Marţi,
29.11.2022
Cer Senin
Acum
-3°C

Mesajul Asistenței Sociale din Sibiu, în Parlament: „Restructurarea centrelor pentru adulții cu dizabilități să se facă fără a crea panică”

Mesajul Asistenței Sociale din Sibiu, în Parlament: „Restructurarea centrelor pentru adulții cu dizabilități să se facă fără a crea panică”

Dezinstituționalizarea persoanelor cu handicap trebuie să se facă etapizat, iar sancționarea financiară a centrelor rezidențiale pentru adulți care au o capacitate mai mare de 50 de locuri trebuie eliminată. Acesta este principalul mesaj cu care au plecat la București reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială Sibiu ca să discute implementarea unei ordonanțe de urgență.

Din delegația de la Sibiu a făcut parte directorul DGASPC, Laura Vîlsan, directorul Centrului de Reabilitare și Recuperare pentru Persoanele cu Handicap Dumbrăveni, Raluca Munteanu; directorul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Biertan, Gabriel Hoisan; precum și alți doi reprezentanți ai direcției.

Aceștia au participat la dezbaterea organizată de Comisia parlamentară pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale „privind îmbunătățirea cadrului legislativ din domeniul asistenței sociale și medicale acordate persoanelor cu dizabilități”.

Amintim că subiectul a ajuns în plenul Parlamentului, deputatul PSD Tamara Ciofu întrebând ministrul Muncii și Justiției Sociale dacă poate fi acordată o derogare temporare de aplicare a OUG 69 în cazul Centrului din Dumbrăveni. „Ca urmare a lipsei locuințelor sociale individuale care să fie accesibile persoanelor cu dizabilități, bolnavii din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoanele cu Handicap Dumbrăveni ce urmează să fie relocați vor suferi un dezechilibru psihic de readaptare, care le poate influența negativ afecțiunile de care suferă”, a scris deputatul în întrebarea sa. Ciofu urmează să primească un răspuns până pe 6 decembrie 2018.

CITIȚI ȘI: Persoanele cu dizabilități, mutate din clădiri vechi în alte clădiri vechi. Dezinstituționalizarea întâmpină critici în județul Sibiu

În fața Comisiei parlamentare, delegația de la Sibiu a cerut ca restructurarea centrelor rezidențiale pentru adulții cu dizabilități sa se facă etapizat.

„Am adus argumente pertinente pentru prorogarea aplicării acesteia, astfel încât restructurarea centrelor rezidențiale pentru adultii cu dizabilități sa se facă etapizat, cu respectarea drepturilor acestora și fără a crea panică, frustare și nemulțumiri beneficiarilor institutionalizați! Mai mult decât atat, le-am înaintat Memoriul întocmit si transmis la MMJS și ANPD pe data de 25.10. pentru a-l analiza și a-l discuta și dânșii cu reprezentanții celor doua autorități.

Am primit asigurări de la vicepreședintele Comisiei, doamna deputat Tamara Ciofu, că va discuta cu președintele ANPD toate aspectele pe care le-am supus atenției membrilor Comisiei in cel mai scurt timp posibil și i-am lansat invitația de a veni la Sibiu împreuna cu acesta pentru a vizita centrul de la Biertan!”, a fost concluzia șefei DGASPC, Laura Vîlsan.

CITIȚI ȘI: Situația Centrului pentru persoanele cu handicap de la Dumbrăveni, discutată în Parlament

Vîlsan s-a arătat încrezătoare că demersurile Asistenței Sociale din Sibiu vor determina ca aplicarea Ordonanței de Urgență să fie prorogată pentru centrele care au beneficiat de finanțare în ultimii 5 ani și sunt licențiate, cum sunt CIA Biertan și CRRPH Dumbrăveni, iar pentru centrele mai mari de 50 de locuri care vor avea un plan de restructurare să fie eliminată sancționarea privind reducerea bugetară de 25% în perioada 2019-2021.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus