Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

CJ Sibiu: acord cu un district din Serbia în speranța unor proiecte europene

CJ Sibiu: acord cu un district din Serbia în speranța unor proiecte europene

Administrația județului Sibiu a semnat un acord cu districtul Raška, din Serbia, acord prin care cele două unități administrative își propun să colaboreze în domenii în care pot fi atrase fonduri europene nerambursabile.

Acordul semnat marți, la Sibiu, vine ca urmare a unei hotărâri adoptată de Consiliul Județean Sibiu în luna septembrie. “Contextul românesc este caracterizat de pregătirile de preluare a președinției UE și de faptul că Sibiul va găzdui în mai anul viitor unul dintre cele mai importante summit-uri UE. La rândul lor, oaspeții sârbi sunt ancorați în pregătirile de aderare la Uniunea Europeană. Chiar în cursul acestui an, în luna mai a avut loc la Sofia Summit-ul UE Balcanii de Vest, la care a participat și Serbia, ocazia cu care s-a reconfirmat angajamentul față de perspectiva europeană a întregii regiuni“, explică reprezentanții CJ Sibiu interesul comun în chestiunea europeană.

Semnatarii acordului au fost președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și Nebojša Simović, prefectul districtului Raška, din Republica Serbia. Potrivit autorităților județene, acordul își propune dezvoltarea de proiecte comune în administrație publică, cultură, turism (în special turism balnear), educație, cercetare şi inovare, economie (de exemplu industriile creative), sănătate, politici sociale, agricultură și dezvoltare rurală, patrimoniu culinar, produse regionale. “Au fost identificate deja patru posibile axe de cooperare prin fonduri europene în cadrul cărora ambele regiuni sunt eligibile: Orizont 2020 (pentru instituții și actori privați, în domeniul cercetării și inovării), Erasmus + (pentru acțiuni și activități în domeniul educației, formării, tineretului și sportului), Europa Creativă (pentru sprijinirea activităților desfășurate în domeniile culturii și audiovizualului) și Europa pentru Cetățeni (care contribuie la înțelegerea Uniunii Europene de către cetățeni)“, detaliază reprezentanții CJ Sibiu.

delegatie serbia „Personal am simțit că dincolo de relația oficială, există reale sentimente de prietenie. Dorim să întărim aceste relații odată cu semnarea acestui acord de parteneriat, care ne dorim să fie dezvoltat pe mai multe direcții”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Din delegația sârbă care vizitează în această perioadă județul Sibiu fac parte și Miloje Kundović, secretarul Districtului Raška, Marica Mijailovic, reprezentant al sectorului privat, Violeta SIMOVIĆ, redactor-șef al postului regional de televiziune – RTVKV și Boban Suvočesmaković, inițiatorul cooperării cu județul Sibiu. La semnarea acordului au fost prezenți E.S. Hans E. Tischler, consulul Germaniei la Sibiu, Andreas Huber, consulul onorific al Republicii Austria la Sibiu, Christine Thellmann, viceprimarul Municipiului Mediaș, reprezentanții instituțiilor de cultură și din domeniul sănătății, consilieri județeni, Clubul Rotary, cluburi sportive și oameni de afaceri care au deja experiență de colaborare cu entități din Serbia.

Programul delegației sârbe include vizitarea stațiunii Bazna, în vederea unor schimburi în domeniul turistic, precum și vizitarea Municipiului Mediaș.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus