Duminică,
04.12.2022
Cer Senin
Acum
4°C

Cartierul Arhitecților pregătește protest la Primăria Sibiu: „Vrem transport în comun, nu să fim sfidați”

Cartierul Arhitecților pregătește protest la Primăria Sibiu: „Vrem transport în comun, nu să fim sfidați”

Locuitorii din Cartierul Arhitecților amenință Primăria Sibiu cu protest în Piața Mare, dacă solicitările în ceea ce privește introducerea transportului în comun nu sunt ascultate și aplicate.

După ce au trimis petiții către Primăria Sibiu și Consiliul Județean, au căutat soluții pentru fluidizarea traficului și au organizat un protest în fața Primăriei Cisnădie, locuitorii din Cartierul Arhitecților amenință acum cu un protest în fața Primăriei Sibiu. Potrivit acestora, nemulțumirea pornește din cauza faptului că primarul Sibiului, Astrid Fodor, nu ar dori să ofere ajutor locuitorilor din Cisnădie, cu toate că sondajele arată că 99% dintre aceștia lucrează în orașul Sibiu.

Lucian Hunyadi, reprezentant al comunității de sibieni care locuiesc în Cartierul Arhitecților de pe Calea Cisnădiei, spune că totul a început acum aproape 2 ani, cu mai multe petiții. Răspunsurile primite nu i-au satisfăcut pe locuitori, motiv pentru care au ajuns să protesteze la Primăria Cisnădie.

http://www.turnulsfatului.ro/2018/01/24/video-foto-primarul-la-protestul-locuitorilor-din-cisnadie-dati-constructorii-judecata/

De aici au primit promisiuni și câteva fapte - au fost cumpărate 4 stații de autobuz. Dar autobuzele pe traseu tot nu au fost puse.

„La Primăria Cisnădie a avut deja loc un protest la începutul acestui an, cam prin ianuarie. Domnul primar Huja, cu care am avut ceva întâlniri încă din septembrie 2018, ne-a promis mai multe lucruri și ne-a rugat să îi lăsăm răgaz până anul acesta în mai. Omul a cumpărat 4 stații de autobuz, a montat una ca să băgăm așa un ghimpe Primăriei Sibiu...chiar dacă nu există încă autobuz. Noi suntem conștienți de faptul că dacă Primăria Cisnădie vrea să bage autobuz, va băga din cartierul Arhitecților până în centrul orașului Cisnădie, nicidecum spre Sibiu”, spune Lucian.
Soluții există. Dar cine să le implementeze?

Se pare că soluții pentru introducerea transportului în comun de pe Calea Cisnădiei spre Sibiu ar exista. Deschidere prea mare din partea municipalității...mai puțin.

„Am înțeles că soluții tehnice pentru transport de la noi spre Sibiu există, dar totul depinde de Consiliul Local Sibiu. Am făcut cerere de intrare în audiență cu doamna primar Fodor la începutul anului și nu ne-au băgat deloc în seamă. Ne lovim constant de sintagma „sibienii noștri” de care s-a legat și doamna Fodor. Ce nu înțeleg dânșii este că acești oameni care locuiesc în Cartierul Arhitecților lucrează majoritatea în Sibiu. După apariția Zonei Industriale Vest, s-au creat multe locuri de muncă, venind la Sibiu foarte mulți oameni și din alte zone ale țării. Acești noi locuitori s-au orientat spre zone unde se construiesc apartamente noi – Calea Cisnădiei și Șelimbăr. Noi am făcut un sondaj în Cartierul Arhitecților, pe 800 de familii. Din aceste 800 de familii, doar 8 au spus că lucrează în Cisnădie. Restul locuitorilor sunt angajați în Sibiu. În condițiile în care peste 99% din locuitorii din Cartierul Arhitecților lucrează în Sibiu, susțin economia Sibiului, cheltuie bani pe diverse lucruri în Sibiu, nu se cade ca noi să avem măcar acces la transport în comun?”, spune acesta.
Răspunsurile Primăriei Sibiu: se va discuta în 2019. Ba în 2021. Ba în 2023.

Răspunsurile primite de la municipalitatea sibiană par a fi tot mai sfidătoare, spun reprezentanții cartierului Arhitecților. De la un termen stabilit la un altul, promisiunile de luare în calcul a unor soluții la problema ridicată se duc, se pare, tot mai departe în timp.

„Ni se pare o sfidare răspunsul primit de la Primăria Sibiu. Toată lumea știe de relația conflictuală din cele două primării – Cisnădie și Sibiu. Noi considerăm că această războială se răsfrânge asupra noastră. Trebuie să se întâlnească, să discute, să dezbată și să găsească soluții, nu să se răzbune pe noi. Prima dată am primit termen 2019, apoi 2021, acum 2023. Nu este în regulă să ne tot lase de pe un termen pe altul, de la o petiție la alta. Suntem conștienți că ultima soluție este să protestăm direct în Piața Mare din Sibiu. Ar putea fi declanșată și o presiune inversă, din partea angajatorilor din Sibiu – dacă locuitorii din Cartierul Arhitecților nu ar merge o săptămână la muncă?”
0001

Ultimul răspuns transmis de municipalitate le sugerează, ca soluție pentru fluidizarea traficului pe Calea Cisnădiei – utilizarea bicicletei ca soluție alternativă, propunere inclusă și în planul de mobilitate elaborat de Primăria Sibiu. Atașăm mai jos răspunsul:

45344796_353861988697509_2836120600953487360_n 45401823_353862042030837_6417074765386743808_n

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

41 comentarii

Floricica arhitecta

Acum 4 ani

Distinsii locuitori ai acestui cartier al CISNADIEI ar trebui sa inteleaga situatia ridicola in care se afla, dorind sa protesteze fata de primaria unui alt oras pe raza teritoriala a caruia NU domiciliaza. Astrid si astia din Primaria SB sunt la nivel de euglene dar de data asta tin cu ei. Pai si eu stau in Sibiu dar protestez la Cluj fata de Boc ca de ce ai mei din primarie sunt nulitati. Apropo, impozitele din acest cartier merg la Sibiu sau la Cisnadie? Hai pa, teleportati-va!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Rațiunea existentei Zonei Metropolitane Sibiu ( asemeni desconsideratului Brașov ) vă spune ceva ? Ați văzut cum e organizata și administrata regiunea cd ka Predeal la Codlea ? Ca in Bavaria ! In Mărginime se pare ca nu se poate !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan

Acum 4 ani

Partea cu cimitirul este a Sibiului. Deci dacă ar vrea baba ar putea introduce 100% legal autobuze. Desigur pentru sibienii plătitori de impozite la primăria ei. Dar nu vrea din motive care sfidează logica unei administrații raționale a oricărei colectivități umane. Sper ca femeia asta să ajungă la coșul de gunoi al istoriei la următoarele alegeri.
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Fix de asta suntem unde suntem.. Numai in tari ca India si Pakistan vinovate sunt victimele... Tipic romanesc, daca doamnei de mai sus ii este bine, nu o mai intereseaza si de cei din jur. Apropo, pe Boc chiar il preocupa cartierul Floresti. N-ar fi mai bine sa construim niste ziduri in jurul Sibiului, ca in Evul Mediu ?
Raspunde

Andrei

Acum 4 ani

Cred ca cei din cartierul respectiv au incurcat primariile! Ce sa caute ei la Sibiu? Sa fim seriosi....ei trebuie sa-l caute pe Huja! Cu ce-i de vina Fodor, ca nu ea a dat autorizatii in cartierul lor.....sau poate ei nu stiu ca apartin de Cisnadie!?!?!
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

dar atunci cand si-au cumparat apartamentele si casele foarte ieftine si prost platite in acea zona nu s-au gandit cum vor ajunge la serviciu si in alte locuri ale orasului? au semnat cu ochii inchisi actele si au inghitit galusca prezentata si impachetata frumos de sacalii imobiliari care dupa vanzare au baga firmele in faliment si au facut altele ca sa nu risca procese sau despagubiri pentru ceea ce nu au facut si era clar ca nu vor face... oamenii de acolo sunt de vina ca au dat banii inainte pentru niste vise frumoase si ieftine vandute de catre asa numitii dezvoltatori imobiliari fara sa stea sa analizeze din toate punctele de vedere problemele si avantajele acelui aparatament ieftin cumparat cu buletinul. acum sa isi gaseasca ei solutii ca degeaba se agita si cauta rezolvare la o primarie pe a carui teren si in carei competenta nu intra zona cartierului Arhitectilor. daca am fi avut zona metropolitana Sibiu atunci se putea face linie de autobuz si pana acolo dar asa sa se linga pe bot si sa isi cumpere elicoptere ca sa ajunga la serviciu sau sa mearga inapoi acolo de unde au venit ca au venit cu metehnele si cu comportamentul necivilizat pe care il putem vedea si in traficul din Sibiu. De cand este acest oras nu a fost atata nesimtire si agresivitate in trafic...
Raspunde

dsn

Acum 4 ani

Cei din Rasinari si-au cumparat autobuze si si-au angajat soferi, nu au cersit transport sibiului.
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 4 ani

Corect!
Raspunde

jean

Acum 4 ani

Exista o singura solutie, cunoscuta de români, precum A.I Cuza si doamna Fodor ar trebui sa candideze la alegerile locale atat ca primar al Sibiului cat si al Cisnadiei si Selimbarului, :-)
Raspunde

Paul M

Acum 4 ani

Nu e vorba ca cei de acolo aparțin de Cisnădie sau de Sibiu. Atâta vreme cât ambele primarii știu de aceasta problemă, ar trebui sa se întâlnească pentru a o rezolva. Nu e vina nimănui ca acolo sunt preturi mai accesibile. Plus ca e chiar la granița orașelor. O înțelegere între cele doua primarii cu privire la problema în cauza ar rezolva orice neajuns pe partea de transport
Raspunde

Alexandru

Acum 4 ani

Ce oameni rasisti sunt unii ! Voi clar nu o sa pricepeti niciodata, sunt familii cu copii care MUNCESC in Sibiu, dar culmea ca in cartierul Arhitectilor sunt si Sibieni cu familii care la fel merg la MUNCA cu Valcenii. Oare de ce sunt mii de locuri de munca neocupate in Sibiu si se fac masive angajari non stop? Este loc pentru toti ! Fara cuvinte ... si lasati rasismul la o parte ca suntem toti oameni ! Numai bine la toti !
Raspunde

Konig von Siebenburgen

Acum 4 ani

Bai, si eu as protesta la Viena in fata primăriei, că poate poate ne iau ăștia inapoi in imperiu, sa avem si noi autostrăzi și spitale, că de confrații români ne-am lămurit 100 de ani...
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

IGHEN............. eu sugerez protest la Cotroceni!
Raspunde

Cristi

Acum 4 ani

Turnul Sfatului, ati pus botul la propaganda facuta de doua trompete ale lui Huja. Personajul din articol incearca sa mute atentia de pe Primaria Cisnadie, catre Primaria Sibiu. Nu zice nimeni ca nu ar fi normal ca si Primaria Sibiu sa se implice in rezolvarea acestei probleme, dar asta se intampla cand exista un dialog intre administratiile locale. Dar aici nu este cazul , a avut grija Huja sa rupa orice legatura. Apoi "a plantat" o statie de autobuz de capul lui si ne-a sfatuit sa punem presiune pe Primaria Sibiu. El si "profesionistii" de la urbanism si-au facut treaba, ne-au inghesuit mai rau ca in V Aron si acum nu mai pot face nimic. Daca il intrebi de o scoala, gradinita sau parc, nu mai e pamant.
Raspunde

Bietii oameni s-au zapacit

Acum 4 ani

Sa prosteze la arhitecti! Ca parca o familie de arhitecti si-a botezat si- o strada cu numele lor
Raspunde

miki maus

Acum 4 ani

Nu ar fi doar proprietari din UAT Cisnadie beneficiari ai acestor statii de autobuz. Str.Dumbravitei apartine de Sibiu (municipiul Sibiu). Asa cum trece traseul 15 in UAT Selimbar, asa ar putea ajunge si pe Str. Ispas (UAT Cisnadie)
Raspunde

Ana

Acum 4 ani

Înainte de a cumpara trebuiau sa se gândească si la transport..acest cartier aparține dd cisnadie.deci acolo trebuie sa se faca sesizare.
Raspunde

Lucian

Acum 4 ani

Sibiul s-a dezvoltat incredibil de mult, si inca se mai dezvolta. Toți cei care sunt atrasi cu locuri de munca in Sibiu sunt nevoiti sa-si cumpere o locuinta.In consecinta oamenii cumpara unde gasesc - in Selimbar si in Cisnadie. Daca ar fi fost locuinte libere si de vanzare(cateva zeci de.mi) cat a fost cererea in Sibiu, sunt ferm convins ca oamenii ar fi cumparat acolo si nu in Cartierul Arhitectilor. Cartierul Arhitecților este o consecinta a dezvoltarii orașului Sibiu si atunci consider ca primarul Fodor ar trebui sa se implice in rezolvarea problemelor. Si la Cluj orasul Floresti si comuna Apahida s-au dezvoltat in urma migrarii fortei de.munca spre acest oras, dar Boc am inteles ca vrea sa faca metrou din Floresti pana in Apahida si nu din Cj in Cj.
Raspunde

voci

Acum 4 ani

asa este! Sibiului ii trebuie cca 30 ani sa ajumga BRASOVUl, Clujul, etccccccccccc
Raspunde

eugen

Acum 4 ani

Cei care si-au cumparat locuinte intr-un cartier din alt oras (Cisnadie) ar trebui sa discute cu primaria de acolo. Cand au ales (singuri) sa locuiasca intr-un oras si sa lucreze in altul stiau foarte bine de aceasta situatie. Din pacate mai exista zone si in interiorul orasul Sibiu unde nu ajunge Tursibul - si nu am vazut astfel de manifestari. Desigur ar fi bine ca cele doua (de fapt trei cu Selimbarul) primarii sa se inteleaga si sa colaboreze pentru binele nostru.
Raspunde

Unchesel

Acum 4 ani

Fratilor nu mai aveti ura pe Vâlceni ca ei au venit aici in Sibiu sa munceasca in fabrici, avantaj dezvoltare Sibiu fabricile cauta locuri de munca, acum noi vorbim de o strada de cateva sute de metri pentru decongestionare trafic. Sa stai fata ura ca sunt mii de Sibieni in cartierul Arhitectilor care traiesc impreuna cu Vâlcenii si muncesc impreuna in fabrici. Sa ne dea Dumnezeu sanatate la toti !
Raspunde

Jimy

Acum 4 ani

Ce rost ar avea autobuzele dacă mai mult ar staționa? Ar aglomera si mai tare drumul...
Raspunde

...

Acum 4 ani

in mod normal nu au ce sa ceara primariei sibiu. dar, prefer sa puna primaria sibiu niste autobuze, chiar daca transportul respectiv de persoane e subventionat din bugetul sibiului, decat sa vad zilnic 1000 de masini (fumigiene) conduse de olteni pe strazile sibiului.
Raspunde

Popescu

Acum 4 ani

Zonă Metropolitană!
Raspunde

binema

Acum 4 ani

Cine i-a pus sa cumpere ? Sa stea in chirie in Sibiu. Vor toti sa fie proprietari in tara asta ! Asta e pretul daca te muti in camp la "proprietatea ta"
Raspunde

Free_ag

Acum 4 ani

Nu o suport eu pe baba primăria, dar are dreptate, de ce sa plătim din banii comunitatii pentru Cisnădie,, Huja deja își freacă mâinile de bucurie, dacă ar exista un accept al zonei metropolitane cu participațiune bugetara din partea tuturor ar fi ok. Dar nu mai bine ar face ai un referendum pt ieșirea din zona administrativa a Cisnădiei și alipirea de Sibiu. Fiind mult mai logica țintind cont și de distantele între localități și de faptul ca toate investițiile în utilități și amenajare sunt private, Cisnădia ne investind absolut nimic în zona.
Raspunde

Ciorapel

Acum 4 ani

Să introducă Tursib și spre Ocna Sibiului! De ce doar acolo. 80 la sută lucreza in Sibiu. Halal logica arhitecților
Raspunde

Mariana

Acum 4 ani

Cat tupeu, cat tupeu ! Se plang ca vin la serviciu in Sibiu, bietii de ei..! Dar sunt destule locuri de munca si in Cisnadie. Acolo de ce nu se duc ? Sau de ce au venit in Sibiu si nu au ramas in locurile lor de bastina. Poate vor sa le dea facilitati si pt. pensionari, ca , deh, Sibiul subventioneaza aceste facilitati. Eu cred ca cei care propun sa faca protest la primaria Sibiu ori sunt prosti, ori nu gandesc. Cu ce este obligat Sibiul sa faca ceea ce ar trebui sa faca Cisnadia ?
Raspunde

Odin

Acum 4 ani

1. Poate așa învață și cumpărătorii că valoarea unei proprietăți nu e dată de 4 pereți, izolație și țiglă ci și de zonă, servicii disponibile, spații de recreere, drumuri asfaltate și căi de acces, scoli, grădinițe, vecini, etc. Apartamentele din zonă au fost ieftine din niște motive care nu au fost aparente la început dar devin din ce în ce evidente. 2. Faptul că locuitori din Arhitecților lucrează în Sibiu NU e o pomană sau un serviciu care-l fac Sibiului! E alegerea lor, e munca și timpul lor! 3. Primăria Sibiu ar trebui să introducă servicii de transport în comun în înțelegere cu Primăria Cisnădie fiind în interesul comun acest lucru. 4. Primăria Sibiu ar trebui să finalizeze inițiativa ZMS astfel eliminând și posibilitatea dezvoltării urbanistice aberante precum în Arhitecților și Șelimbăr. Dar mita și „lobby-ul” așa zișilor dezvoltatori imobiliari e foarte greu de ignorat fără un impuls de la DNA. 5. Modul de aprobare al planului urbanistic și semnăturile de la Primăria Cisnădie ar trebuie cercetate cu atenție tot de susnumita instituție. 6. Și nu în ultimul rând trebuie să pricepem cu toți că existența cartierelor cu probleme precum Arhitecților este și vina noastră, a cumpărătorilor, care dăm banii fără să evaluăm ce primim pentru ei și ne trezim după că vrem mai mult de la locuințe decât un acoperiș!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

io de la tara

Acum 4 ani

consiliul local Sibiu cu primarita asta capoasa traiesc in secolul 19. cred ca Sibiul e singurul oras mai mare care nu vrea sa evolueze si tine transportul in comun la un nivel de evolutie muuuult sub evolutia zonei. cine a debitat prostia cu "Tursibul este al sibienilor" habar n-are de realitatile zilelor noastre si de cat rau le face sibienilor si locuitorilor din zonele invecinate prin blocarea oricarui proiect, oricarei propuneri de extindere a transportului in comun(primarul Selimbarului a incercat de nenumarate ori sa discute cu conducerea Sibiului pe tema asta). Poluarea din centrul Sibiului ar putea fi diminuata prin extinderea transportului in comun. Clujul isi face metrou are autobuze electrice si hibrid in timp ce Sibiul se lauda ca reuseste sa cumpere ceva autobuze noi, pe MOTORINA!!!!
Raspunde

voci

Acum 4 ani

si oare soferii, alti muncitori, etc vor fi tot pe cate 3 luni!!!? modelul vestic.......sa nu se platesca dari la stat (somaj, alte impozite si taxe????)
Raspunde

ggkent

Acum 4 ani

Cisnadioara, care apartine de tatucu Huja a ramas fara autobuze spre Cisnadie. Majoritatea copiilor din Cisnadioara merg la scoala in Cisnadie pe jos. Norocul lor ce e toamna lunga. Mergeti in Cisnadioara si intrebati de apa curenta, canalizare.... pe cand in Cisnadie se construieste SPA. Asta da aroganta Si se asteapta de la tatucu sa vina cu autobuze in Arhitectilor? :))))))))))) .. glumiti, nu? Sunt total in asentimentul primairei Sibiu, .. Huja face SPA si Fodor sa ii dea autouze :)
Raspunde

szobi miklosz

Acum 4 ani

Datorită acestor neîntelegeri are toată lumea de pierdut, și cei din SIBIU și cei din zonele limitrofe.
Raspunde

Erlkonig

Acum 4 ani

cata vreme nu se rezolva fluidizarea traficului, transportul in comun ar fi frectie la picior de lemn
Raspunde

Iulia

Acum 4 ani

O mare parte din locuitorii acestei zone au crescut in Sibiu. Nu toti sunt olteni (nu ca ar conta acest lucru). Majoritatea sunt tineri proaspat casatoriti care si-au cumparat o locuinta unde au gasit la un pret rezonabil. Bineinteles ca s-au gandit la toate avantajele si dezavantajele , dar sa fim seriosi...cati tineri isi permit, din punct de vedere financiar, sa isi cumpere locuinta pe care si-o doresc. E datoria primariilor sa vina cu solutii ...e o rusine ca s-a ajuns in situatia asta. Cu siguranta nu e un lucru cu care sa se mandreasca Sibiul...chiar daca locuitorii acestui oras tind sa creada ca ei sunt centrul universului si accesul "arhitectilor"ar trebui sa fie interzis in orasul lor. E adevarat ca impozitele merg la Cisnadie, dar oamenii au nevoie de ajutor din ambele parti intrucat zona e lipita de Sibiu, iar Cisnadie e la 7 km distanta. Dintanta e unul din motivele pt care oamenii muncesc in Sibiu si nu in Cisnadie. Apropi...eu sunt din Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

v

Acum 4 ani

Te poti intoarce acolo....
Raspunde

SM

Acum 4 ani

Nu este vorba doar de Cisnadie. Pe partea cu cimitirul este PUZ de Sibiu. Sunt case pe teritoriul Sibiului, care platesc taxe in Sibiu. Numai pentru acestia si ar trebui facut ceva. Traficul din zona este si problema Sibiului, este afectat tot Hipodromul. Toti care stau in aceasta zona platesc taxe in Sibiu. Cu doar un semafor si ignoranta nu se rezolva nimic.
Raspunde

Nemilosu

Acum 4 ani

Invidia la romani... "De ce ati luat pe Calea Cisnadiei?" Partea dreapta, langa padure, este pe Sibiu. Pe mine ma ingrijoreaza altceva: ca Astrid se intalneste cu Hunyadi. Doi romani buni :-))) Sa votatz si sa salvatz si data viitoare. Nu v-ati prins ca Fodor este un primar slab? Mai vizitati alte orase si vedeti ca acolo se implementeaza si alte lucruri decat borduri si reconfigurari de parcuri. Sibiul in general (re)devine un oras de kackat, asa cum era pe vremea Elenei Nae. M-am saturat de tafna si siktirul celor din primaria Sibiu, cuib de nepotism si de frecat menta. Eu cred ca FDGR va fi votat si daca o sa aiba un autist pus sa candideze. Sau ma rog, un rus. Doar sa fie de la FDGR. Ei nu mai au nevoie sa satisfaca electoratul, ca stiu ca sunt pe viata. Votatz...
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Solutia: masinile celor de dincolo de Valea Sapunului se marcheaza cu o bulina rosie pe parbriz si li se interzice intrarea in orasul Sibiu. In schimb, li se pun la dispozitie autobuze, care in lipsa masinilor, vor avea loc sa circule pe sosea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus