Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

VIDEO O altă variantă de politică. La Sibiu s-a desfășurat prima competiție internă a unui partid pentru locurile pe listă

VIDEO O altă variantă de politică. La Sibiu s-a desfășurat prima competiție internă a unui partid pentru locurile pe listă

15 din cei 85 de membri ai USR care își doresc să candideze din partea acestui partid la europarlamentare au venit la Sibiu pentru prima dezbatere publică din campania lor internă. Campanie a cărei finalitate este stabilirea celor care vor ocupa un loc pe lista USR de candidați pentru Parlamentul European, la alegerile din primăvara anului viitor.

Într-o sală de conferințe a hotelului Ramada, învecinată cu o sală de nunți din care răzbăteau ritmurile tradiționale pentru astfel de evenimente, câteva zeci de persoane – niciuna de vârsta pensionării – au asistat la prima dezbatere publică din cadrul cursei interne a USR pentru alegerile europarlamentare. La Sibiu au venit 15 din cei 85 de useriști care își doresc unul din cele 33 de locuri de pe lista de candidați pentru 2019, de preferat unul din locurile eligibile. Printre cei 15 sau aflat și cei doi sibieni care s-au înscris în cursa internă a celui mai tânăr partid parlamentar din țara noastră. Este vorba de Raluca Amariei – cea care a condus USR Sibiu la înființare – și Nicu Ștefănuță, diplomat european.

Dezbaterea publică a avut loc după-amiaza, în prima parte a zilei candidații și membrii USR având parte de mai multe dezbateri pe teme specifice: Parlamentul European și provocările lui pentru 2019 (susținut de Nicu Ștefănuță), Strategia Ciudadanos în alegerile din Spania (speaker Vicente Rodrigo, coordonatorul departamentului de comunicare al partidului Ciudadanos – Spania), Spitzenkandidat si alte mistere ale alegerilor Europene (speaker Sybren Kooistra Campaign and community builder – European Green Party), Ce așteaptă presa de la partidele politice (Lucian Mândruță).

Discuții pe etape

Discuțiile s-au purtat în mai multe etape, de la discuții pe un subiect dat, la cele în care au fost puse întrebări preluate da cei care au urmărit on-line dezbaterea până la cele cu întrebări puse de candidați altor candidați. Moderatorul întâlnirii a fost jurnalistul Lucian Mândruță, iar dezbaterea a avut parte de o atmosferă lejeră, în care toți cei prezenți au glumit și au vorbit deschis inclusiv despre scenarii în care USR ar putea ajunge să se asocieze într-o formă sau alta cu PSD.

dezbatere usr 2

”Îmi doresc cel mai mult să avem candidați uniți, să formăm o echipă, iar când vom ști – după 1 decembrie - are sunt cei 33 de candidați, să pune împreună umărul pentru a avea cât mai mulți europarlamentari”, a spus Raluca Amariei, în prezentarea pe care a fost invitată să și-o facă. Nicu Ștefănuță a vorbit mai mult, indicând inclusiv linii de discuții în viitoarea campanie electorală. ”Acum 11 ani petreceam în Piața Mare aderarea la Uniunea Europeană. A doua zi după aderare, Hotnews titra «Marile Speranțe». Despre marile speranțe e și candidatura mea. Am promis românilor lucruri foarte importante în 2007, pe care nu le-am livrat. Ceea ce propun eu este următorul lucru: drepturile europene ale cetățenilor români trebuie afirmate foarte tare. Pornesc de la Schenghen. Este inadmisibil ca nici azi să nu fim în Schengen. Nu atât pentru noi, cât pentru firmele noastre. În același timp, să fim lăsați să fim competitivi acolo unde putem. Vă dau drept exemplu transporturile românești, care sunt foarte competitive pe piața europeană. Eu vreau ca cetățenii români să se simtă egali cu cetățenii germani. Și europeni. Vă propun și un concept de securitate mai largă. Să pornim de la conceptul de securitate climatică. Deoarece două tancuri nu fac la fel de mult rău precum două grade în plus la climă. Iar 2019 – 2024 va fi un mandat critic atât pentru securitatea noastră fizică, militară, defensivă, cât și pentru mediu”, a spus Nicu Ștefănuță în prezentarea sa. El a ținut să sublinieze calitatea oamenilor prezenți la acea primă dezbatere publică din campania internă a USR. ”Vedeți aici un panel de 15 oameni extraordinari. Mai sunt încă 70 în partid care participă. Deci alegerile acestea nu pot fi despre europarlamentari. Sunt despre noi, despre un nou val european, despre viitori secretari de stat, viitori miniștri, un viitor comisar european, despre nu știu câți consilieri județeni care pricep despre ce e vorba cu fondurile europene. Despre asta este vorba”, a mai adăugat Ștefănuță.

 

Alegeri interne on-line

În afară de Raluca Amariei și Nicu Ștefănuță, la Sibiu au mai fost prezenți Florin Andrei, Sorin Pavel, Adriana Cristian, Cristina Iurișniți, Miroslav Tascu-Stavre, George Țăranu, Mihai Constantin, Alexandru Vărzaru, Lavinia Andrei, Camelia Crișan, Elena Uram, Vlad Gheorghe și Silviu Gurlui.

Această primă dezbatere face parte din campania internă a USR care a început oficial de la 1 octombrie și se va încheia pe 29 noiembrie 2018. ”Procesul de votare va dura șapte zile și votul se va desfășura printr-un sistem electronic, on-line, securizat și verificabil. Fiecare membru va putea să aleagă șapte candidați și să le acorde puncte în ordinea preferințelor: candidatul cel mai bine plasat va primi 9 puncte, cel de pe locul doi va primi 7 puncte și următorii candidați vor primi 5, 4, 3, 2, respectiv 1 punct. Pentru fiecare candidat se va face suma tuturor punctajelor primite din partea membrilor USR. Clasamentul se va face conform sumelor punctajelor primite”, descriu cei de la USR Sibiu procesul de vot intern care va duce la stabilirea listei de candidați pentru europarlamentare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Albastru

Acum 5 ani

Intre candidatul USR si MRI , in sfarsit am de unde alege.
Raspunde

sorin

Acum 5 ani

Intradevar, o alfel de abordare, inspirata lozinca.I am cunoscut pe cei din Sibiu de la USR.Doar atat pot spune despre ei: oameni faini !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 5 ani

Nu va agitati prea mult ca si europarlamentarele le BOICOTAM!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tihamer Oproiescu

Acum 5 ani

PSD va da 5-0 cu scarita, sorosistilor si vandutilor strainilor ce sunteti! Neamul romanesc va prevala!
Raspunde

...

Acum 5 ani

Competitia pentru cel mai fain ciolan de ros al politicii din Romania: un scaun caldutz in parlamentul ue. Cam toti politicienii romani si-ar dori un astfel de post. De reprezentat am cam vazut cum ne reprezinta
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus