Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Ministrul de Interne, audiat în Parlament: Nu știam de ordinul privind intervenția în forță a jandarmilor

Ministrul de Interne, audiat în Parlament: Nu știam de ordinul privind intervenția în forță a jandarmilor

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a fost audiat astăzi în Comisia de Apărare din Parlament, în legătură cu violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, Oficialul a pregătit și un raport despre evenimentele de acum aproape 2 săptămâni. Împreună cu Carmen Dan au mai fost audiați secretarul de stat Read Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei.

Carmen Dan a spus că în acea seară a fost prezentă  în minister de la ora 12.00 până la ora 03.00, susținând că a venit doar pentru a-şi asuma responsabilitatea, existând indicii din care sa rezulte că "avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice".

Potrivit ministurlui, ancheta internă a Jandarmeriei Române a descoperite şase cazuri în care zece jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natură penală. "Ancheta internă a Jandarmeriei continuă. Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări ale celor care derulează această anchetă internă vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar”, a declarat Carmen Dan.

De asemenea, ministrul a susţinut că nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, în ziua de 10 august şi că a aflat despre ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice după ce acesta a fost semnat. Ministrul a fost întrebată şi despre oamenii pașnici care au fost loviți de jandarmi, funcționarul pomenind, la rândul său, de femeia jandarm lovită cu pumnii de unii protestatari violenţi. Carmen Dan s-a întrebat dacă a fost ordin sau o simplă iniţiativă ca acest lucru să se întâmple. "A fost ordin, domnule deputat, sau o iniţiativă pumnii pe care i-a încasat Ştefania?”, a întrebat Carmen Dan în timpul audierii în Comisia de apărare din camera Deputaţilor, adresându-se deputatului PMP Robert Turcescu. A urmat un schimb aprins de replici între membrii comisiei, după care conducerea acesteia a luat decizia ca audierea ministrului să continue fără prezenţa presei, pe motiv că s-ar vorbi şi despre informaţii clasificate.

Amintim că peste 400 de persoane au fost rănite în violențele din 10 august. Parchetul General face o anchetă cu privire la modul de intervenţie a Jandarmeriei. Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest ajunsese luni la 351. Ulterior, reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Republica Teleormaneana Romania haituita de Sorosisti

Acum 5 ani

Sa se stie ca Parlamentul INGADUIE informarea populatiei! Si cand nu sta presa la locul ei, ii trimit la plimbare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus