Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Pâinea s-a scumpit. Ministrul Agriculturii: Analizăm măsurile care s-au luat în Franța

Pâinea s-a scumpit. Ministrul Agriculturii: Analizăm măsurile care s-au luat în Franța

La începutul lunii noiembrie, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu, atenționa că pâinea se va scumpi cu câteva procente din cauza majorării tarifelor la electricitate şi gaze naturale, dar şi al costurilor cu materia primă şi forţa de muncă. Acest lucru s-a produs.

Scumpirea pâinii s-a produs în România chiar dacă analizele sectoriale arătau că țara noastră a obținut recolte istorice la grâu și a surclasat Franța la producția de porumb, instalându-se pe prima poziție în topul producătorilor europeni ai acestei cereale. Cu toate acestea, deși Ministerul Agriculturii a raportat în acest an o producție de grâu istorică, de peste 10 milioane de tone față de anul trecut, patronatele din industria de morărit și panificație au anunțat luna trecută că scumpirea este iminentă. Printre cauze au fost invocate majorarea cu 25% a tarifelor la electricitate și gaze naturale, dar și a costurilor cu materia primă, de la 650 lei/tona de grâu în 2017, la 850 lei/tona de grâu, în prezent.

„Dacă ţigara s-a scumpit, nu trebuie să scumpim şi pâinea? Dacă, înainte, o pâine costa cât o ţigară, trebuie să coste şi de aici încolo cât costă o ţigară. (...) În momentul de faţă, preţul franzelei variază între 0,60 lei şi 1,30 lei. Dacă fiecare adaugă un minimum de 0,20 lei, atunci produsul va costa între 0,80 şi 1,5 lei”, spunea Popescu pe 2 noiembrie pentru Agerpres. Iar Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor Federaţiei din Indutria Alimentară, menționa pentru Mediafax că „preţul pâinii din România este un preţ ireal, mult sub valoarea reală, un kg de pâine costă undeva la 3 lei - 3,5 lei, iar pe raft poate ajunge până la 6-7 lei. La pâine nu s-a modificat preţul faţă de anul trecut, de acum încolo se poate modifica pentru că vremea capricioasă a cam afectat producţia. Până la finalul anului s-ar putea înregistra o creştere cu 15-20%”.

Având în vedere aceste prognoze, ministrul Agriculturii a fost întrebat în Parlament ce strategie v adopta pentru a împiedica majorarea artificială a prețului materiei prime „astfel încât în țara cu cea mai mare producție cerealieră din istorie prețul de cost al pâinii să nu se majoreze”.

Ministrul Petre Daea a răspuns că instituția pe care o conduce „analizează măsurile luate de alte state, cum este de exemplu Franța, pentru limitarea creșterii exagerate a prețurilor unor produse de bază, care să dezechilibreze piața națională, în vederea adoptării de măsuri similare, dar care săă nu afecteze consumatorul”. Daea recunoaște că din controalele pe care le-au efectuat autoritățile a rezultat faptul că „au fost aplicate majorări de către producători la produsele de patiserie și panificațițe, iar pâinea de bază a suportat o majorare ca urmare a creșterii tarifelor la combustibil și a ponderii costurilor cu forța de muncă”. În același timp, ministrul Agriculturii spune că a discutat cu conducerea patronatului din domeniu, menținându-și poziția că nu există motiv de majorare exagerată a prețului pâinii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus