Vineri,
19.04.2024
Cer Senin
Acum
1°C

12.500 de tone de deșeuri în joc. Colectarea selectivă începe să se facă și în saci

12.500 de tone de deșeuri în joc. Colectarea selectivă începe să se facă și în saci

Autoritățile județene estimează că cel puțin 12.500 de tone de deșeuri biodegradabile ajung în fiecare an la groapa de gunoi, în loc să fie direcționate către stația de compost. Cele 12.500 de tone înseamnă peste 12% din totalul deșeurilor. Pentru a reduce aceste deficiențe, sistemul de colectare selectivă va fi modificat, prin introducerea colectării bio-deșeurilor din poartă în poartă, după ce în prealabil sibienilor le-au fost distribuiți saci de 120 de litri.

Cele 12.500 de tone ajung la groapa de gunoi și nu la stația de compost și din cauză că sibienilor nu le-au fost oferite suficiente recipiente de precolectare selectivă a deșeurilor, este concluzia autorităților județene. Prin urmare, consilierii județeni au fost convocați în cursul zilei de miercuri la o ședință extraordinară în cadrul căreia să adopte o serie de măsuri care să ducă la creșterea gradului de colectare a deșeurilor biodegradabile la nivelul județului Sibiu.

“Se apreciază că o cantitate de până la 12.500 de tone pe an va putea fi deviată de la depozitare, ceea ce reprezintă peste 12% din totalul deșeurilor generate din zona 1 Sibiu“, se arată într-o adresă transmisă de Asociația de dezvoltare intercomunitară Eco Sibiu Consiliului Județean, adresă care stă la baza unor modificări propuse pentru sistemul de colectare selectivă, implementat la Sibiu din noiembrie 2016.

“Biodegradabilul merită reciclat“

“Biodegradabilul merită reciclat“ este numele pe care autoritățile județene l-au dat unui proiect prin care să oprească cele 12.500 de tone de deșeuri biodegradabile de la a mai ajunge la groapa de gunoi de la Cristian. Proiectul prevede achiziția și distribuția de pubele și containere pentru municipiul Sibiu și zona sa periurbană (Cisnădie, Cisnădioara, Șelimbăr și Șura Mică) și achiziția a aproape jumătate de milion de saci de plastic pentru locuitorii celorlalte localități din zona 1.
În Zona 1 a județului Sibiu sunt incluse municipiul Sibiu și orașele Cisnădie, Ocna Sibiului și Tălmaciu, plus comunele Vurpăr, Șura Mică, Rășinari, Șelimbăr, Sadu, Șura Mare, Orlat, Cristian, Boița, Râu Sadului, Gura Râului, Poplaca, Loamneș, Roșia, Slimnic, Păuca, Marpod și Nocrich.
“Se vor face investiții suplimentare prin achiziția de echipamente de colectare, după cum urmează: europubele galbene de 240 de l pentru deșeurile din plastic/metal de care vor beneficia utilizatorii casnici ai Serviciului din toată zona 1 și parțial orașul Cisnădie, europubele albastre de 240 de l pentru deșeurile de hârtie/carton de care vor beneficia utilizatorii casnici din municipiul Si, europubele maro de 120 de l și eurocontainere maro de 1,1 mc pentru biodeșeuri de care vor beneficia utilizatorii casnici ai Serviciului din zonele periurbane (orașul Cisnădie, localitatea Cisnădioara, sat Șelimbăr, sat Șura Mică)“, se arată în expunerea de motive redactată pentru proiectul “Biodegradabilul merită reciclat“.

Proiect care, pentru zona rurală (mai puțin Cisnădioara, Șelimbăr și Șura Mică) propune implementarea unui alt fel de sistem. Unul care să funcționeze pe o perioadă determinată de timp. “S-a considerat necesar achiziționarea de saci de plastic personalizați pentru colectarea de deșeu biodegradabil în zona rurală 1 unde ADI Eco Sibiu a delegat gestiunea serviciului de salubrizare. (...) Analizând sezonalitatea colectării deșeurilor și în baza determinărilor de deșeu făcute, ADI Eco Sibiu a constatat colectarea unei cantități mari de deșeu verde din parcuri și grădini din zona 1 rurală pe o perioadă de șase luni, aprilie – septembrie. În lipsa unui echipament de colectare din poartă în poartă a acestui deșeu biodegradabil, acesta este depozitat de populație în recipientul de colectare pentru deșeul rezidual, ajungând să fie eliminat la depozitul conform Cristian“, se mai arată în expunerea de motive citată.

Până acum, deșeurile biodegradabile nu erau colectate din poartă în poartă în zona rurală, unde locuitorilor le-au fost distribuite așa-numitele stații de compost. Singurul deșeu ridicat din poartă în poartă în zona rurală este cel rezidual, pentru fracțiile reciclabile fiind amenajate puncte de colectare pe domeniul public.

Anul de probă

În total, în cadrul proiectului “Biodegradabilul merită reciclat“ vor fi achiziționați 428.592 de saci (câte patru saci pe lună, timp de șase luni, pentru 17.858 de gospodării câte sunt în zona 1 rurală). Sacii vor fi personalizați prin culoare și sigle. Costul acestor saci este estimat la 330.000 de lei, fără TVA, din care 90% va fi suportat de Ministerul Mediului. Deocamdată, sacii ar urma să fie distribuiți doar în cadrul acestui an. “Se estimează că acest mecanism de colectare în saci personalizați va avea rolul de catalizator pentru colectările fracției biodegradabile în anii următori, chiar dacă nu vor mai fi distribuiți noi saci, apreciind că reflexul de a colecta separat deșeurile verzi cu frecvență săptămânală pe perioada sezonului cald va fi păstrat“, apreciază ADI Eco Sibiu în adresa transmisă Consiliului Județean.

Locuitorii Sibiului selectează deșeurile mai bine decât restul

Datele autorităților indică faptul că, în rândul celor 21 de localități incluse în zona 1 a județului Sibiu (mai puțin municipiul Sibiu), gradul de compostare este de 7,6%, față de 5,6 % reciclare (în categoria reciclabilelor intră hârtia, plasticul, metalul și sticla). Procentele sunt mai ridicate dacă luăm în calcul exclusiv municipiul Sibiu, unde gradul de reciclare este de 7,3%, iar cel de compostare de 11% (procentele sunt calculate în funcție de cantitățile de deșeuri acceptate în stațiile de sortare și compost). Ca o medie, rezultă că gradul de reciclare la nivelul județului Sibiu este de aproximativ 11,5%.

Creșterea gradului de colectare a devenit o obligativitate de la 1 ianuarie 2019, de când a intrat în vigoare Ordonanța de urgență emisă de Guvern sub numărul 74/2018. Potrivit anexelor acestui act normativ, în cursul acestui an, autoritățile locale trebuie să se asigure ca cel puțin 40% din deșeurile reciclabile sunt colectate separat. Pentru 2020, acest procent urcă la 50%, în 2021 – la 60%, iar din 2022 cel puțin 70% din deșeurile reciclabile sunt colectate separat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

K.Samuel

Acum 5 ani

Bai da voodoo sunt astia! Cum sa pui biodegradabilele in saci? Coji de cartofi, de portocale, cotoare de mere si alte resturi vegetale din casa?! Problema de fond e ca doar in mun. Sibiu ai pubele separate si in celalalte localitati ai doar o pubela si containere stradale din loc in loc. Deci ar trebui cam la fiecare doua zile sa te duci cu gunoiul incolo. NEVER GOING TO HAPPEN. Eu am stat in Selimbar si nu am reciclat, tocmai din motivul asta, si nu stiu cine recicla. Acum stau in Sibiu si am pubele separate si evident ca reciclez. Daca m-as duce inapoi in Selimbar, sigur nu as mai recicla, ca nu am timpul necesar si nici dispozitia de ma deranja pentru asta. Daca vrei colectare selectiva, trebuie sa asiguri conditiile corespunzatoare.
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

In containerele noastre pentru biodegradabile mereu se gasesc si alte feluri de deseuri chiar daca cele metalice nu sunt pline. Se pare ca avem locatari care nu vor sa faca acest minim efort sau nu inteleg care e diferenta intre containere. Cred ca mai e mult de lucru la capitolul informare si mai ales corijare a celor care nu respecta regulile. Unii pur si simplu vin pana langa gard si arunca peste gard gunoiul indiferent ce container este in dreptul lor. Si de multe ori sunt lasate acolo cele maro. Cred ca se poate face ceva in privinta asezarii containerelor si inscriptionarii mai clare, dar cumva ar trebui prinsi asupra faptului si cei rauvoitori
Raspunde

io de la tara

Acum 5 ani

in Selimbar nu s-au distribuit pubele/saci pt. colectare selectiva la case si nici nu se ridica separat gunoiul; in zona Dracula exista doar un loc cu containere pt colectare selectiva- normal ca procentul e mai mic decat in Sibiu. cand ne vor da pubele sau saci sau se vor deranja sa colecteze separat macar plasticul vom recicla... locuitorii din Selimbar oricum isi arunca gunoiul in Sevis...
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

in primul rand ar trebui ca cei de la Soma sa nu mai ridice gunoiul in zona blocurilor acolo unde nu se realizeaza colectarea selectiva corect si sa fie amendata respectiva asociatie de locatari si sa fie pusa sa le reselecteze acolo, ei personal. Chiar daca in prima faza se vor face niste munti de gunoaie, in cele din urma dupa ce vor plati o amenda si vor fi pusi sa le reselecteze sigur vor invata lectia. Altfel niciodata nu se va face cum trebuie si vor fi specimene care vor arunca aiurea gunoiul... In aceasta tara doar prin amenzi si constrangeri se poate realiza ceva altfel niciodata...
Raspunde

CitizenX

Acum 5 ani

In Selimbar la o strada cu 120 de apartamente avem 3 pubele generale. Singurul loc amenajat pentru colectare selectiva este pe strada Pictor Brana si acele pubele deservesc toata zona Brana! Eu unul chiar fac efortul de a selecta gunoiul, il separ si merg cu el pana acolo dar asta nu cred ca ajuta prea mult. Tot programul asta de colectare selectiva e facut pe genunchi si in bataie de joc. Solutia ar fi amplasarea de pubele suficiente la fiecare bloc / casa si amendarea celor care nu isi separa gunoiul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus