Marţi,
04.10.2022
Ploi Scurte
Acum
8°C

„Oameni noi în politică”. Este nevoie de ei în orașul Sibiu?

„Oameni noi în politică”. Este nevoie de ei în orașul Sibiu?

Inițiativa „Oameni noi în politică”, ce își propune să înlocuiască penalii din politică, a fost lansată la Sibiu de reprezentanții Platformei România 100, USR Sibiu și ai comunității „Vă Vedem”. Autorii își propun să schimbe legislația electorală, astfel încât să fie facilitat accesul persoanelor profesioniste care vor să se implice în politică. 

În contextul campaniei i-am întrebat pe Raimar Wagner, co-moderator Ro100 Sibiu, pe Diana Mureșan, vicepreședintele USR Sibiu, și Ciprian Ciocan, membru al comunității „Vă Vedem din Sibiu” dacă și orașul Sibiu are mare nevoie de „oameni noi” și care ar fi domeniile unde sunt necesare noi idei și viziuni.

Raimar Wagner: Există sași activi care nu sunt membri ai FDGR

Raimar Wagner semnează inițiativa „Oameni noi în politică” Raimar Wagner semnează inițiativa „Oameni noi în politică”

„Pot să povestesc din experiența mea, când am lansat Platforma Civică România 100 la Sibiu, într-un moment foarte scurt s-au adunat foarte mulți oameni noi în jurul acestei idei. Nu sunt neapărat oameni noi în Sibiu - sunt foarte bine cunoscuți, care sunt profesioniști în domeniul lor în care activează, dar sunt noi în implicare. Sunt oameni care până acum nu s-au implicat în politică, nici măcar locală. De exemplu, există sași care au intrat în acest proiect și care nu sunt membri ai FDGR, există oameni pe care îi știm, profesioniști în toate domeniile - economiști, medici, funcționari publici - care vor să intre în acest proiect și să schimbe ceva”.
Wagner a fost consilier local în Sibiu timp de 8 ani și spune că s-a retras atunci când „au existat suspiciuni”. „Asta vrem de la oameni - să facă un pas în față și un pas în spate când e necesar, pentru că vedem că actuala clasă politică ține cu dinții de funcții, de posturi. Cred că oamenii noi sunt oameni care au un job, o carieră, o situație și-și pun la dispoziție timpul și dacă nu, la un moment dat se întorc la viața lor. Politica nu trebuie să fie o meserie”, crede moderatorul local din Sibiu al Platformei România 100, cea care vrea să se transforme în Partidul România Împreună condus de fostul premier Dacian Cioloș.

 

În ceea ce privește nume de oameni noi care se pot implica la nivelul Sibiului, „o să venim în momentul în care vom lansa oficial Partidul Mișcarea România Împreună. Atunci vom face cunoscuți oamenii - ei încă sunt în comunitatea locală și nu știu neapărat dacă vor să facă și pasul în politică. În momentul de față sunt implicați civic. Dacă vor face pasul spre politică, clar vor deveni oameni publici”.

„Concluzionând, cred că Sibiul are nevoie în acest moment de un suflu nou. Noi nu spunem că în Sibiu avem o adminsitrație coruptă. Avem oameni care-și fac treaba, dar avem nevoie de un suflu nou, de un spirit nou și de idei creative. Cred că acest suflu va veni. Noi nu suntem un proiect cu o poziție contra la ceva, ci ca un proiect pentru”.

Diana Mureșan: USR Sibiu o să candideze la următoarele alegeri locale

Diana Mureșan semnează inițiativa „Oameni noi în politică” Diana Mureșan semnează inițiativa „Oameni noi în politică”

„Eu cred că oricând e nevoie de oameni noi, cu idei, care să se implice în administrația locală. Da, noi ca USR SIbiu, o să candidăm la următoarele alegeri locale. Asta este intenția noastră și la momentul oportun o să-i prezentăm și pe cei care o să candideze. Deocamdată nu pot să vă dau nume. La noi se votează totul democratic, intern. Avem deja unii colegi care au zis că ar dori să candideze. O să se facă o listă, o să fie un vot intern și o să vedem care o să fie candidații noștri. Bineînțeles, o să afle și presa în momentul respectiv”.
Până atunci însă, USR se pregătește de alegeri europarlamentare - sibianul Nicu Ștefănuță este prima candidatură anunțată în interiorul partidului.

Ciprian Ciocan: Cine sunt consilierii locali din Sibiu?

Ciprian Ciocan semnează inițiativa „Oameni noi în politică” Ciprian Ciocan semnează inițiativa „Oameni noi în politică”

„Deși cu toții vedem că Sibiul are o administrație publică pe care aș numi-o cel puțin decentă - vedem rezultatele în jurul nostru, Sibiul a evoluat foarte mult în ultimii 20 de ani - totuși începe să se simtă nevoia aceasta, pe de o parte de transparentizare a procesului la nivelul administrației locale. Am vrea să vedem un consiliu local mai transparent în care să existe dezbateri pe bune, în care să știm cine sunt consilierii locali și ce muncesc ei acolo, cum reprezintă ei drepturile și dorințele cetățenilor”.
Nici Ciocan nu a dorit să ofere nume de personalități care se pot implica în viața politică a Sibiului, precizând însă că „există sibieni care se pot implica. N-aș vrea să dau nume acum, pentru că nu vreau să sugerez cuiva să intre sau nu în politică, dar sunt convins că sunt oameni și în zona de ONG, și în zona de business care au cunoștințele necesare care să ne reprezinte în Consiliul local”.

În ceea ce privește domeniile unde sunt necesare viziuni noi, membrul comunității Vă Vedem din SIbiu, crede că e nevoie de profesionalizare și aptitudine în multe zone. „Mi se pare că avem nevoie de mai mult know-how în zona de urbanism. Probabil, Sibiul va avea nevoie pe viitor mai mult aport pe zona de inovare tehnologică, acolo unde suntem mult în spatele unor orașe ca Timișoara, Iași sau Cluj, bineînțeles București. Toată zona asta de Smart City suntem cu ea puțin în urmă. Probabil, inclusiv pe zona de management cultural lucrurile pot fi îmbunătățite, deși orașul a crescut pe această zonă. Acum începe să se simtă o plafonare. Poate că e un moment să ne întoarcem un pic la anul 2007 și să vedem de ce lucrurile au mers bine și poate să vedem de ce în cazul regiunii gastronomice lucrurile nu se simt la fel de bine și chiar se simte un fel de regres în ceea ce înseamnă zona aceasta de management cultural. De altfel, s-a creat o întreagă comunitate de organizatori de evneimente, care fac evenimente destul de bune, dar deja începem să avem prea multe evenimente și prea puțină infrastructură culturală. Deci, sunt destul de multe zone care pot fi îmbunătățite aici la Sibiu”.

Ce înseamnă inițiativa „Oameni noi în politică”

Inițiativa de reformă a legislației electorale – „Oameni noi în politică” – a fost lansată în luna iunie, iar din luna septembrie și timp de 6 luni autorii acesteia își propun să adune 100.000 de semnături, care sunt necesare pentru a o înregistra în Parlament.

Inițiatorii - 26 de organizații civice din România și patru partide politice - își propun ca prin modificarea legii, să fie eliminate pragurile electorale la alegerile locale și europarlamentare, precum și redus numărul de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri. De asemenea, aceștia propun alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dublarea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, iar românii care trăiesc în afara țării, dar nu au domiciliul în străinătate, să poată vota la alegerile parlamentare la orice secție de votare din străinătate pentru candidații din judeţul în care îşi au domiciliul în ţară.

„Introducerea votului preferențial pe liste de partid (liste deschise), astfel încât cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid” – este o altă viziune a semnatarilor inițiativei care vor astfel să promoveze calitatea reprezentării politice.

Propunerea a fost avizată pozitiv de Consiliul Legislativ pe data de 2 iulie 2018.

Autorii inițiativei nu exclud că actuala majoritate parlamentară va respinge proiectul, însă se arată optimiști că viitorul Parlament va relua discuțiile asupra inițiativei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

18 comentarii

Sile

Acum 4 ani

Nicu Stefanuta fostul PD-L-ist care a invatat "meserie" de la dna Iacob Ridzi?Fiul doamnei Paraschiva Stefanuta fosta directoare care a pus pe butuci Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola Sibiu? Nicusor Stefanuta l-a prins comisar si pe Csolos comisar pentru agricultura la Bruxelles, o mai fi invatat si de la dansul ceva? Ma intreb cine l-a finantat in State pe tanarul Stefanuta, asta dupa ce parintii PD-l-isti I-au platit carte la Universitate la Timisoara, Academia Diplomatica Viena (Wirtschaftsuniversität Wien era mai ieftina) apoi Bruxelles. Apartamantul achizionat de curand la Bruxelles nu mai poate fi finantat decat cu un salariu gras de europarlamantar? cine ii va finanta electroala juniorului? Credeam ca USR e miscare serioasa care vine cu oameni noi...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zumz

Acum 4 ani

Sile, numele tau vine de la „sila”, asa-i? Pari a fi un Ciuvica... si o ai la fel de mica; stima!
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

iti dai seama cat de dobitoc esti dupa ce recitesti comentariul tau? platite sau nu, omul a facut scoli la Timisoara, Viena, Washington si are experienta de vreo 10 ani la Bruxelles (chiar iti imaginezi ca pe acolo poti sta atarnache 10 ani dar sa fii un rebut?). tu ai frecat ridichea pe la Dentza, si vii acum sa o dai in teoria conspiratiei. daca parintii au facut una alta...sa fie cercetati si penalizati, daca este cazul. ce face asta micu e alt amancare de peste.
Raspunde

@Sile

Acum 4 ani

Esti un mare frustat!Sari ca ars cand apare un nume nou si mai ales cand e vorba de Stefanuta!Si minti de ingheata apele!Cui foloseste?Doar PSD-ul este invatat cu asemenea minciuni;ei din asta traiesc!Daca omul asta a ales USR-ul cinste lui-este singurul partid de viitor.Omul asta poate nu-i copt pentru politica mare dar e educat,cunoasre limbi straine si poate fi o solutie.In schimb indivizi ca tine sunt trimisi la cosul de gunoi al istoriei si sunt anatemizati pe buna dreptate.Sa ne vedem cat mai rar!
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

Trebuie schimbata legea electorala pentru alegerile locale,altfel nu vor fi schimbari nici la consiliul local nici la cel judetean!Se dau mii de euro pentru un loc de consilier fie local sau judetean pentru un loc eligibil!Singura sansa este uninominalul pentru a aduce un suflu nou,a se vedea New York!
Raspunde

Ion ionescu

Acum 4 ani

Wagner Raimar a fost declarat acum câțiva ani definitiv incompatibil de către ANI pentru ca in calitate de consilier local a avut afaceri cu primăria Sibiu. Despre ce alt fel de oameni e vorba aici? Cat despre Ștefănuta asa este, alt impostor si ala.
Raspunde

Chirca

Acum 4 ani

Prima data trebuie schinbata Urdea Ioana sefa la urbanism.
Raspunde

A

Acum 4 ani

Cel mai pertinent comentariu din articol.
Raspunde

Ionu Muntilor

Acum 4 ani

Nu e nevoie decât de toar'su trif, pupatorul de poale lungi :)))
Raspunde

the one

Acum 4 ani

NU-NU! De astia SIGUR nu! De oameni noi, da, DAR NU DE ASTIA!!!
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

nu de astia, dar de care? dinastia care stau in fotoliu, beua bere si latra?
Raspunde

Sibiu village

Acum 4 ani

Hipsterii neadaptati din comunitatea rezist cred ca vor fura mai mult, dar o vor face mult mai stilat, exact ca restaurantele cretine din Sibiu, la care mananci paparada presarata cu magheran cu 50 lei oul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anisoara Ilhora

Acum 4 ani

Decat un tanar ateu, care tine partea casatoriilor intre ghei, platit de straini si care s-a indepartat de sufletul tarii, mai bine un pesedist traditionalist ortodox cu familie sanatoasa!
Raspunde

Franzela

Acum 4 ani

un pesedist nu poate sa fie sanatos
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

traiasca! daaaaar, care dintre ei...Dragnea si Pomohaci?
Raspunde

Hell-Town

Acum 4 ani

Ia sa vedem unde sunt cheitzele fiecaruia: - Wagner - BND (vezi Deutschland) - Muresan - phupha lui Brna - Ciocan - SRI Quod erat demonstrandum miscare civica....
Raspunde

Fiu al Glambocii

Acum 4 ani

Cei de la rezist umbla bauti prin oras, uitati-va ce fete au si ce ochi injectati, consuma droguri si preacurvesc intre ei!
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

da, am auzit ca au chiar si valuta si masina de scris, e groasa!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus