Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Spirometrii gratuite cu ocazia Zilelor Sănătății Plămânilor

Spirometrii gratuite cu ocazia Zilelor Sănătății Plămânilor

Timp de 3 zile, sibienii vor avea posibilitatea să își măsoare gratuit gradul de sănătate a plămânilor prin intermediul spirometriei, în cadrul Zilelor Sănătății Plămânilor, organizate de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu în perioada 14-16 noiembrie.

Prima acțiune va avea loc miercuri, 14 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC), în Shopping City Sibiu, între orele 11.00 - 14.00, sibienii beneficiind de spirometrii gratuite efectuate de medicii Spitalului de Pneumoftiziologie.

De asemenea, joi, 15 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun și vineri, 16 noiembrie, cei care doresc să își testeze sănătatea plămânilor, vor putea face gratuit spirometrii la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în cabinetul de Explorări Funcționale, la camera 7, între orele 12.00 - 14.00. Persoanele care vor  fi descoperite cu probleme ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.

 „Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a avut inițiativa acestei acțiuni de conștientizare a populației cu privire la sănătatea plămânilor, în condițiile în care 1 din 4 bolnavi internați în spitalul nostru prezintă insuficiență respiratorie cauzată de BPOC,  iar aproximativ o treime dintre pacienții consultați în ambulatoriul de specialitate suferă de această boală. De asemenea, prin aceste evenimente dorim să atragem atenția și asupra consecințelor devastatoare pe care tutunul le are asupra sănătății, în condițiile în care cauza principală a BPOC o reprezintă fumatul”, a declarat Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
TBC cristian roman (1)

Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este o boală inflamatorie cronică, determinând limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. În timp, BPOC se agravează și poate duce la insuficiență respiratorie, afectare cardiacă și deces. BPOC este determinată în principal de fumat, riscul fiind în relație atât cu cantitatea de tutun fumată pe zi, cât și cu numărul de ani de fumat.

„Simptomatologia BPOC în faza stabilă este reprezentată de dispnee progresivă (lipsă de aer), tuse cu eliminarea de spută, respirație șuierătoare, dureri toracice vagi. Majoritatea pacienților nu conștientizează existența acestor simptome, astfel că prezentarea la medic se face de cele mai multe ori tardiv, întârziindu-se instituirea unor măsuri terapeutice adecvate”, a declarat dr. Ioan Drăghilă, medic primar pneumolog, director medical în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
TBC cristian roman (3)

Cea mai utilă investigație pentru diagnosticarea BPOC, permițând și aprecierea severității afectării pulmonare este spirometria. Medicul mai poate recomanda și efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator și, în cazuri selectate, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar).

În cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu sunt internați anual aproximatv 750 de pacienți cu exacerbări ale BPOC, iar numărul persoanelor consultate în ambulatoriul de specialitate al spitalului din cauza acestei boli depășește 7.000.

TBC (5) TBC cristian roman (9) TBC cristian roman (4)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus