Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Sibiul vazut de liceeni, pe marele ecran la Astra Film Festival

Sibiul vazut de liceeni, pe marele ecran la Astra Film Festival

Atelierul Primul meu film documentar, organizat de Astra Film în colaborare cu Asociația Vira și Colegiul Național Gheorghe Lazăr Sibiu s-a finalizat în 21 octombrie la Thalia, cu proiecția producțiilor realizate de elevi sub îndrumarea profesioniștilor Astra Film, în fața privirilor încântate ale părinților, profesorilor și colegilor.

Workshopul are rolul de a încuraja elevii spre a studia și experimenta producția de film documentar și de a utiliza tehnicile și secretele limbajului cinematografic. Ei au avut șansa de a învăța în doar câteva zile cum să facă fotografii și să filmeze ca profesioniștii, cum să monteze imagini și sunet, cum să-și exprime prin intermediul filmului propriile idei și emoții

Cele 8 filme create de adolescenți au abordat subiecte variate și complexe, de la problemele și pasiunile care-i preocupă până la teme legate de singurătate, comunicare cu părinții și prietenii sau voluntariat. Filmul Acasă în Sibiu (de Alexandru Olăreanu, Larisa Lomotă, Robert Hodorogea) spune o povestea lui Cătălina, una din multe concetatenii orasului nostru, care s-au repatriat din occident in Romania, in Sibiu. Acum este rândul meu (de Diana Gușe) urmărește evoluția unei familii, alternând imagini de arhivă cu momente din prezent și puncțând o relație specială între părinți și copii care trece testul timpului, iar Alături de mine (de Larisa Lomotă) redă singurătatea unei bunici care își împarte timpul între grădinărit, credință și amintiri.

Rutina unor adolescente energice este colorată de conversații, festivaluri și cumpărături în filmul Oficial am obținut autonomie (de Maria Isabela Moraru, Alexia Nicole Dicu) și Arăt eu ca un om care are prieteni? (de Daniela Cucu) arată o adolescentă aparent introvertită, pasionată de lectură, care se dovedește o persoană foarte veselă și sociabilă după o vizită la verișoara ei din București. Fata cu ochi negri (de Larisa Lomotă, Ana-Paula Luca) își tachinează mai tot timpul fratele, face antrenament la volei, iar seara își face timp pentru jocuri online. Voluntariatul și numeroasele activități extrașcolare pot face ca o adolescentă să neglijeze relația cu mama sa, după cum reiese din filmul Îmi place, dar nu am timp (de Oana Miruna Balaci), iar InValid (de Ștefania Prode, Robert Hodorogea) impresionează cu o poveste despre curaj și ambiție, unde un om țintuit în scaun cu rotile își urmează visurile de a conduce mașini și a juca baschet.

„Visul de a-ți vedea propriul film proiectat pe marele ecran la un festival internațional a devenit realitate pentru elevii pasionați de cinematografie din Sibiu. Atelierul Primul meu film documentar oferă elevilor sansa unica de a învăța direct de la specialiștii Astra Film tehnicile limbajului cinematografic și de a transpune în propriul film propriile idei și emoții și continuă programul de educație prin intermediu filmului de nonficțiune inițiat de Astra Film. Aceasta educatatie de film este cea mai eficienta pentru elevi, ei dupa ce invata sa faca propriul lor film, vor vedea total diferit filmele. ”, a spus Dumitru Budrala, regizor și director-fondator Astra Film Festival.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus