Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Tot mai multe infracțiuni în Sibiu. Lipsesc polițiști, însă „încercăm să acoperim aceste goluri”

Tot mai multe infracțiuni în Sibiu. Lipsesc polițiști, însă „încercăm să acoperim aceste goluri”

Poliția Locală a aplicat peste 3700 de sancțiuni contravenționale în ultimele trei luni. Față de perioada de început a anului, numărul acestora a crescut cu o treime. Iar valoarea acestora s-a dublat. Pe de altă parte, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Sibiu artă că față e anul trecut numărul infractorilor stradale a crescut în județ. Iar acest lucru este pus inclusiv pe seama unor minori care au comis peste 100 de furturi.

În ultima perioadă, atât Poliția Locală, cât și Inspectoratul de Poliție al Judeţului Sibiu au prezentat mai multe rapoarte de activitate ale căror concluzii ar trebui să ne dea de gândit.

Amenzile s-au dublat

În raportul Poliției Locale Sibiu, realizat pe ultimele trei luni, se observă o creștere a numărului de sancțiuni contravenționale acordate față de primele trei luni ale lui 2018. Concret, între 1 iulie și 30 septembrie au fost aplicate 3708 sancțiuni contravenționale, în sumă de 1.999.932 lei. Iar cifrele acestea sunt mult mai crescute decât cele prezentate în raportul din 1 ianuarie - 31 martie.

„La nivelul Serviciului Public de Poliție Locală Sibiu, în perioada analizată, au fost aplicate un număr de 2.747 sancțiuni contravenționale, în sumă de 994.730 lei”, se arată în raportul poliției.
În plus, în perioada 1 iulie-30 septembrie agenții Poliției Locale au intervenit în 27 de incidente ”cu privire la tulburarea ordinii și liniștii publice, provocare de scandal, amenințări, injurii sau fapte obscene, fiind aplicate amenzi în sumă de 13.350 de lei”. Mai departe, polițiștii locali din Sibiu au legitimat 5.861 de persoane, dintre care 2178 au fost atenționate verbal pentru că ”au prezentat un grad redus de pericol social”.

La acest capitol ar trebui inclusă și activitatea Poliției Locale pentru combaterea vagabondajului și cerșetoriei în Sibiu, în perioada amintită fiind aplicate 169 de sancțiuni contravenționale (aproape două pe zi), în valoare totală de 24.240 de lei. Cele mai multe au vizat fapte de cerșetorie sau îndemnul minorilor la săvârșirea cestor fapte.

În dreptul unui singur capitol vedem că numărul amenzilor a scăzut. Este vorba despre construcțiile noi din Sibiu și cum respectă ele reglementările în domeniu. Conform raportului, în primele luni ale anului „au fost aplicate 15 sancțiuni în suma de 116.500 lei pentru executarea lucrărilor de construcție fără autorizație de construcţie sau pentru nerespectarea prevederilor autorizației”. În ultimul raport al Poliției Locale, însă, se arată că în acest sector de activitate au fost aplicate 11 sancțiuni în sumă de 47.000 lei.

„Sibiul este sigur”

În urma unui raport realizat la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu se observă o creștere a infracțiunilor stradale.

„Din analiza situaţiei operative înregistrată în situaţiile statistice întocmite la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, reiese o creștere a infracţiunilor stradale sesizate cu 27,63%, respectiv, de la 152 infracţiuni stradale în trimestrul III al anului 2017, la 194 (+42) în anul 2018. Din cele 194 de infracţiuni stradale sesizate, 178 infracțiuni au fost sesizate în mediul urban şi 16 în mediul rural”, se arată într-un raport ATOP.

Conform inspectorului șef IPJ Sibiu Tiberiu Ivancea această creștere se se datorează apariției unor infractori - minori. Aceștia au făcut peste 100 de furturi, fie din buzunarele oamenilor, fie din mașinile acestora. Un alt motiv care susține această creștere este pusă pe seama numărului prea mic de angajați ai poliției.

„Sigur, locurile nu le avem toate ocupate, nici în ceea ce privește segmentul de ordine și siguranță publică și nici în ceea ce privește segmentul de combatere și, mă refer aici la investigarea criminalității. Dar sper și încercăm să mai acoperim până la anul aceste goluri”, spune Tiberiu Ivancea, inspector șef IPJ Sibiu.
Cu toate că cifrele sunt într-o continuă creștere, șeful Poliției dă asigurări că orașul est unul sigur. „Sibiul a fost, este și va fi un oraș sigur pentru cetățeni”, conchide acesta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

biciclist

Acum 5 ani

1. Câți polițiști locali avem? 2. De câți mai avem nevoie? 3. S-a micșorat sau a crescut acest deficit? 4. Acele rapoarte de activitate menționează aceste lucruri?
Raspunde

Gardian public

Acum 5 ani

Problema este nu numărul polițiștilor locali , ci calitatea acestora! Cu toții ii putem vedea zilnic, peste 70 suta din ei sunt supraponderali și nu ar putea alerga nici 10 m după un hot , de exemplu! E o instituție plină de nepoți și pile, total ineficienta , care ar trebui reformata din temelii, singurul lucru la care excelează e ridicatul mașinilor unde sunt foarte intransigenți, când e vorba de hoți, cerșetori și alte tipuri de infractori, nu se implica mai deloc.
Raspunde

MGM

Acum 5 ani

Sa le spuneti ca "Sibiu este sigur" si celor doi copii batuti (unul dintre ei desfigurat) in ultimele 2 saptamani, in plin centrul orasului! Despre care Politia nu mai spune nimic, ca si cum nu s-ar fi intamplat. Normal ca toti infractorii au curaj pe strada, cati politisti locali ati vazut patruland? In afara de de Parcul Sub Arini...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus