Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
9°C

Misiune imposibilă: Câțiva sibieni au terminat spectaculosul Transfier, pe Transfăgărășan

Misiune imposibilă: Câțiva sibieni au terminat spectaculosul Transfier, pe Transfăgărășan

Adi Bibu, directorul Sălii Transilvania din Sibiu, a participat weekend-ul trecut la cel mai dificil triatlon, care se desfășoară pe unul din cele mai spectaculoase drumuri din lume – Transfăgărășan. Alături de Adi a fost și sibianul Mihai Mandeal, care participă la competiții de acest gen din plăcere.

Una din cele mai spectaculoase competiții, Transfier, a atras și anul acesta numeroși sportivi care încearcă să își depășească limitele. Printre aceștia s-a numărat și directorul Sălii Transilvania. Adi povestește că acest traseu este unul de pregătire pentru IRON MAN, o competiție și mai impresionantă, dar și pentru a strânge fonduri pentru echiparea sportivilor în scaun rulant, care joacă baschet în mod gratuit în Sala Transilvania. Adi Bibu s-a pregătit pentru Transfier un an întreg, în fiecare zi.

„Inițial am intrat pentru mine și apoi am vrut să mă și duc pentru o cauză anume. I-am văzut pe băieții care fac baschet în scaun rulant la noi la sală (n.r. Sala Transilvania) și m-au impresionat. Primul pas a fost să vorbim la Consiliul Județean, iar cei de acolo au aprobat sala cu titlu gratuit, după care m-am oferit să îi ajut și pe partea aceasta de donații. Chiar la începutul acestei săptămâni au venit și cei de la Expo Tricotex și pentru că au văzut că am participat la Triatlon au spus că vor să doneze și ei cauzei 3000 de lei, ceea ce este foarte bine. Sper să se mai alăture și alții să doneze, pentru că ideea de bază e să aducem cât mai multe persoane cu dizabilități în sală ca să facă sport”, povestește Adi.
adi bibu transfier2

Cursa în sine implică trei tipuri de sport – înot, ciclism și alergare. Toate cele trei trebuie parcurse în maxim nouă ore, altfel concurentul este descalificat. Iar traseul nu este deloc prietenos sau ușor...

„A trebuit să înotăm 1.9 km în Lacul Vidraru cu un neopren special pentru că apa avea 17-18 grade. La un moment dat mi-am și dat seama că-mi înghețaseră picioarele. După ce am ieșit din Vidraru, eu am facut 42 de minute, un timp foarte bun pentru mine, am pedalat pe Transfăgărășan cu o diferență de 1600 m ca altitudine, practic de la lac până sus la Bâlea și apoi înapoi. 45 de km în sus, 45 în jos. Pe drum ai tot felul de lupte cu tine, să reziști pe tot drumul. Apoi am alergat 21 de km și la sfârșit am urcat 392 de trepte până la Statuia Prometheu. A fost dificil, dar frumos, au fost și fete, dar și persoane mai în vârstă și totul a fost ok până la final. Eu am terminat traseul în 7 ore și 53 de minute. La alergat mi s-a părut cel mai greu, pentru că deja nu mă mai ascultau picioarele”, spune directorul Sălii Transilvania.
adi bibu transfier1

În Sibiu, organizația Diakoniewerk oferă o alternativă de petrecere a timpului liber pentru persoanele cu dizabilități: este un centru unde pot socializa și pot găsi drumul spre o viață în mijlocul comunității, nu la marginea ei. Cauza lui Adi Bibu poate fi susținută în continuare AICI

41570480_2066215143409359_1952876596759101440_o

Alături de Adi, număr lângă număr, a participat un alt sibian, Mihai Mandeal. Un sportiv desăvârșit, determinat și care ia parte la astfel de competiții din plăcere, Mihai a reușit să încheie competiția pe locul 2 la categoria de vârstă și pe locul 10 în clasamentul general.

„Am descoperit triatlonul în 2012 și îl practic la nivel de hobby. M-am inscris la Transfier pentru provocarea de a înfrunta „cel mai greu, cel mai frumos” triatlon din România. Provocarea față de alte triatloane de tip 70.3 (mile) este dată de diferența de nivel de la probele de bicicletă (+1600m) și alergare (+300m)”, arată Mihai.
adi bibu transfier mihai mandeal

Cu toate că este necesară o pregătire intensă înainte de competițiile de acest gen, sibianul spune că nu trebuie să fii sportiv de performanță. Trebuie doar să fii determinat și disciplinat.

„Acest gen de curse se pregătesc în timp și concurezi cu tine însuți în primul rând și apoi cu ceilalți. Din cauza duratei de 5-8 ore a concursului trebuie să ai o strategie foarte bună de concurs, atât în ceea ce privește viteza cât și ca alimentare și hidratare. O cursă reusita e în primul rând o cursă în care ai reușit să pui în aplicare strategia pe care ți-ai propus-o, plecând de la nivelul de pregătire pe care îl ai în acel moment”, explică sportivul.
Alexandru Mircea Paștiu este de asemenea unul din curajoșii sibieni implicați în competiție. Tânărul lucrează ca solution administrator la Visma, iar pentru Transfier s-a antrenat în jur de 170 de ore anul acesta.
„Am reușit să ajung la finish în 7 ore și 37 de minute. Te ajută să devii mai organizat o astfel de competiție. Mie mi-a dat și speranța că o să gat un IRON MAN și am mai multă încredere în mine acum. Experiența a fost interesantă. Anul trecut am fost la varianta olimpică și a părut ok. Anul acesta am vrut să văd statuia și am decis să încerc varianta Half. Apa a fost ok, dar pe bicicletă, când eram aproape la ultimii km a început un vânt puternic și era destul de frig. La alergare a fost bine, dar am avut dureri prin părți ale corpului de care nici nu știam”, își amintește Alex.
alex pastiu transfier

Aceștia sunt doar câțiva dintre sibienii care au participat la una din cele mai dure competiții de profil. Felicitări tuturor!

 

Foto competiție: Radu-Cristi

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Gretel

Acum 4 ani

Felicitări, Mihai! Felicitări și domnului Bibu pentru performanță și pentru inițiativa caritabilă!
Raspunde

Dani Troanca

Acum 4 ani

Felicitari Adi Bibu, Mihai Mandeal dar si celorlati sibieni participanti: Alex Pastiu si Claudiu Doarvoas. Plus celor care au participat in cadrul stafetelor. Jos palaria tuturor!
Raspunde

Silviu

Acum 4 ani

Felicitari!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus