Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Profesorii de istorie, chemați să contribuie la Cartea monumentelor din județul Sibiu: Primarii nu răspund

Profesorii de istorie, chemați să contribuie la Cartea monumentelor din județul Sibiu: Primarii nu răspund

Primarii din județul Sibiu ar ezita să contribuie la realizarea unei cărți dedicate monumentelor istorice, pe care Asociația Cultul Eroilor vrea s-o editeze în anul când România marchează Centenarul. „Mai vedeți în secolul XXI patrioți?” este replica unora dintre ei, potrivit conducerii asociației. Pe de altă parte, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a îndemnat profesorii de istorie din județ să se implice.

„În atenția colegilor profesori de istorie. Vă rog să răspundeți apelului Asociației Cultul eroilor. Atașăm documentele”, se menționează într-o notă a IȘJ Sibiu. Este vorba despre apelul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Sibiu, din luna iulie, adresat primarului din Sibiu în care Astrid Fodor este informată că organizația intenționează să elaboreze și să editeze „Cartea de aur a monumentelor din județul Sibiu”.

„Lucrarea își propune să devină un „memento mori” a eroilor neamului, care prin sacrificiile și jertfele lor au făcut posibilă „Marea Unire”. Concret, vrem ca în această lucrare să se regasească principalele momente din istoria județului care au făcut posibil împlinirea visului românilor de a-și întregi țara; pozele monumentelor istorice, respectiv ale operelor comemorative de război (troiţe, plăci comemorative) construite pe raza județului Sibiu în memoria acestor evenimente”, se menționează în apelul semnat de Constantin Borcan, prim-vicepreședintele filialei din Sibiu.

În mesaj se mai menționa următoarea „rugăminte”: ca „până la sfârșitul lunii iulie” fiecare primărie să trimită o poză a primarului localității și poze ale operelor comemorative de război cu datele de identificare și descrierea pe scurt.

„Ca să fiu sincer, numai după ce am reluat și legătura cu telefonul, au reușit să primim vreo 30 de răspunsuri din 64 de localități din județ. Sunt două motive de ce primarii nu au răspuns: fie n-au un sistem bine pus la punct ca să citească informațiile sau solicitările de pe e-mailul lor sau al primăriei; fie nu sunt interesați - deși sunt edilii loclaităților, nu toți apreciază - chiar mi s-a spus: mai vedeți acum în secolul XXI patrioți? Le-am răspuns că din cauza asta a ajuns România unde a ajuns, pentru că vedem patriotismul ca ceva depășit”, ne-a spus Constantin Borcan.

Asociația vrea ca până pe 1 decembrie să editeze cartea și este pregătită cu o echipă de voluntari să meargă în localitățile de unde n-au primit informații. Printre orașele mari de la care încă nu au fost adunate informații se numără Mediaș și Copșa Mică, a precizat Borcan.

Potrivit lui Borcan, în județul Sibiu ar fi peste 100 de monumente.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

...

Acum 5 ani

Cata incultura...
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

in zilele noastre patriotismul se manifesta prin boicot si gratar
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus