Sâmbătă,
11.10.2025
Innorat
Acum
13°C

Crama Sibiană. Bucătarul n-are gust

Crama Sibiană. Bucătarul n-are gust

Când te întorci în țară, după vreun periplu aiurea prin Europa sau mai departe, primul lucru pe care îl face orice român verde e să mănânce o ciorbă de burtă. Una d-aia cu smântână groasă, cu ardei, fierbinte și cu burtă spălată barem în trei ape. Să-ți spele interiorul de toate fructele de mare, de filizonii străine, să te bage repede în atmosfera noastră neaoșă.

Așa am făcut și eu acum vreo săptămână. De cum am trecut granița, am urmărit cu ochii primul restaurant mai acătării pentru a face cunoștință cu apriga Românie culinară. Am avut mare ghinion, pentru că fiertura pe care am încercat-o în Oradea a fost o porcărie demnă de porci cu pestă Africană. Burtă luată parcă din ce nu s-a mai vândut în ultimii zece ani, o ciorbă lungă de mi-a părut rău.

Așa că ajuns în Sibiu, am spus că neapărat trebuie să dreg porceala. Și am tras la Crama Sibiană, cea din Piața Mică. Sincer vă spun că intenția a fost de a încerca o ciorbă și altceva domestic, însă masa goală, oaspeți cere. Și așa s-a întâmplat și în această situație.

Ne-am întins, pe lângă ciorba de burtă, la o tigaie picantă, o gustărică Crama Sibiană, un gulaș și-o garniță. Asezonat cu un pic de țuică, și-un țap de bere.

38693266_399447290459271_6764338947330932736_n

Gulașul a venit în farfurie, deși omul l-a cerut în pită. S-a rectificat, însă comeseanul a fost foarte supărat, pentru că în pâine nu a mai intrat ”mai mult de trei linguri”, după cum s-a plâns. A și venit ultimul la masă, a și plecat primul. De zeamă a părut mulțumit, că n-a înjurat când ne-a salutat de masă bună.

38454748_1140176306138205_677996553729736704_n

Ciorba de burtă a fost peste cea mâncată în Oradea. Dar departe de ce mi-aș fi dorit. La fel de zeamă lungă, ca cea de care v-am povestit, doar că puțin mai curățică. În rest. Au bifat mâncarea în catastif și au făcut-o comestibilă. E lesne de înțeles că un turist străin poate nu s-ar fi plâns, că nu-i știe gustul, dar un român mai iute de mânie ar fi cerut socoteli bucătarului.

38504352_932075743653657_6304081610417373184_n

Tigaia picantă n-a fost nici tigaie, nici picantă. O adunătură de legume din Metro, că gust de piață nu aveau, în care s-a picurat puțină carne de pui. Dar fără niciun gust? Măi oameni buni... Vă bateți joc de Regiunea Gastronomică! Legume înăbușite poate face orice gospodină, dar măcar pune ceva prafuri. Îi mai și ziceți picantă...

Garnița arăta demențial. Orice vegan pârât s-ar fi lepădat de apucături și s-ar și dedulcit la carne. Arată ca-n revistele care te ispitesc în România. Dar până să le îmbuci. N-au gust. Cârnați-s parcă de plastic, carnea-i fadă. Ceva nu funcționează bine în bucătăria stabilimentului. Și e deja al patrulea semn.

38639326_2219924041573688_1082900846053687296_n

Nicu gustarea intitulată Crama Sibiană nu s-a ridicat la cine știe ce nivel. Au primit notă de trecere micul și murăturile. Poate și creierul pane. În rest, fail pe toată linia.

38519113_265453580714635_8442704285619191808_n

Masa la care ne-am întins n-a fost ieftină deloc. Ciorba de burtă face 10,5 lei. Fără smântână, fără ardei, fără pâine. Tigaia picantă – 29,5 lei (ca la Metro de unde au luat probabil cărnurile, unde prețurile se pun la bănuți), garnița – 34 de lei, gustarea Crama Sibiană – 35 de lei, supa gulaș – 15 lei. Un deț de țuică – 15 lei, de parcă-i aur. Nici măcar n-a fost de mare excepție.

În mijlocul orașului, putem să iertăm pe undeva prețurile. Deși pe alocuri sunt absolut ridicole, dacă adaugi și calitatea mâncării. Să dai 35 de lei pentru o sărăcie de carne e absolut jenant. Dar cu o țeapă toți suntem datori. Da-i păcat de numele orașului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

8 comentarii

B.Utoru

Acum 7 ani

Localurile astea nu-s pentru sibieni, ci pentru turiști. Așa cum, de altfel, întreg Sibiul nu mai e al nostru, ci al oricui altcuiva. Sibienii sunt străini la ei acasă. Dar putem extrapola fenomenul la întreaga Românie. Unde să plecăm, oameni buni, că la noi acasă nu se mai poate trăi?
Raspunde

Olanescu Alexandru

Acum 7 ani

Orice Sibian stie ca cea mai buna ciorba de burta este ori la Prima ori la KonTiki. Eu unul optez pentru Prima. Crama Sibiana ai dreptate isi procura ingredientele de la Metro dar in prag de expirare. Si da este pentru turisti naivi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 7 ani

in august se imbogatesc toti facatorii de ciorbe! de ce nu v-ati oprit in ungaria?nu pe autostrada ci linga la un pret la 1/2 cit in sibiu GULYAS(nu gulas),snitzel,garmnitura ,piine ,bere,apa la 1/2 pret bai TURNUL SFATULUI
Raspunde

consumator

Acum 7 ani

Domnule Alexandru, aveti dreptate cu Prima. Dar va rog din tot sufletul, stiti cumva unde gasesc o lista cu preturile lor ? Am auzit ca au si alte mancaruri fff bune dar habar nu am cat costa un ciolan cu varza, de exemplu. Unde gasesc un meniu online oare ?
Raspunde

vasile

Acum 7 ani

Domnule Scrib---- --- Zi te rog ce inseamna " VEGAN "...... Ca tot ai folosit cuvantul respectiv. Se pare ca nu ai habar deloc!!!
Raspunde

McD

Acum 7 ani

..de mult timp cramele din Sibiu nu mai ofera mancaruri traditionale...Ileana este varza murata invechita, Sibiul Vechi a ajuns aproape dezastru, Hanul din Batrani ofera portii minuscule dar preturi enorme, Crama Sibiana este un amestec din toate celelalte dar bate recordul la preturi, ....ceea ce mai ramane de vizitat, e situat putin peste linia mediocritatii la calitate, dar la preturi ating superlativul....asta este, ne pacalim singuri....noroc cu turistii care dupa ce se fenteaza aleg alte meleaguri....pofta buna!
Raspunde

pofticiosul

Acum 6 ani

In Sibiu n-are rost sa mananci la restaurant! preturi mari, mancare proasta si purtina! Decat un restaurant de fite cu porcarii, mai bine la Suoer Mama!
Raspunde

Stefan

Acum 3 ani

Un restaurant drăguț la prima impresie, dar lasă de dorit mâncarea, din 8 persoane la masa doar doua farfurii au fost ok, restul au fost reci, am comanda ceafa de vita care era rece, rece la modul ca se uscase sângele pe farfurie, ciolan de porc doar încălzit sa para cald iar fasolea era scoasa de la frigider și pe aia au uitat sa o încălzească. Concluzie nu recomand sa mâncați aici! Pierdere de timp pentru cât de frumos este Sibiul. Preturi foarte mari pentru ce se oferă! NU RECOMAND!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus