Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
0°C

VIDEO Un sibian și-a bătut calul, iar acesta a murit. De o săptămână, calul putrezește în cel mai liniștit cartier al orașului

VIDEO Un sibian și-a bătut calul, iar acesta a murit. De o săptămână, calul putrezește în cel mai liniștit cartier al orașului

O parte a locuitorilor cartierului Valea Aurie locuiesc într-un miros imposibil de descris, generat de leșul unui cal, care se descompune într-un grajd din cartierul lor. Calul a murit în urmă cu o săptămână, la câteva ore după ce stăpânul său l-a bătut în curte, după cum povestesc vecinii. Cu o situație financiară precară, proprietarul leșului spune că nimeni, deocamdată, nu l-a ajutat să scape de cadavrul pe care, însă, promite ca în câteva zile “să îl ducă undeva“.

ACTUALIZARE 19:15 Angajați ai Inspectoratului pentru situații de urgență au intervenit pentru a scoate cadavrul din grajd până în stradă, de unde l-au ridicat mai apoi reprezentanții operatorului de salubritate Soma, autorizat și pentru astfel de operațiuni.

Știrea inițială

“Am sunat și azi, pe la prânz. Doamna de la Poliția locală mi-a spus că știe, că numai azi a primit 30 de apeluri de pe strada Rozdești despre calul acesta. Suntem pasați de la o instituție la alta și nimeni nu face nimic. Stăm numai cu geamurile închise și când intrăm în casă aruncăm hainele direct în mașina de spălat. Aici stau copii, stau oameni în vârstă, cum e posibil?“, povestesc o parte din vecinii casei situată pe strada Rozdești, la numărul 12. Strada se află în cartierul Valea Aurie, cartier declarat în toamna anului trecut drept cel mai liniștit din România.

În curtea casei unde putrezește calul crește o mizerie amplă (foto principală). Pentru a se feri de ea, vecinii din stânga casei au întărit și înălțat un gard de trei metri. Mirosul greu de cadavru ce crește în intensitate de o săptămână nu poate fi oprit, însă, de gard. “Miroase tot timpul, mai tare sau mai încet – după cum bate vântul. Am sunat la Direcția Sanitar-Veterinară, de acolo ne-au trimis la Primărie. Am sunat la Primărie, ne-au spus că nu e obligația lor, e a Direcției Sanitar-Veterinare“, mai arată vecinii pentru Turnul Sfatului. Vecinii au contactat și o firmă care se ocupă de ridicarea și neutralizarea cadavrelor de animale, dar costurile estimate între 6.000 și 7.000 de lei sunt considerate prea mari pentru posibilitățile lor.

Imagini surprinse de camerele de vederi ale vecinilor, cu unul din momentele în care Nicolae Iancu își bate calul. Imaginile au fost trimise autorităților din primăvară, fără nicio urmare

“Îl car când oi avea timp“

În grajdul de pe strada Rozdești, unde putrezește acum calul, vecinii au mai văzut intrând și trei vaci, alături de alte animale. Fapt care contravine normelor legale. Deși amendat în mai multe rânduri de Poliția locală, Nicola Iancu – proprietarul animalelor – nu renunță la acestea. Mai mult, anul trecut, Poliția locală l-a chemat în judecată, cerându-i să scoată animalele mari din oraș, după cum prevede legislația locală. Atât pe fond, cât și la apel (la Judecătoria, respectiv Tribunalul Sibiu), acțiunea Serviciului public de poliție locală a municipiului Sibiu a fost respinsă “ca neîntemeiată“.

Nicolae Iancu este descris de vecini drept un om cu porniri violente, fiind adesea auzit și văzut în timp ce își bate cu cruzime animalele. Tocmai de aceea, o parte din vecini se feresc de a discuta direct cu el. Acum, cu animalul mort în grajd, Nicolae Iancu se plânge de același lucru – că nicio autoritate nu îl sprijină. “Se pot plânge vecinii, că eu am fost să îmi ia calul și nu am primit susținere. Domnule, nu îl pot căra eu. Nu a făcut niciunul nimic. Am fost la Primărie și și la Direcția sanitar-veterinară. Au spus mai mult «nu», decât «da»“, povestește Nicolae Iancu. Întrebat ce va face, omul trage de timp. “Nu o să rămân cu el în grajd. O să îl car. Când oi avea timp. Mâine sau poimâine“.

Varianta morții calului din cauza bătăii este exclusă de către mama lui Nicolae Iancu, care spune că iapa care le-a murit în grajd era tocmai intrată în gospodăria lor, fiind luată în schimbul vechiului cal, care era agresiv. “De ce o murit animalul? Noi am avut o altă iapă, care mergea repede, de băiatul nu o putea ține. Și o venit un băiat din Turnișor, că i-o schimbă el, că îi dă altul mai blând. Seara o venit și o probat calul, o văzut cum merge, a desfăcut-o, dimineața am găsit-o întinsă jos. Am chemat doctorul, i-a făcut injecții, a doua zi o fost gata. Are o săptămână azi de când a murit“, povestește mama, care locuiește în aceeași casă cu Nicolae Iancu. Ambii se plâng de mirosul care duhnește din grajd, dar completează că, de cărat, nu o pot face.

Mirosul din grajul casei de pe strada Rozdești, nr. 12, se simte până pe Calea Poplăcii Mirosul din grajul casei de pe strada Rozdești, nr. 12, se simte până pe Calea Poplăcii

Și ping-pong

Directorul Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Animalelor, Vasile Fodor, știe de situația de pe strada Rozdești. Dar spune că nu e treaba instituției pe care o conduce. “De cadavrele animalelor din municipiul Sibiu se ocupă Primăria municipiului Sibiu. Ea are contract, prin intermediul firmei Soma, parcă așa se numește. Chiar dacă e domeniu privat, tot numai ei pot să facă treaba aceasta. Noi, dacă ar fi avut un crematoriu mai mare, l-am fi luat cu plăcere, să ajutăm comunitatea. Din păcate noi avem un crematoriu mic, care arde cam 70 de kilograme într-un schimb. Iar un cal, ne-ar lua câteva zile să îl ardem, nu avem nici capacități de a-l păstra de pe o zi pe alta dacă l-am tranșa. Sincer, doar așa se poate rezolva, cu Primăria“, spune Vasile Fodor.

Cei de la Primărie arată că nu au pârghii legale de a interveni pe domeniul privat, cum este grajdul curții de pe strada Rozdești, cu al cărei proprietar au fost și în proces. Și fac trimitere la Ordonața 24 din 2016, privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală. Care, la articolul 5, specifică faptul că de neutralizarea deșeurilor de origine animală este responsabil Consiliul județean. “Crescătorii individuali de animale sunt obligați să anunțe în maximum 24 de ore medicul veterinar de liberă practică căruia îi sunt arondați și autoritățile administrației publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor la care se referă prezenta ordonanță. Autoritățile administrației publice locale sesizate informează de îndată consiliul județean care anunță în cel mai scurt timp posibil prestatorul de servicii contractat, acesta având sarcina de a transporta cadavrele de animale la unitățile de neutralizare a acestora. Autoritățile administrației publice locale vor întocmi, potrivit legii, registre de evidență a transporturilor, categoriilor și cantităților de deșeuri de origine animală trimise către unitățile de neutralizare, iar consiliul județean întocmește un centralizator al acestor registre de evidență“, se arată la alineatul (4), articolul 5, al respectivei ordonanțe.

La momentul redactării acestui articol, autoritățile locale au început să “se miște“. Direcția Sanitar-Veterinară a trimis o primă adresă oficială Primăriei, iar pe strada Rozdești a fost solicitată intervenția poliției municipale sau a pompierilor, pentru a scoate calul în stradă, astfel încât reprezentanți ai firmei de salubrizare a orașului să vină să ridice leșul care putrezește de o săptămână.

Zeci de amenzi

Ulterior publicării acestui material, reprezentanții Primăriei Sibiu au revenit cu o precizare, potrivit căreia reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare au înștiințat autoritățile locale despre calul mort la o săptămână de la decesul acestuia. ”Primăria Sibiu a fost înștiințată în 21 august de către DSVSA cu privire la existența unui cadavru de cabalină într-o gospodărie privată pe strada Rozdești. Primăria a anunțat și solicitat sprijinul ISU Sibiu pentru scoaterea cadavrului din grajdul cetățeanului pentru ca acesta să poată fi transportat în vederea incinerării. La ora 19 cadavrul animalului a fost scos din gospodărie și predat operatorului autorizat în vederea eliminării”, arată Primăria Sibiu.

În ceea ce privește interdicția de a crește animale mari în Sibiu, reprezentanții Primăriei au adunat numărul amenzilor aplicate proprietarului calului în ultimii doi ani. ”Precizăm că creșterea animalelor mari în municipiul Sibiu este interzisă prin reglementările locale - HCL 210/2001, articolul 8. Proprietarul acestui animal a fost amendat în perioada 2016-2018 de 17 ori pentru nerespectarea acestei prevederi”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Sib

Acum 4 ani

Incredibil! Aici este vorba deja de un atentat la sanatatea publica, iar autoritatile vad ca fac ce stiu ele mai bine: paseaza... calul mort dintr-o ograda in cealalta. In tara asta asa-zis europeana nu se rezolva nimic, dar absolut NIMIC fara scandal, alergatura de la o usa la alta, rugaminti, petitii, adrese, zeci de telefoane, alte rugaminti, goana de la o institutie la alta etc. Oare exista O SINGURA INSTITUTIE in toata tara care isi face treaba rapid, eficient si fara rugaminti sau amenintari? O singura cladire in care indivizii aia platiti gras din banii contribuabililior se asaza intr-adevar dimineata la birouri cu gandul sa LUCREZE, nu sa stea degeaba? Sa actioneze conform fisei postului pe care au semnat-o la angajare?
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

Articolul 25 alin. (1) lit. a) din Legea 205/2004 prevede că uciderea animalelor se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă.
Raspunde

Sib

Acum 4 ani

Si punerea in pericol a sanatatii cetatenilor nu e pedepsita de vreun articol de lege? Ca pana una-alta n-avem dovezi DIRECTE care sa indice ca biata dobitoaca a fost asasinata, in schimb e limpede ca niste oameni, si nu putini, se afla intr-un pericol iminent!
Raspunde

MB

Acum 4 ani

Saracul animal, calul a ajuns pe mana prostului. Si no intervenit nimeni s-al scape de durerea suferita.
Raspunde

Jeni Cioconea

Acum 4 ani

ADN-ul romanesc infect a contaminat toata Transilvania dupa 1918...
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

dar acel cetatean cum de avea cal in Sibiu unde este interzisa cresterea animalelor pe 4 picioare mari adica oi, capre, cai, vaci ai altele asemenea... exista in acest sens o lege si o hotarare locala. Politia locala doarme si vecinii si mai mult ca nu au sesizat de mai mult timp acest lucru. Si cica suntem oras European...
Raspunde

magog

Acum 4 ani

era exact treaba Directiei Sanitar Veterinare, domnul acela ar trebui sa isi dea demisia ca nu stie nici macar cu ce se ocupa institutia sa. Banuiesc ca o alta elita PSDista...
Raspunde

Tinel Lunca

Acum 4 ani

Sibiu, acest sat frumos si nu prea...
Raspunde

Andy CJ

Acum 4 ani

Sigur nu era sibian! Era o viitura din sud, sibienii au doar masini nemtesti, recita din Goethe, mananca fructe de mare si adorm pe muzica de Chopin! Sibiul este etalonul de cultura si civilizatie al universului!
Raspunde

--

Acum 4 ani

în țara asta e posibil orice ... ca oricum nu ia nimeni nici o masura
Raspunde

.....

Acum 4 ani

probabil ca si acum criminalul face la fel cu bietele animale, toata lumea stie, dar nu se ia nici o masura
Raspunde

m

Acum 4 ani

Domnule Deleanu, Valea Aurie sa stiti ca se limiteaza doar la blocuri si la vile. Strada Rozdesti e cu case ... deci e zona calea poplacii.
Raspunde

CaVoU

Acum 4 ani

prostii naibii cu branza lor de sibiu cu tot
Raspunde

alice

Acum 4 ani

Astazi, 27 august, am descoperit ca aceluiasi vecin i-a murit si o vaca. Cadavrul a fost ridicat tot astazi, in prezenta Politiei, Pompierilor, firmei SOMA si a unui reprezentat al Primariei. SUnt unul dintre vecini. Suntem toti exasperati de aceasta situatie. Am facut petitii peste petitii si nu se face nimic. Acest Iancu Nicolae a fost chemat in instanta de Politia Municipiului Sibiu pentru mutarea/ desfiintarea grajdului, dar cazul a fost respins: dosar 3683/306/2017, Tip solutie: Respinge cererea, Solutia pe scurt: Respinge actiunea formulată de petent ca neîntemeiată. Fără cheltuieli de judecată, nefiind solicitate. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Sibiu. Document: Hotarâre 5247/2017 10.10.2017. E incredibil, dar nu avem ce-i face!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus