Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Moment deosebit în Piața Huet, la trei ani de la Colectiv. 400 de sibieni le-au adus un omagiu celor care nu mai sunt printre noi

Moment deosebit în Piața Huet, la trei ani de la Colectiv. 400 de sibieni le-au adus un omagiu celor care nu mai sunt printre noi

La exact trei ani de la izbucnirea incendiului din Colectiv, în urma căruia 65 de persoane și-au pierdut viața, un moment emoționant a fost creat în Piața Huet. 400 de sibieni, tineri și vârstnici deopotrivă, au aprins lumânări, au ținut un moment de reculegere și au plâns pentru cei care au murit în urma tragicului eveniment. 

Cu toții au vrut să facă un gest simbolic prin care să își amintească împreună de cei care nu mai sunt acum printre noi. Ținând în mâini fotografiile celor care și-au pierdut viețile în urma incendiului, unii lăcrimând în tăcere, cei prezenți au transformat Zona Liberă de Corupție într-o oază de liniște, unitate și, mai ales, lumină.

„Cu o fotografie într-o mână și o lumânare în cealaltă, nu am putut să nu mă simt copleșită. A fost un moment cu o mare încărcătură emoțională”, povestește o tânără sibiancă.
Cu toate că majoritatea nu i-au cunoscut pe cei care au fost în seara de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, au simțit o responsabilitate față de toate viețile pierdute din cauza incendiului - cineva trebuie să conștientizeze faptul că lucrurile merg de atunci din rău în mai rău.
„Am ales să vin pentru că ceea ce s-a întâmplat a fost o tragedie și cred că de atunci lucrurile merg din ce în ce mai rău pentru România. Colectivul a fost unul din momentele în care ne-am trezit ca societate destul de mult și am început să ne uităm cu mai mare atenție în jur, la tot ce se întâmplă. Sunt niște lucruri îngrozitor de înfiorătoare care se întâmplă în țara noastră și va trebui să ne trezim ca să schimbăm ceva în jurul nostru, altfel Colectivul se va repeta o dată, de două ori, de zece ori. Poate noi o să fim Colectiv”, spune Andreea.
rememorare colectiv (8)

Nu s-a schimbat mare lucru de acum trei ani și până astăzi, spun cei care au fost în această seară în Zona Liberă de Corupție. Totuși, nici ei nu au uitat ce s-a întâmplat și nu au capitulat. Vor continua să lupte, așa cum știu ei mai bine - prin tăcerea apăsătoare care se așterne peste acest loc de întâlnire, de peste 300 de zile, dar și prin rememorarea celor care au încetat să mai fie, pur și simplu.

„E un lucru trist ceea ce s-a întâmplat și au trecut deja 3 ani, dar încă nu am văzut un spot educativ, cu lucrurile minimale pe care ar trebui să le facă oamenii să se ferească de astfel de momente tragice. Îmi amintesc de acea noapte. Am văzut totul în direct la televizor. Până dimineața a fost transmisie. Unii oameni din păcate sunt indiferenți, dar e bine că sunt totuși alții, tineri în mare pare, cărora le pasă încă. E bine. Pentru că societatea prin ei va renaște”, spune Nicolae.
rememorare colectiv (2)

65 de fotografii alb-negru au fost imprimate pentru momentul deosebit pregătit pentru această seară. Iar fiecare suflet pierdut a avut un loc de cinste în brațele unui sibian, alături de o lumânare aprinsă.

rememorare colectiv (5) rememorare colectiv (3) rememorare colectiv (11)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Realist

Acum 5 ani

M-aș fi alăturat și eu daca nu era colorat politic evenimentul. Am și eu cunoștințe care au fost mutilate atunci. Adevăratul respect l-am arătat altfel, căci nu vroiam sa ne gândim la ei sub nici o culoare politică. Trebuia organizat în piața mare, nu in zona colorata "anti-coruptie"
Raspunde

Doc

Acum 5 ani

Iată două reproșuri foarte curioase, e ca și cum participanții la evenimentul descris în articol ar fi operat cumva o interdicție altora să organizeze alte evenimente, fie comemorând „Colectiv”, fie altă tragedie, după cum ar fi crezut fiecare de cuviință.
Raspunde

Realist

Acum 5 ani

Cred că nu ai înțeles bine. Noi, un grup am ținut un moment de reculegere fara culoare politică. Reproșul e de fapt: păcat că unii colorează politic ceea ce s-ar întâmplat organizând astfel de lucruri intr-o zona care respira politica. Moartea unor oameni trebuie respectata, nu murdărită cu politică.
Raspunde

Doc

Acum 5 ani

Unde a organizat grupul Dvs. acest "moment de reculegere" ? În Piața Mare, cel puțin, n-am văzut pe nimeni. V-a împiedicat cineva să-l organizați acolo?
Raspunde

Micu Marius Georgian

Acum 5 ani

@Realist: Nu-ti inteleg negarea pentru politic. Tot ceea ce se intampla rau in tara asta inclusiv #Colectiv au legatura cu politicul. Viata noastra in cele mai mici si nesemnificative feluri are treaba cu politicul. Totul este politica, fie ca vrei sau nu sa recunosti. Vorbesti de zona respectiva...acolo, un grup de oameni care isi aloca de 1 an de zile, timp pretios pentru a protesta in diferite feluri, au simtit nevoia sa aduca un omagiu acelor tineri. Sunt convins ca daca participai la eveniment alta era discutia acum. Acolo nu s-a plans nici pentru PSD si nici pentru USR sau alt partid politic. Oricum, incarcarea emotionala a momentului m-a facut sa nu mai prea pot sa dorm in noaptea respectiva. In alta ordine de idei sunt convins ca ai fost prezent duminica seara cand s-a plecat din Piata Mare intr-un grup, din pacate foarte restrans, traseul cuprinzand si o slujba speciala tinuta la catedrala. In incheiere pot sa-ti spun ca sunt mai mult decat mandru ca am putut sa tin in brate un portret al unui tanar mort in Colectiv, care culmea, fara sa fac eu vreo alegere, se numea tot Marius. Momentul nu-l voi uita niciodata si simt ca m-a incarcat cu o energie uriasa. Energie pe care o sa mi-o consum asa cum simt si stiu eu mai bine pentru ca acesti tineri sa nu fi murit absolut degeaba!
Raspunde

Jimmy voinu

Acum 5 ani

Deci asta era adevărul mult căutat.... Dragnea împreună cu tot psd-ul a montat artificii in club waw așa ceva PSD îs fraieri rău, dar nici cu ceilalți nu m-aș lăuda...nu e nimeni diferit. O să vedeți asta și poate mai lăsați luptele și certurile astea pe teme politice.
Raspunde

Realist

Acum 5 ani

Da, ok totul are legătură cu politicul de aproape 30 de ani...nu doar de 3
Raspunde

Doc

Acum 5 ani

Deci asta era adevărul mult căutat…. Dragnea împreună cu tot psd-ul a montat artificii in club
Lăsând la o parte tot felul de anonimi irelevanți, singurii care au pretins că incendiul de la Colectiv ar fi fost pus de o mână criminală sunt cei de la PSD. Doar zilele trecute președintele partidului, infractorul Liviu Dragnea, a declarat public apropo de incendiul respectiv: „Zeci de copii au fost uciși în acea noapte.”, că nu știe dacă a fost un accident. Și că nu vrea ca tragedia să fie folosită politic. Măcar în această privință, din câte văd, nu e singurul.
Raspunde

Doc

Acum 5 ani

Mă rog, eu vorbeam de faptul că un moment de solemnitate ar fi de preferat sa nu fie murdărit politic
Notez preferința ta personală ca atare, mai mult, consider că trebuie respectată în calitatea asta. Ergo, aș considera de neînțeles pretenția cuiva că, dacă un concetățean de-al său consideră că trebuie comemorată această tragedie, sau o alta, într-un fel anume, altfel decât consideră el de cuviință, atunci ar trebui în orice fel să fie împiedicat să o facă. Asta spun încă din primul comentariu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus