Vineri,
14.08.2020
Parțial Noros
Acum
19°C

A avut 5 operații în mai puțin de un an. Povestea lui Robert, copilașul care își dorește să vadă

10 Octombrie 2018 10:37

A avut 5 operații în mai puțin de un an. Povestea lui Robert, copilașul care își dorește să vadă

Robert-Mihai are 11 luni și nu a văzut niciodată zâmbetul mamei lui. Nu se poate bucura atunci când își vede jucăriile sau când tatăl lui se apleacă deasupra pătuțului dimineața. După mai multe operații în țară și în străinătate, părinții lui Robert aproape și-au pierdut speranța că micuțul lor va mai putea vedea vreodată. Din fericire, au găsit însă un tratament în Rusia la care copilașul sibian este un candidat viabil și care ar putea să-i crească șansele, dar costurile sunt foarte mari. Acum Andreea și Horațiu, părinții lui Robert, apelează la ajutorul tuturor celor care pot să contribuie la visul lor, cu oricât de puțin.

Andreea Maria și Horațiu Boromiza au 28, respectiv 34 de ani și trăiesc în Sibiu. Ea își dorește să devină educatoare, iar soțul ei lucrează pe taxi. Împreună au un copilaș care pe 6 noiembrie va face un an și pe care îl iubesc enorm. Din păcate, Robert-Mihai nu vede această iubire, ci doar o simte prin îmbrățișările părinților, având o condiție medicală din cauza căreia doctorii spun că s-ar fi născut nevăzător. A trecut deja prin cinci intervenții chirurgicale, dar din păcate niciuna nu a avut succes. Părinții lui au descoperit totul când micuțul avea doar trei luni.

„Era aparent un copil perfect sănătos. Așa a și fost externat din maternitate. Problemele au început la 3 luni când unul dintre ochișori i s-a înroșit foarte tare. Am crezut că este o banală conjunctivită. Am fost la pediatru și și-a dat seama că nu reacționează deloc la lanterna cu care i-a făcut controlul. A doua zi am plecat la Cluj la o clinică particulară unde ni s-a spus clar că nu vede deloc. De acolo am plecat la București, la Spitalul Universitar de Oftalmologie, unde a fost văzut de o echipă de 10 medici. Nici unul nu i-a dat nicio șansă. Apoi a venit o doamnă doctor care se ocupă în special de bebeluși. A spus că este o cataractă congenitală, un glaucom secundar și o infecție cu uveită”, povestește mama lui Robert.
copilas nevazator

De aici, totul a început să se lege. Investigațiile mai amănunțite au relevat faptul că totul s-ar fi întâmplat imediat după naștere.

„Ne-au trimis la o serie de analize pe secția de toxicologie de la Spitalul Grigore Alexandrescu unde am aflat că a fost o infecție cu citomegalovirus. Eu nu am avut așa ceva pe sarcină. Este o probabilitate ca eu să o fi luat în ultimele săptămâni. La analizele din ultimul trimestru nu a ieșit nimic. Probabil după s-a întâmplat ceva. Și cum l-am născut natural, medicii au spus că intrând în contact cu secrețiile de la naștere, probabil nu a fost nici curățat bine la ochi și asa a luat infecția cu CMV și cea cu uveită”
După diagnosticare, Andreea și Horațiu au încercat diferite modalități, atât în țară cât și în străinătate, prin care să îi redea vederea micuțului. Din păcate, nimic nu a funcționat...
„A fost operat de 4 ori în țară la București, i s-au schimbat cristalinii la ambii ochi, însă fără rezultate. În luna iulie a fost operat și în Turcia la o clinică privată, dar la jumătatea operației s-au oprit din cauza unei hemoragii. În luna august am facut și o serie de teste genetice și am aflat ca are și o mutație genetică numită NDP, care nu a permis ca retinele lui să se dezvolte complet. Practic o proteină din ele lipsește. Am încercat în America, Germania, Austria și am primit doar răspunsuri negative”, spune Andreea.
copilas nevazator

Soluția salvatoare, găsită în Rusia. E puțin nonconformistă...

După multe căutări, părinții lui Robert au găsit o soluție care ar putea să îi redea în sfârșit vederea micuțului lor.

„Am găsit o clinică din Rusia la care se ajunge foarte greu, pentru că lumea nu prea e de acord cu practicile lor. Ei prelevează celule de la oameni decedați, le tratează în laborator și apoi le implantează în ochi pentru regenerare. Au rezultate foarte bune, dar totul depinde de organism, cum acceptă implanturile respective”
Prima intervenție costă însă 12.000 de Euro, o sumă pe care Andreea și Horațiu nu pot să o suporte singuri. Tocmai de aceea, au ales să apeleze la mărinimia celor din jur. Dacă doriți să faceți o donație, puteți să intrați pe pagina de facebook creată pentru strângerea de fonduri, AICI.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus