Luni,
05.12.2022
Innorat
Acum
0°C

„Școala Andreiană”: Biserica reînființează în Sibiu o școală închisă de comuniști

„Școala Andreiană”: Biserica reînființează în Sibiu o școală închisă de comuniști

În cartierul Gușterița din Sibiu va fi reînființată o școală pentru clasele primare în clădirea de lângă biserica ortodoxă. În perioada comunistă aceasta a fost închisă, iar construcția a stat în paragină până de curând.

Luni, 17 decembrie, în sala des festivități a Bibliotecii ASTRA va fi organizată o consultare publică privind viitoarea instituție școlară din Sibiu. Lucrările de renovare a clădirii au loc în prezent la inițiativa Parohiei Ortodoxe Gușterița, proiectul fiind susținut de Mitropolia Ardealului și de Asociația Dia.Logos.. Preotul Alexandru Ioniță, care conduce asociația, spune că școala se va deschide la toamnă pentru anul de învățământ 2019-2020.

scoala andreiana

„Este vorba despre reînființarea unei școli - e școala veche din Gușterița, de lângă biserică, deschisă de români ca instituție școlară confesională în timpul imperiului austro-ungar. Ea a fost desființată pe timpul comunismului. Școala se înscrie în tradiția inițiată de mitropolitul Andrei Șaguna, care a fost ctitorul bisericii din Gușterița, de aceea se cheamă Școala Andreiană”, ne-a spus preotul Ioniță.
Potrivit lui, școala va fi una privată și va avea inițial clase primare și una pregătitoare, care va promova valorile creștine. În prezent, au loc lucrări de renovare în curte și exteriorul clădirii, urmând ca în iarnă-primăvară acestea să continue în interior.

scoala andreiana gusterita 1

„Când au desființat școala, comuniștii au construit alta în afara curții bisericii, pentru că aceasta era prea aproape e biserică. Clădirea a rămas nefolosită până acum, în paragină. Dar e foarte bună ca structură. Renovările au început, acum se schimbă geamurile, se lucrează la instalații, pentru că erau foarte vechi. În luna ianuarie începem în interior cu renovările pereților etc. Estimativ, lucrările se vor termina în vară, astfel încât în toamnă să fie funcțională. Tot atunci, clădirea împlinește 110 ani și vrem să facem inaugurarea cu această ocazie. Va fi școală primară cu patru clase plus clasa zero. Începem cu o clasă I și una pregătitoare. Ulterior, acestea vor crește în fiecare an”, ne-a mai spus părintele Alexandru Ioniță.

La consultările de luni va fi prezentă și directoarea școlii, Carmen Chișiu, care este conferențiar universitar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și managerul școlii, doamna Ioana Câmpean. „Părinții doritori sunt invitați să pună întrebări organizatorilor, să discute cu directorul, să audă detalii despre școală. Evenimentul va începe cu un concert de colinde susținut de corul de copii Dia.Logos”, a precizat preotul din Gușterița.

scoala andreiana gusterita 3

Pr. Alexandru Ioniță a mai precizat că noua instituție de învățământ din Sibiu ar urma să primească autorizare de funcționare, dosarul urmând să fie depus în luna martie. „Din toamnă începe școala, iar peste 4-5 ani se face o comisie și se poate primi acreditarea”, a adăugat acesta.

Înscrierile la „Școala Andreiană” se vor face începând cu luna ianuarie. „Mai întâi să ne adunăm părinții interesați. Și noi avem copii, școala va fi și pentru copiii noștri - eu am cinci, colegul meu are patru”, explică preotul din Gușterița.

scoala andreiana gusterita 5

Potrivit lui Alexandru Ioniță, școala va costa între 1.000 și 1.200 de lei lunar, în funcție de numărul de copii din fiecare clasă. „Aceasta este o estimare pentru 14 copii într-o clasă. Desigur, odată demarat proiectul, vom face eforturi adiacente, vom strânge fonduri prin alte canale, iar asociația Dia.Logos va oferi cel puțin o bursă pentru un copil, la început. Dacă reușim să începem și apoi creștem, descresc și prețurile, iar după acreditare vom primi și ajutor de la stat”, a explicat părintele. Cei interesați vor putea afla mai multe detalii la consultările publice de luni sau la numărul de telefon 0746 628 482.

scoala andreiana gusterita 4

CITIȚI ȘI:

http://www.turnulsfatului.ro/2018/11/21/primul-obiectiv-social-educational-din-cartierul-arhitectilor-va-fi-construit-de-arhiepiscopia-sibiului/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

9 comentarii

Sesizați nuanța!

Acum 3 ani

Biserica Ortodoxă Română, cea atât de preocupată de binele nației, înființează o școală privată cu taxe lunare mari. Și-ar putea totuși folosi veniturile considerabile pentru a își pune în practică acea operă socială pe care o tot laudă. De exemplu, ar putea să facă o școală în care să aibă acces fără taxe școlare copii din familii foarte sărace. Așa-i când preocuparea pentru profit bate alte chestii. Dragi jurnaliști de la Turnul Sfatului, poate ar trebui să puneți niște întrebări mai incisive.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Madalin

Acum 3 ani

Initiativa este una a unei parohii si a unor parinti care isi doresc ceva mai bun pentru copii lor. Este sustinuta oficial de Mitropolia Ardealului, dar nu si financiar. Toate fondurile vor fi din donatii si sponsorizari directe pentru acest proiect. Nu exista niciun sprijin din partea autoritatilor locale. Nu este nicio preocupare pentru profit. Opinia dvs. este doar tendentioasa, incita la ura si este fondata pe neadevar. Daca vreti sa vedeti cu adevarat cum se descurca parohia mergeti si vedeti.
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 3 ani

deci dom' părinte are 5 copii. dacă îi dă pe toți la școala asta (că parcă așa ar zice, nu?!?) face între 5.000 și 6.000 de lei pe lună. să mai zic?!?!
Raspunde

Madalin

Acum 3 ani

Si parintele are oare 5 copiii de aceeasi varsta? Putin probabil. Si daca ar avea banii astia, stiti dvs. care este sursa lor? In niciun caz din parohie. Si stiti cumva cate face pentru saracii din parohie?
Raspunde

Alex

Acum 3 ani

„Din toamnă începe școala, iar peste 4-5 ani se face o comisie și se poate primi acreditarea". Cine o sa-si dea copilul la o scoala neacreditata?!?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Madalin

Acum 3 ani

Toti parinti care isi dau copiii la o scoala privata, pentru ca pentru a fi acreditata scoala are nevoie de cinci ani de functionare. Mai intai este autorizată, iar asta se face înainte de a începe funcționarea. Când școala va fi deschisă va fi complet autorizată. Înainte să afirmați lucruri false și tendențioase ar fi de preferat sa va informați corect.
Raspunde

Aprid

Acum 3 ani

Încă o școală inventata de Biserica Ortodoxă pentru îndoctrinarea copiilor noștri. E incredibil că această instituție se implica in învățământul românesc în mod ipocrit, deoarece sub ideea că "Biserica educa", doreste sa îndoctrineze, cum spuneam anterior. Chiar nu înțeleg că nu mai suntem în Evul Mediu? Că lumea evoluează? Nu pot oare să coboare cu picioarele pe pământ preacucernicii?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

2cents

Acum 3 ani

nu cred ca esti obligat de cineva sa iti indoctrinezi copii la ei
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Madalin

Acum 3 ani

Nu vă obligă nimeni să vă dați copilul la o școală care credeți că îndoctrinează, cum nu vă obligă nimeni să vă vărsați ura pe internet. Iar un discurs al urii deși este la modă în 2018 este demn de Evul Mediu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus