Sâmbătă,
20.07.2024
Ploi Scurte
Acum
20°C

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului. 2,1 mil. de lei pentru pregătirea spațiului în care discută președinții

Cel mai mare eveniment din istoria Sibiului. 2,1 mil. de lei pentru pregătirea spațiului în care discută președinții

Primăria Sibiu a semnat contractul de amenajare a spațiului în care, pe 9 mai 2019, cei 27 de președinți și șefi de guverne rămași în Uniunea Europeană vor discuta despre viitorul construcției comunitare.

2,1 milioane de lei, fără TVA, este valoarea contractului de ”îmbunătățire a valențelor funcționale ale sediului Primăriei municipiului Sibiu cu ocazia Summit-ului UE 2019”, după cum au denumit reprezentanții administrației locale lucrarea. Contractul de lucrări a fost semnat pe 2 noiembrie 2018 cu SC Euras SRL, societatea din Satu Mare care are și acum în derulare contracte importante care vizează monumente istorice din Sibiu (reabilitarea Bisericii Evanghelice din Piața Huet sau a clădirii din Piața Mică, nr 22 sunt două astfel de exemple).

Traseul oficial al președinților și șefilor de Guvern prevede accesul în Primăria Sibiu din Piața Mare Traseul oficial al președinților și șefilor de Guvern prevede accesul în Primăria Sibiu din Piața Mare

Un imens grilaj, înlocuit cu sticlă securizată

Lucrările care urmează a fi realizate în special în spațiile largi de la parterul Primăriei Sibiu (imobil monument istoric clasa A – de importanță națională) vizează lărgirea unor accese care vor fi folosite pe traseul oficial. Acest traseu pornește din Piața Mare, parcurge sala de expoziții a Primăriei (cea dinspre Piața Mare, unde se află și centrul de informare a turiștilor) și are drept punct final curtea interioară a Primăriei, locul în care se va desfășura Summit-ul UE din 9 mai 2019. ”Pentru majorarea gabaritului golurilor de trecere se va interveni la golurile existente prin lucrări care utilizează aceleași materiale ce se regăsesc în structura finisajelor existente. De asemenea, lucrările urmăresc respectarea configurației existente și a stilului arhitectural”, se arată în documentația pregătită pentru procedura de atribuire a contractului de lucrări. Practic, majorările despre care se discută urmăresc lărgirea de la 85 la 175 de cm a golurilor prin care se trece dinspre scara monumentală a Primăriei înspre holul care face legătura cu curtea interioară. Hol a cărui gol înspre curtea interioară urmează a fi lărgit de la 1,29 la 1,93 m lățime.

În acest moment, Sala de expoziții a Primăriei Sibiu este despărțită de camera scării monumentale (care asigură accesul către cabinetele primarului, viceprimarilor și secretarului orașului) de un grilaj imens, acoperit cu sticlă. Acest grilaj urmează să fie demontat. ”Studiul agrementării spațiului Sălii de expoziții, corelat cu holul scării monumentale, a evidențiat oportunitatea desfacerii grilajului masiv existent și realizarea unei soluții de închidere amovibilă între sala Expo și holul scării. Închiderea va fi realizată din panouri glisante din geam clar securizat, fără profile din aluminiu, asigurând caracterul de intervenție neutră într-un spațiu bogat ornamentat cu elemente baroce sfârșitului secolului XIX”, se mai arată în documentația procedurii de atribuire a lucrărilor.

Grilajul metalic dintre sala de expoziții și holul scării monumentale (foto stânga) va fi demontat și înlocuit cu sticlă clară securizată FOTO Ziarul Lumina Grilajul metalic dintre sala de expoziții și holul scării monumentale (foto stânga) va fi demontat și înlocuit cu sticlă clară securizată FOTO Ziarul Lumina

Lucrări temporare

Pentru ca spațiul curții interioare a Primăriei Sibiu să fie suficient pentru derularea lucrărilor Summit-ului european va fi nevoie și de demontarea rampelor de acces din curtea interioară (rampe care vor fi refăcute ulterior desfășurării Summit-ului). În plus, în curtea interioară urmează a fi refăcute treptele de acces, dar și pavimentul din granit.

Contractul semnat cu Primăria Sibiu de către cei de la Euras mai prevede refacerea zugrăvelilor de la parter, mezanin și etajele 1 și 2, reabilitarea pardoselilor din parchet, dar și realizarea unor tavane false. ”Pentru aducerea tavanelor la același nivel de prezentare, este necesară refacerea tavanelor în holurile pentru circulații și mascarea cablajelor realizate în vederea procedurii de autorizare de către ISU Sibiu”. Totodată, în lista de lucrări care mai trebuie executate intră reparația și vopsirea ferestrelor exterioare (cu excepția celor de la parter, refăcute în cadrul altui contract), dar și repararea toaletelor clădirii.

Curtea interioară a Primăriei urmează a fi amenajată pentru a găzdui lucrările Summit-ului din primăvara anului viitor Curtea interioară a Primăriei urmează a fi amenajată pentru a găzdui lucrările Summit-ului din primăvara anului viitor

La limită. Lucrări sâmbătă și duminica și după ora 16:00

Potrivit caietului de sarcini, lucrările trebuie finalizate în termen de șase luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. Iar cum contractul a fost semnat abia la începutul lunii noiembrie a acestui an, Summit-ul fiind programat pe 9 mai, rezultă că derularea acestor lucrări nu trebuie să întâmpine nicio întârziere. ”Programul în care se vor realiza lucrările trebuie să se armonizeze cu faptul că se vor realiza într-o instituție publică, în așa fel încât perturbarea activității instituției să fie minimă. În acest sens se vor lua în calcul realizarea anumitor lucrări sâmbătă, duminică și după ora 16:00. (...) Se va ține cont de faptul că activitatea Primăriei nu poate fi întreruptă”, se arată în caietul de sarcini al contractului. Document care solicită ca pe toată perioada derulării lucrărilor toate materialele utilizate să fie testate într-un laborator care să verifice și să certifice calitatea materialelor. În plus, reprezentanții laboratorului vor trebui să urmărească punerea în operă a materialelor și să semnaleze de îndată beneficiarul și proiectantul ”în cazul oricăror neconcordanțe”.

Valoarea contractului semnat între Primăria Sibiu și SC Euras SRL este de 2.146.354,52 de lei, fără TVA. Cu 5,48 lei mai puțin decât valoarea estimată înainte de lansarea procedurii de achiziție. Cei de la Euras au fost singurii care au depus ofertă în cadrul acestei licitații.

Cel mai important eveniment din istoria Sibiului

Summit-ul de la Sibiu, din 2019, este cel mai mare eveniment internațional găzduit de oraș în întreaga sa istorie. Se estimează că între 2.000 și 3.000 va fi numărul persoanelor care vor face parte din cele 36 de delegații oficiale așteptate la Sibiu, dintre care 27 vor însoții șefi de state și de guverne. Totodată, se estimează că aproape 1.000 de jurnaliști vor veni aici, pentru a relata despre summit-ul organizat pentru a repune în discuție modul de funcționare al Uniunii Europene, după ieșirea Marii Britanii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Viorela Stiniguță

Acum 5 ani

La Sibiu este grădina Edenului! Aici este civilizația regăsită a Atlantidei!
Raspunde

BlaBla

Acum 5 ani

Cam ambigua chestia cu largirea cailor de acces, adica modifica intreaga arhitectura a cladirii, pt. a pastra si o logica pe verticala (mutat piloni intrare, etc) ca sa aibe loc dosurile unor oficialitati? Ce naiba, intra de brat toti 27 deodata?! Absolut ridicol, mult ta-tam pt. mai nimic, atata munca si bani cheltuiti pt. fitele unora mai egali decat altii, care conduc o uniune care se lauda cu egalitate. Superb... Cand ajung coloanele domniilor lor, sper ca stau la rand cu restul cetatenilor, in trafic si la semafor!
Raspunde

Pierre Richard

Acum 5 ani

Poze fara popi pentru grilaj nu ati gasit?
Raspunde

Sb2

Acum 5 ani

Ciudat. Cei de la Monumente nu au nimic impotriva ? Monument de categoria A !!! Pentru obtinerea Autorizatiei de Securitate la Incendiu, la Monumente Istorice, nu iti dau voie sa faci nimic pentru a mari siguranta utilizatorilor, dar pentru Summit-ul vietii se modifica Primaria. Referitor la primarie, poate cu ocazia asta gasiti si modalitati de implementare a unor masuri pentru a obtine Autorizatia de Securitate la Incendiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sb2

Acum 5 ani

Si am si o nelamurire : eu, cetatean al Sibiului, in afara de disconfort (inainte de si pe perioada summit-ului) si bani cheltuiti anapoda de la bugetul local care puteau sa aiba o alta intrebuintare in folosul cetatenilor, eu cu ce ma aleg ? Care este folosul meu, al cetateanului de rand ?
Raspunde

BlaBla

Acum 5 ani

Cu imaginea, da bine in CV-ul orasului, ca si anul 2007, Summit NATO, ceva cladiri renovate, o infrastructura putin imbunatatita. Restul, pe termen mediu, lung, posibile investitii. In rest, NADA.
Raspunde

lol

Acum 5 ani

Dupa tot disconfortul, ramanem cu lucrari de modernizare efectuate, strazi asfaltate, f. multa reclama, incasari f. bune pentru agentii locali si, daca conteaza, cu mentionarea orasului in cartea de istorie...eu cred ca sunt bani bine investiti. Desigur ca mai exista posibilitatea sa vina soros sa arunce cu euroi direct la cetateni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus