Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Sibiul anului 2018: cum a reușit să atragă atenția presei naționale

Sibiul anului 2018: cum a reușit să atragă atenția presei naționale

Evenimentele culturale și gastronomice au fost cele care au determinat cel mai mult redacțiile de la București atunci când au decis să realizeze reportaje despre Sibiu. 

Propunem o sinteză a celor mai importante întâmplări, evenimente sau declarații care au vizat orașul sau județul Sibiu în presa națională în anul 2018.

IANUARIE

Protestele zilnice ale comunității „Vă Vedem din Sibiu” a atras atenția presei naționale nu numai prin insistența românilor de la noi din oraș de a se pronunța non-stop împotriva corupției la nivel înalt, dar și pentru logoul pe care protestatarii au început să-l folosească pentru manifestații - „ochii Sibiului”. Digi24 a realizat un reportaj despre „explicația ochilor la casele din Sibiu”. A fost citat viceprimarul orașului, istoricul Răzvan Pop: „Dacă mergem şi vedem o lucarnă originală din Sighişoara sau Braşov, dacă mergem în mediul săsesc, nu găsim această formă. Pe la 1700, perioada barocă, au apărut aceste lucarne”.

Protestele „Vă Vedem” au atras periodic jurnaliștii din redacțiile naționale la Sibiu. Pe 13 ianuarie, news.ro a scris despre protestul prin lectură la care au participat aproximativ 100 de oameni. Știrea a fost publicată și pe stirileprotv.ro.

Succesul de anul trecut a clubului sibian de fotbal FC Hermannstadt din Cupa României a atras atenția. În primul rând după tragerea la sorți pentru sferturile de finală, când sibienii au picat cu FCSB („SARBATOARE la Sibiu, la meciul lui Hermannstadt cu Steaua! Gazdele aduc nocturna pentru a-i vedea pe Budescu si Alibec” - Pro TV)

La Rășinari, tramvaiul care leagă localitatea de Sibiu a fost pus din nou în funcțiune. „Zeci de oameni de toate vârstele s-au îmbarcat în tramvaiul adus din Austria pentru a parcurge vestitul traseu dintre Grădina Zoologică din Sibiu și Rășinari, cea mai mare comună din Mărginimea Sibiului” (Sursa)

În decembrie 2017 a ieșit la iveală un caz șocant la Spitalul Județean - o femeie a murit după ce medicii i-ar fi sugerat să plece la Centrul de Primiri Urgențe de la Spitalul Militar din cauza aglomerației. Cazul a atras atenția - Mediafax a scris ulterior că medicii din UPU Sibiu au solicitat „implementarea unui sistem de înregistrare audio pentru sălile de aşteptare”.

FEBRUARIE

Accidentul unui cunoscut chirurg din Sibiu, în urma căruia acesta a murit a fost mediatizat de mai multe site-uri media: „a intrat cu mașina într-un stâlp la o viteză de peste 200 km/oră”.

Adevărul a scris că un poliţist sub acoperire a fost dat de gol de spiritul civic al locuitorilor din Sibiu. „I s-a părut dubios mamei mele, care i-a închis uşa în nas“.

Meciul FC Hermannstadt - FCSB din Cupa României, din nou în vizor:

GSP a scris despre arena din Sibiu care urma să găzduiască duelul: „FOTO UPDATE Imagini demne de anii '60 la Sibiu! Hermannstadt - FCSB se va juca pe un teren execrabil » Informație incredibilă din culise: de ce nu s-ar fi amânat partida. Reacția FRF”

Iar Digi24 a transmis că Dică a lăsat acasă 7 titulari pentru duelul de la Sibiu, dar a adus 5 jucători de la echipa a doua.

MARTIE

„PENALI. BANALI. FATALI” - a titrat Sport.ro după sfertul de finală din Cupa României FC Hermannstadt - FCSB, încheiat cu victoria sibienilor 3:0. „Steaua de SERIE B s-a umplut de RUȘINE în noroi! AICI AI VIDEO CU FAZELE MECIULUI”, a continuat titlul știrii.

Succesul echipei noastre a făcut practic înconjorul presei naționale: „Rezumatul umilinţei de la Sibiu: "Nimeni de la FCSB nu ar intra în primul 11 al unei echipe comune cu Hermannstadt"” - DIGI 24.

Ruşine istorică pentru Dică! - Prosport.ro

Gigi Becali, explicaţie halucinantă pentru eliminarea ruşinoasă din Cupă - Realitatea.net

EXCLUSIV Ce prime au avut jucătorii lui Hermannstadt ca s-o învingă pe FCSB - GSP

Revenind la viața de zi cu zi, alte cazuri triste au atras atenția redacțiilor de la București. Mai întâi un copil de 14 ani, din județul Sibiu, suspectat că ar fi omorât un bătrân pentru țigări (Pro TV), apoi un alt copil de 13 ani a comis un jaf: A furat 13.000 de euro și obiecte de valoare (Antena 1).

Declarația prefectului, Adela Munteanu, precum că 21% dintre elevii din Sibiu ar consuma droguri a ost subiectul unei știri pe DC News.ro.

Iar Agerpres a scris că Sibiul, viitoarea Regiune Gastronomică Europeană din 2019, va primi, timp de doi ani de zile, o finanţare europeană de 160.000 de euro, bani cu care gastronomia va fi integrată în Strategia de dezvoltare a judeţului.

APRILIE

„Brunch în satele săsești de lângă Sibiu. Meniu bogat și plimbări pentru 75 de lei” este titlul unui reportaj realizat de colegii de la PRO TV despre cum turiștii sunt invitați să guste bunătățile românești, săsești și ungurești din jurul Sibiului.

Despre calitatea apei din județul Sibiu a scris Adevărul, în baza unor ifnormații dintr-un raport al Direcției pentru Sănătate Publică. Apa potabilă în judeţul Sibiu este mai bună decât în judeţele din Moldova şi cele din vestul ţării. Există însă localităţi unde apa din sursele subterane, chiar de mare adâncime, conţine amoniu, fier, mangan în concentraţii ridicate, este concluzia.

MAI

Apar știri care anunțau începerea demolării stadionului municipal din Sibiu și cele despre pregătirea Sibiului pentru găzduirea Summitului UE în anul viitor.

PRO TV difuzează un nou reportaj despre frumusețile naturale ale județului: Valea Hârtibaciului, una dintre cele mai pitorești zone din județul Sibiu - locul în care timpul pare să se fi oprit în loc. ”Îmi amintește de copilărie”.

20 de angajaţi ai Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sibiu au protestat spontan în curtea spitalului, pe 15 mai, reclamând faptul că au primit salariile tăiate și cerând acordarea de sporuri maxime. Ei au pierdut între 50 şi 600 de lei la salarii, potrivit directorului spitalului, Cornel Benchea, care a subliniat, însă, că în unitatea medicală pe care o conduce sunt și medici cu salarii de 5.000 de euro lunar, echivalentul în lei, acesta fiind cel mai mare salariu din spital - Hotnews.ro.

IUNIE

Drumul sării, Drumul fortificațiilor, Drumul brânzei, Drumul naturii și Vămile Făgărașilor sunt cinci trasee prin care poți descoperi județul Sibiu, a scris ziarul Adevărul. Sursa a descris fiecare traseu în parte, precizând ce pot descoperi turiștii pe fiecare dintre ele.

Decizia de a proteja produsul „Telemeaua de Sibiu” a fost explicată la Pro TV: Falşii “sibieni” vor fi pedepsiţi

Iar TVR a realizat un subiect despre prelucrarea lânii. „În comuna Sadu a fost pus în funcțiune, după zeci de ani, un darac pentru obținerea firelor de lână”, au transmis jurnaiștii.

Agerpres a scris despre lansarea așa-numitei monede locale a Sibiului în contextul programului RGE-2019.

Tot în iunie, prințul Charles a participat la Sibiu la repetiţiile unei piese de teatru care se concentrează pe limbajul non verbal, pus în scenă de studenţii Facultăţii de Arte Dramatice, la Muzeul de Istorie din oraş - MEDIAFAX.

Ziarul Financiar a lăudat performanța unui antreprenor sibian. Compania de construcţii CON-A din Sibiu, controlată de an­treprenorul Mircea Bulboacă, a rulat în 2017 afaceri de aproape 550 mil. lei, în creştere cu 51% faţă de anul anterior, depăşind jucători locali precum Bog’Art, Construcţii Erbaşu sau Hidroconstrucţia, conform datelor din anuarul Cei mai mari jucători din economie, editat de ZF (Sursa).

ZF mai precizează că creşterea CON-A vine într-un moment dificil pentru piaţa locală a construcţiilor, care se confruntă de la an la an cu un deficit tot mai mare de muncitori, dar şi cu o scădere puternică a investiţiilor publice, în special în infrastructură.

Tot în luna iunie, în centrul Sibiului, a fost jefuit ambasadorul Federației Ruse în România, Valerii Kuzmin. Despre acest incident au transmis Pro Tv, Mediafax, Adevărul etc. Nici până în prezent oamenii legii nu au găsit infractorul.

IULIE

De ce vin turiștii în Sibiu și care sunt cele mai vizitate localități din județ. Adevărul a realizat un clasament al acestora în baza informațiilor acumulate de la Asociația Județeană de Turism Sibiu. „Potrivit datelor AJT SIbiu, în judeţul Sibiu ar exista aproximativ 12.600 de locuri de cazare, aici nefiind luată în calcul capacitatea de cazare din economia colaborativă. Astfel de structuri în care oaspeţii nu sunt monitorizaţi ar mai adăuga aproximativ 1.500 de locuri”, scrie sursa.

Tot Adevărul a făcut în iulie un tur virtual al celor mai frumoase biserici fortificate din județul Sibiu. Printre acestea se numără bisericile din Biertan, Valea Viilor sau Bazna.

Cazul de la Tălmaciu, când un pacient de la Centrul de reabilitare i-a scos ochii altui pacient a ajuns și el în presa națională. „Nu se putea evita evenimentul”, scrie Hotnews.ro, citând Direcția de Asistență Socială Sibiu.

S-a mai scris despre evacuarea completă a Aeroportului Internațional Sibiu din cauza unei substanțe toxice (Pro tv), dar și despre inundațiile care au lăsat mai multe familii fără case pentru o vreme, acestea fiind evacuate (Mediafax).

La Sibiu se creează cel mai mare tricolor participativ, a scris Descopera.ro, realizând un reportaj de la Muzeul ASTRA, acolo unde „toţi cei care îl vizitează pot contribui la ţeserea la gherghef a unui tricolor, proiect care va dura până la 1 decembrie 2018”.

AUGUST

În contextul în care în 2019 Sibiul va fi regiune gastronomică europeană, Adevărul a trecut în revistă evenimentele importante care urmau să aibă loc în județ din august și până la sfârșitul anului: „10 evenimente gastronomice de neratat în Sibiu. Ce se întâmplă la Festivalul Brânzei şi al Ţuicii din Curmătura Ştezii”.

Timp de 3 zile şi 3 nopţi poveştile medievale prind, viaţa la Sibiu. Acolo a început vineri seara, 24 august, cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Medieval Cetăţi Transilvane - Pro TV

Un taur de aproape două tone a fost gătit la proţap sâmbătă, 11 august, la Sibiu, în Muzeul Satului. Sute de oameni au aşteptat la coadă pentru a primi o porţie de carne pregătită în acest mod inedit - Mediafax

De mai bine de patru luni, poliţiştii din Sibiu nu reuşesc să dea de urma unui hoţ care le-a prădat chiar sediul Poliţiei Municipale - Digi 24

Întâlnirea dintre liderii PNL și președintele Klaus Iohannis la hotelul Hilton Sibiu a fost un alt eveniment ce a determinat redacțiile din București să trimită echipele de filmare în Sibiu. La Hilton s-a discutat despre președinția UE și anul electoral 2019.

SEPTEMBRIE

La începutul lunii septembrie în Sibiu a avut loc Întânirea Tinerilor Ortodocși. Într-un reportaj publicat de Adevărul de la evenimentul de deschidere este citat secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi: „În Europa se reclamă nevoia acută de alfabetizare religioasă“

La Sibiu a fost și echipa Pro TV.

Un cămin pentru vârstnici de lux a fost construit în județul Sibiu (Șura Mică) și inaugurat în septembrie, despre aceasta scriind Mediafax.

Tot în septembrie, peste 400 de chitarişti s-au reunit la Sibiu Guitar Meeting şi au cântat live alături de artişti cunoscuţi. Festivalul chitarelor îşi propune ca, vreme de 3 zile, să atragă tot mai multe talente spre muzica. Pro TV a scos în evidență mesajul lui Adi Despot, la Sibiu: „Viitorul poate exista şi poate fi frumos”.

OCTOMBRIE

În luna octombrie la Sibiu a venit echipa televiziunii publice TVR pentru a urmări repetițiile pentru parada de la Sibiu, organizată în contextul Zilei naționale 1 decembrie. „Peste 1000 de personaje vor recrea parada care a avut loc în 2 ianuarie 1919 cu ocazia vizitei generalului Henri Berthelot”.

Iar Pro TV a difuzat un nou reportaj gastronomic, de data aceasta despre Salamul de Sibiu: Salamul de Sibiu va primi o “Zi Naţională”. Românii mânăncă însă doar 4 felii pe an - este titlul materialului.

NOIEMBRIE

În noiembrie s-au evidențiat două evenimente: lansarea Sibcoin și inaugurarea Târgului de Crăciun, primul fără brad natural. Cel de-al doilea eveniment a stârnit o adevărată dezbatere nu doar în mediul online, dar și în mass media națională - totul pornind de la o postare pe pagina de Facebook a Primăriei Râmnicu Vâlcea: „Bradul artificial de la Sibiu, desfiinţat pe Facebook-ul Primăriei Râmnicu Vâlcea. Mesajul postat de un angajat a stârnit un scandal care a dus la închiderea paginii”, a scris Adevărul.

După ce spiritele s-au mai liniștit, au urmat imagini de la Târgul de Crăciun din Sibiu la Digi 24 sau Pro TV.

Nici lansarea Sibcoin nu s-a lăsat fără controverse. În ajun, BNR a emis un comunicat în care spunea că emiterea Sibcoin, în cazul în care este o monedă, în sensul definit de lege, nu este în conformitate cu legislaţia în vigoare, „Banca Naţională a României fiind unica instituţie abilitată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote sau monede”, au precizat, pentru Agerpres, reprezentanţii instituției, citați și de Digi 24.

Pe site-ul televiziunii publice poate fi găsit un material despre moneda locală a Sibiului, nu și un reportaj de la lansarea acesteia care a avut loc la București.

DECEMBRIE

Sfârșitul de an Sibiul nu a prea fost prezent în presa națională, cu o mică excepție. Pe 28 decembrie Pro TV a difuzat un reportaj despre spectacolul pe care îl organizează cetele de juni din satele din Mărginimea Sibiului - o tradiție pe care generațiile actuale încearcă să o mențină și s-o ducă mai departe. „Sunt peste 100 de ani de când cetele de juni din cele 18 sate ale Mărginimii se întâlnesc la Sălişte, după Crăciun, ca să încingă o horă mare. E un adevărat regal al ciucurilor, paietelor şi broderiilor”, spun jurnaliștii de la București.

Și ca anul să se încheie pe o notă de umor, cei de la Kmkz.ro ironizează lipsa produselor românești din magazinele din țară, pomenind brânza de Sibiu. „Roșiile românești din Turcia merg cel mai bine cu brânza de Sibiu din lapte bulgăresc! Asta susține un moroșan din Lombardia specializat în bucătărie tradițională românească cu specific polonez - că din Polonia o să vină în curând salamul de Sibiu”.

 

Precizăm că pe parcursul anului s-au mai scris știri în care a fost vizat județul Sibiu, în principal fiind vorba despre accidentele rutiere de pe autostradă în care au fost implicați urși, despre vizitele în orașul Sibiu a soților Iohannis cu diverse ocazii în care aceștia fac scurte declarații după ce ies de la slujbele religioase sau cu ocazia prezenței diverselor personalități în Sibiu, cum ar fi Dan Puric sau echipa emisiunii „România, te iubesc” care a lansat în luna decembrie o carte. Totodată, protestele zilnice ale „Vă Vedem din Sibiu” atrag jurnaliștii din întreaga țară periodic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus