administrația din Cisnădie în luna martie a acestui an, în urma căruia câștigătoare a fost desemnată lucrarea unui profesor al Facultății de arte platice din Capitală. În total au fost depuse cinci oferte în cadrul acestei proceduri, cea câștigătoare solicitând investiții de aproximativ 200.000 de euro.
Macheta la scara 1:1 a statuii desemnată câștigătoare a fost amplasată, săptămâna aceasta, în centrul Cisnădiei, pentru o zi, pentru a fi analizat modul de amplasare. Mai apoi, macheta a fost transportată la Arad, unde va fi turnată statuia de bronz care urmează să fie amplasată permanent în centrul orașului la începutul lunii noiembrie. “Îmi doresc ca unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului să devină statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Zilele acestea, cisnădienii au putut observa, în fața primăriei, macheta la scara 1:1. Sunt bucuros pentru că am auzit reacții pozitive din partea cetățenilor și sunt fericit că această statuie îi va face și mai mândri că sunt cisnădieni. Mihai Viteazul va fi reprezentat călare, în haine de gală, cu mâna dreaptă ținând hățurile, iar cu mâna stângă întinsă cu un însemn în formă de baston de căpetenie de oaste arătând către Șelimbăr. Statuie ecvestra va fi turnată din bronz și o vom putea admira din luna noiembrie a acestui an, în fața Primăriei orașului Cisnădie“, a scris Gheorghe Huja, primarul orașului Cisnădie, pe pagina sa de Facebook.
Statuia a cărei machetă a fost amplasată în Cisnădie a fost selecționată din rândul celor înscrise în cadrul concursului de soluții, concurs al cărei juriu a fost condus de Ioana Cristian, arhitectul-șef al orașului Cisnădie. Din au mai făcut parte – potrivit anunțului din martie - arhitectul Mircea Țibuleac, criticul de artă Marius David, profesorul de istorie Cornel Mihai Maria, viceprimarul Dănuț Mihai Filip și directorii executivi din cadrul Primăriei Cisnădie, Cornel Iulian Barbu și Nicolae Valer Rădoiu.
Statuia lui Mihai Viteazul călare va fi a noua de acest fel în România. Până acum, au fost amplasate statui cu domnitorul care, în 1600, a condus cele trei principate medievale care acum formează România în București (două), Iași, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea, Giurgiu și Năvodari.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Mihai Viteazul , Alba Iulia , Gheorghe Huja , Primăria Cisnădie , Marius David , statuie , Ioana Cristian , Primăriei Cisnădie , Pentru Sibiu , Cornel Iulian Barbu , Mircea Țibuleac , Cornel Mihai Maria , Dănuț Mihai Filip , Nicolae Valer Rădoiu , macheta
Vizualizari: 7969
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Nelutu O
Acum 8 ore
Noi noi
Acum 10 ore
Eu
Acum 10 ore
Q
Acum 10 ore
Q