Miercuri,
05.10.2022
Ceata
Acum
4°C

”Omul în alb” a vorbit. ”Am mizat că n-o să se întâmple nimic la acest miting”

”Omul în alb” a vorbit. ”Am mizat că n-o să se întâmple nimic la acest miting”

Revista de satiră Kamikaze a difuzat, marţi seară, un interviu cu Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, care recunoaşte că el este „omul în alb”, coordonator al intervenţiei jandarmilor de la protestul de vineri seară din Piaţa Universităţii. El a dat explicații și despre gazul folosit de jandarmi, spunând că „este foarte legal, aprobat şi utilizat în toată lumea”, iar Oficiul special al Procuraturii SUA a considerat că acest gaz poate produce doar în stări excepţionale leziuni ale corneei, arsuri locale sau iritaţii ale mucoaselor.

În interviul acordat jurnalistului Alexandru Căutiş, Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, a explicat de ce nu era îmbrăcat în uniformă, relatează News.ro. „În 2012, pentru restabilirea ordinii publice la Piaţa Universităţii (n.r.- protestele din februarie 2012, în urma cărora Emil Boc a demisionat din funcţia de premier), am fost tot în civil în faţa oamenilor mei, mi-am comandat oamenii cum e normal pentru un comandant, că astea sunt atribuţiunile mele şi de asta mă plăteşte statul. (...) Ca să fii un bun comandant trebuie să ai o perspectivă, să poţi la un moment dat să mergi chiar înspre oameni, să fii vizibil, să poţi să porţi un dialog. În momentul în care m-aş îmbrăca la fel ca oamenii mei, să-mi pun o cagulă, cască de protecţie, în combinezon, aş fi o ţestoasă, n-aş mai fi vizibil. (...) E vară, e cald, aşa am venit efectiv îmbrăcat de acasă. Aveam două posibilităţi. Eu, unul, am mizat că n-o să se întâmple nimic la acest miting, eu n-am venit că, vezi Doamne, se va tulbura ordinea publică, se va... Dacă aveam o astfel de informaţie sau măcar întrezăream o astfel de atitudine, cred că mă îmbrăcam altfel. Eu, unul, am mers până în ultima secundă că de fapt n-o să fie niciun fel de intervenţie. (...) Eşarfa - s-au folosit gazele lacrimogene, avem nevoie efectiv de o protecţie şi de un fel de batistă mai mare, că nu puteam, să scot şerveţelele din 30 în 30 de secunde”, a spus Cătălin Paraschiv.

”Niciunul dintre subordonaţii mei nu a purtat mască”

Întrebat de ce au fost folosite gazele, pentru că acestea pot avea efecte pe termen lung, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române a spus că acel gaz „este foarte legal, aprobat şi utilizat în toată lumea”.  „Înseamnă că după discuţia cu dumneavoastră trebuie să mă duc direct la spital, că eu bănuiesc că am înghiţit o cantitate de gaze destul de importantă şi de-a lungul timpului cred că am înghiţit foarte multe gaze. Nu, nu există aşa ceva (antidot pentru a nu mai simți efectul - n.r.) şi, dacă aţi văzut, niciunul dintre subordonaţii mei nu a purtat mască. Jandarmeria este dotată cu diferite dispozitive care utilizează gaze lacrimogene, aici mă refer la clorobenzol, de fapt e clorobenzal, CS, care se foloseşte în concentraţie maximă de 1%. E o concentraţie foarte mică”, a explicat Paraschiv.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

zzz

Acum 4 ani

nu ne asteptam la nimic as aca am venit cu echipament de interventie, grenade ofensive si tunuri de apa Dormi linistit, PSD lucreaza pentru tine!
Raspunde

kokos

Acum 4 ani

Asa e a, daca se asteptau la ceva veneau cu mitraliere , tunuri si tancuri!
Raspunde

un sas

Acum 4 ani

Asa va trebuie ...in 1989 nu i-ati bagat la puscarie pe acei securisti care au tras in voi ,,,acum va baga EI in spitale sau in mormant...TRAIASCA PSD...
Raspunde

sdgd

Acum 4 ani

Daca nu il baga la puscarie , e vai de tara noastra. 10 ani de puscarie, sau 3 ani daca toarna. ca asa se face la noi. sa se aplice!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus