Joi,
24.09.2020
Partial Noros
Acum
21°C

Interviu cu noul ambasador al Sibiului: „Ne dă siguranța că ceea ce facem este acceptat de comunitate”

03 Decembrie 2018 22:40

Interviu cu noul ambasador al Sibiului: „Ne dă siguranța că ceea ce facem este acceptat de comunitate”

Ortrun Rhein, directoarea Centrului de Îngrijire Paliativă Hospice din Sibiu, a primit astăzi titlul onorific de Ambasador al Sibiului. Distincția a fost acordată de Astrid Fodor, primarul Sibiului, în cadrul galei organizată de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului.

Ortrun Rhein a fost declarată Ambasadorul Sibiului 2018 pentru activitatea sa la Centrul de Îngrijire Paliativă Hospice Sibiu. Din anul 2016, centrul are în atenţie și îngrijirea pacienţilor minori a căror boală nu mai răspunde la tratament curativ, fiind primul și singurul Hospice din România exclusiv pentru copii, cu îngrijire permanentă.

Reporterul Turnul Sfatului a discutat cu directoarea centrului despre distincția primită dar și despre activitatea desfășurată alături de copiii cu boli terminale.

AIOS Ortrun Rhein (5)

Cum ați primit vestea acestui titlu onorific?

Această distincție pentru noi este o onoare și este un ajutor în munca pe care o depunem – îți dă siguranța că ceea ce faci este acceptat de comunitate și colaboratorii noștri spun „Da, aici continuăm”, deși e o muncă grea.

Cum a avansat munca la centru de la un an la altul?

Am început cu cămin de bătrâni, dar ne-am dat seama că există și alți oameni care au nevoi. O situație de care ne-am lovit au fost persoanele cu cancer în fază terminală și am hotărât că putem să le oferim un așezământ cu o îngrijire de calitate. Cu ajutorul multor sponsori am reușit să facem centrul și după zece ani de activitate am avut încredere că suntem în stare să facem același lucru și pentru copiii cu boli terminale.

AIOS Ortrun Rhein (9)

Cât este de dificil să lucrați cu acești copii?

Este sensibil, nu dificil. Este o muncă foarte sensibilă cu părinții dar și cu copii care sunt efectiv părăsiți de părinți în momentul în care află diagnosticul. Într-o astfel de situație poți să încerci să faci numai bine, nu reușești întotdeauna, dar cu fiecare lună care trece mai înveți câte ceva și încerci să faci o muncă de calitate pentru acești copii.

Câți copii aveți în centru la momentul actual?

Avem nouă copii acum. Suntem așadar aproape la capacitate maximă. Zece copii ar însemna să mai angajez personal pentru care banii deocamdată nu ne ajung.

AIOS Ortrun Rhein (6)

Care sunt nevoile dumneavoastră în ceea ce privește centrul?

Nevoile sunt de două feluri întotdeauna în instituțiile sociale – odată vorbim de nevoia de personal bine pregătit ca să nu-ți plece imediat și al doilea lucru este nevoia de finanțare.

Atunci când căutați să angajați pe cineva, cât de deschiși sunt oamenii la ideea de a lucra cu cazuri atât de deosebite?

Cred că vin numai cei care au încredere că sunt destul de deschiși pentru asta. Sunt însă și oameni care clachează și spun „nu mi-am imaginat totul chiar așa” și sunt alții care vin și zic „exact asta am vrut”. Depinde de om, dar cei care nu își pot imagina să țină în brațe un copil care e la capăt de drum nu trec pragul centrului nostru.

Care sunt sentimentele pe care le-ați trăit dvs. când ați primit primul copil în centru?

Ai odată teama că nu știi destul și în al doilea rând ai mulțumirea să vezi un suflet care după două trei zile nu mai este atât de agitat, ci te acceptă.

AIOS Ortrun Rhein (8)

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

cititor 13

Acum 1 an

off
Raspunde

dan sibian

Acum 1 an

Felicitari! Am cunoscut-o personal pe aceasta doamna minunata, si nu pot sa spun decat ca merita din plin aceasta onoare. Ca de altfel tot personalul din subordinea dumneaei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus