Sâmbătă,
25.09.2021
Cer Senin
Acum
20°C

Spectacole caritabile în așezăminte sociale din Sibiu și Chișinău, pe muzica lui George Enescu, artistul-soldat (CP)

Spectacole caritabile în așezăminte sociale din Sibiu și Chișinău, pe muzica lui George Enescu, artistul-soldat (CP)

Zilele trecute au avut loc o serie de recitaluri de muzică clasică în scop filantropic în spitale, orfelinate, case de copii și centre de plasament, desfășurate în paralel în Sibiu și Chișinău. Acestea s-au derulat în numele și în memoria marelui artist George Enescu, în cadrul unui festival amplu.

Organizat de Asociația Culturală Play, proiectul își propune să readucă în atenție legenda artistului soldat, care în trecut „ungea” prin muzică sufletele celor încercați de probleme. Astăzi, prin muzica lui ce dăinuie în timp, persoanele cu dizabilități sau cele din grupuri vulnerabile ori aflate în situații dificile s-au putut bucura de un program de muzică clasică de 40 de minute, din care jumătate au fost lucrări enesciene sau teme celebre din opera artistului.

Ambele reprezentații de la Sibiu au avut loc vineri, 16 noiembrie, la Căminul pentru persoane vârstnice de pe strada George Coșbuc și la Complexul Prichindelul - Centrul de primiri urgente de pe strada Bastionului.

IMG_2464-

Spectacolele au fost susținute de cei 4 membrii ce fac parte din grupul Q Quartet: Mihai Andrițcu, Ionuț Bugnar, Tiberiu Maniu și Titus Tincu, iar repertoriul a inclus arii cunoscute, precum: Sunetul Muzicii, Eine kleine Nachtmusik, Lebedele Mici și Lacul Lebedelor, Dans Ungar nr. 5, Rapsodia Română nr. 1, Superman de J. Williams, Looney Tunes.

 

În același timp, spectacole similare au avut loc la Chișinău, un loc de care marele artist George Enescu a fost puternic legat. În capitala Moldovei, melodiile clasice s-au auzit la Azilul republican pentru invalizi şi pensionari și la Școala specială pentru copii slabvăzători, fiind interpretate de Quartetul Național de Coarde.

IMG_2038-

În cadrul spectacolelor de la Chișinău au participat Institutia Națională „Sala cu Orgă”, condusă de Larisa Zubcu și formația instituției - Quartetul de coarde, având în componență următorii artiști: Lola Croitoru, Olga Borisova, Silvia Negură și Radu Croitoru.

 

„George Enescu - legenda artistului soldat” este un proiect complex, desfășurat până în luna decembrie în 5 orașe din 4 țări - Sibiu, București, Chișinău, Londra și Rennes. În România, proiectul are mai multe componente, printre care: ● Conceperea şi tipărirea unei reviste de benzi desenate și a unui CD în germană, maghiară și engleză, cu titlul „Omul cu vioara de aur și Marele Război – legenda artistului-soldat”; ● Organizarea săptămânii George Enescu în școli, ce propune ateliere de desen și pictură, în cadrul unor audiții muzicale cu muzica artistului; ● Spectacole-atelier în școli din Sibiu, Cluj-Napoca, Alba Iulia și Iași, cu durata de 45 de minute, în care un cvartet de coarde va interpreta și va transmite copiilor teme celebre din opera lui Enescu; ● Spectacolele de teatru interactiv „Copilăria lui George Enescu”; ● Minifestivalul de 1 Decembrie, în care se va sărbători Ziua Națională a României acasă la George Enescu, în Sinaia, în compania a 30 de tineri pianiști. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale din România.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus