Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Justiție în 2019: Tribunalul și Judecătoria din Sibiu ajung în stradă

Justiție în 2019: Tribunalul și Judecătoria din Sibiu ajung în stradă

În anul în care se împlinesc opt ani de când sediul Tribunalului și Judecătoriei a intrat în reabilitare, în anul în care termenul de finalizare a acestor lucrări este imposibil de previzionat, cele două instituții care împart dreptatea în Sibiu rămân, la propriu, pe străzi. Termenul de utilizare a spațiului în care funcționează acum Tribunalul se încheie în primăvară și, de aproape un an, nimeni cu putere de decizie nu pare să aibă vreo preocupare în acest sens.

În septembrie 2019 se vor împlini opt ani de când Palatul Justiției din Sibiu, situat pe bulevardul Victoriei, a intrat în lucrări de reabilitare. Aproximativ 25 de milioane de lei, fără TVA, s-au cheltuit, până acum, pentru reabilitare și ar mai fi nevoie de alte aproximativ 27 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. Ministerul Justiției a rămas, însă, fără bani pentru această lucrare: în cursul anului trecut au fost alocate mai puțin de două milioane de lei, la fel ca și cu un an în urmă. Mai mult, șantierul a devenit necontrolat după ce firma care asigura dirigenția de șantier a renunțat la contract.

Un termen de cinci ani

După demararea lucrărilor de reabilitare în 2011, timp de doi ani, Tribunalul și Judecătoria au funcționat într-o locație din apropierea cartierului Gușterița. Mai apoi s-au mutat într-o clădire a Ministerului Apărării Naționale, situată pe Calea Dumbrăvii, la nr. 30. Respectiva clădire, în care funcționează și acum cele două instituții de ”împărțit dreptatea”, a fost transferată în 2014 din administrarea MApN în cea a Ministerului Justiției în baza unei hotărâri de Guvern. Potrivit acestei hotărâri, după cinci ani de la preluarea clădirii, Ministerul Justiției trebuie să returneze clădirea MApN. Termenul de cinci ani se împlinește la jumătatea lunii mai.

tribunal judecatorie (1) (Copy) Fără o nouă hotărâre de Guvern, cerută de aproape un an, Tribunalul și Judecătoria Sibiu vor trebui să părăsească și actualul sediu de pe Calea Dumbrăvii

Tudorel Toader: ”vorbim luni”

În 2014, când MApN transfera administrarea clădirii de pe Calea Dumbrăvii 30 pentru a servi drept sediu al Tribunalului și Judecătoriei Sibiu, termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare a Palatului Justiției încă era, oficial, mai 2014. În aceste condiții, Guvernul a votat transferul administrării clădirii de pe Calea Dumbrăvii pentru o perioadă de cinci ani, timp în care se aștepta ca Palatul Justiției să fie finalizat, iar pribegia magistraților sibieni prin diferite locuri din oraș să se încheie.

Șantierul însă este departe de a se fi încheiat, iar termenul de cinci ani se apropie de final. ”Termenul de transfer al administrării imobilului expiră la data de 19.05.2019. În ceea ce privește prelungirea acestui termen, la data de 20 martie 2018, Tribunalul Sibiu a înaintat Ministerului Justiției o solicitare în acest sens”, arată reprezentanții Tribunalului pentru Turnul Sfatului.

Solicitarea reprezentanților Tribunalului Sibiu a rămas fără nicio reacție din partea Ministerului Justiției. Turnul Sfatului s-a adresat acestui minister pentru a solicita lămuriri asupra intențiilor și demersurilor concrete referitoare la sediul instanțelor sibiene. Cum până la redactarea acestui material, funcționarii Ministerului nu au reușit să răspundă, Turnul Sfatului l-a abordat pe ministrul Justiției, Tudorel Toader. Pentru a vedea dacă are, măcar, cunoștință de situația de la Sibiu. ”Vorbim luni”, a fost, deocamdată, replica lui Tudorel Toader.

Depinde de planurile Armatei

Imobilul în care funcționează acum Tribunalul și Judecătoria a găzduit înainte de 2014 Centrul de limbi străine al Statului Major al Forțelor Terestre, care a fost mutat mai apoi în clădirile din imediata vecinătate. Deocamdată, actuala clădire folosită de Tribunal și Judecătorie nu este vizată de către structurile militare de la nivel local pentru o nouă utilizare. Însă, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, nu este exclus un scenariu construit la nivel central, în cadrul căruia Sibiul să fie văzut drept o posibilă gazdă a unor noi structuri NATO. Structuri care ar avea nevoie de sedii, cel de pe Calea Dumbrăvii fiind o variantă.

Străbunii au construit mai repede decât reabilitează contemporanii

Cum funcționarii Ministerului Justiției nu au răspuns referitor la prelungirea locației pe Calea Dumbrăvii, așa nu au răspuns nici referitor la dezastrul în care deja s-a scufundat proiectul de reabilitare al Palatului Justiției, de pe bulevardul Victoriei. Inițial, reabilitarea trebuia susținută financiar dintr-un împrumut accesat de Ministerul Justiției de la Banca Mondială. Lipsa de capacitate administrativă a funcționarilor de la centru în a gestiona acest proiect de reabilitare a dus la pierderea sursei de finanțare, deoarece acordul cu Banca Mondială a încetat în martie 2017. De la acel moment, Ministerul Justiției nu a reușit să mai asigure sursa de finanțare pentru lucrări. Asta în condițiile în care, anul trecut, avansul fizic al lucrărilor era estimat a fi de aproximativ zece la sută, iar termenul de finalizare estimat pentru anul 2022.

Construcția clădirii ce a primit numele de Palatul Justiției a început în anul 1904. "Nu peste mult se va ridica în Sibiu un nou palat, anume palatul justițiar pentru tribunal și celelalte judecătorii. Noul palat va fi zidit în grădina Flora (suburbiul Iosefin) pe care guvernul a cumpărat-o cu 99.700 coroane de la consistorul nostru de aici. Noul palat va costa 800 mii de coroane”, scria Foaia Poporului din acel an. Patru ani mai târziu, aceeași publicație anunța nu doar finalizarea lucrărilor, ci și inaugurarea noii clădiri care adăpostea tribunalul, judecătoria și a procuratura.

În vremurile contemporane, reabilitarea începută în 2011 trebuia să fie încheiată, inițial, în cel mult trei ani. Acum, la aproape opt ani de la demararea lucrărilor, estimările optimiste indică faptul că reabilitarea ar trebui încheiată după 11 ani.

Palatul Justiției din Sibiu a fost construit în patru ani. Reabilitarea lui durează deja de opt ani, iar finalizarea nu se întrevede Palatul Justiției din Sibiu a fost construit în patru ani. Reabilitarea lui durează deja de opt ani, iar finalizarea nu se întrevede

Rușinea a 14 miniștri?

Procesul de reabilitare a Palatului Justiției din Sibiu este imaginea fidelă a unei crunte incompetențe din partea autorităților centrale: pe baza unei expertize tehnice realizată în 2002 și a unui studiu de fezabilitate din 2007, lucrarea a fost licitată în 2011.

La aproximativ un an de la demararea lucrărilor, acestea au fost oprite fiind descoperite o serie de vicii: clădirea avea nevoie de consolidări mai ample, lucrări care nu au fost evidențiate în expertiza realizată cu zece ani în urmă. Iar cum – între timp – clădirea a fost clasată drept monument istoric, au mai trecut alți doi ani pentru a fi efectuat un nou studiu asupra clădirii Palatului Justiției, iar Guvernul să aprobe noii indicatori tehnico-economici ai investiției de la Sibiu. După toate aceste proceduri, contractul inițial a fost modificat: s-a ajuns de la 15,9 milioane de lei la suma totală de 23 de milioane de lei, iar obiectul contractului semnat cu asocierea formată din Inspet SA Prahova – Coral SRL s-a limitat la lucrările de consolidare.

Ulterior, în 2016, Ministerul Justiției a lansat o nouă licitație pentru atribuirea lucrărilor de finalizare a reabilitării. Acest contract a fost semnat în decembrie 2016 cu asocierea SC Inspet SA (firma care a lucrat și în prima fază) și Athenaeum Construct SA. Valoarea prevăzută în contract este de 28,7 milioane de lei, iar termenul inițial de finalizare a lucrărilor a fost iunie 2017. Fără banii de la Banca Mondială, însă, avansul lucrărilor a fost foarte timid.

Din 2002, de când, în acte, a fost demarat proiectul de reabilitare l Palatului Justiției din Sibiu, pe la conducerea Ministerului Justiției s-au perindat 14 miniștri proveniți din toate partidele relevante: Rodica Stănoiu, Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Teodor Meleșcanu (interimar), Cătălin Predoiu (trei mandate), Titus Corlățean, Victor Ponta (două mandate de interimar), Mona Pivniceru (două mandate), Robert Marius Cazanciuc, Raluca Alexandra Prună, Florin Iordache, Ana Birchall (interimar) și Tudorel Toader.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Anonymus

Acum 5 ani

deci daca intelegem bine din text s-au sifonat banii. altfel cum se explica ca in 2017: "...avansul fizic al lucrărilor era estimat a fi de aproximativ zece la sută, iar termenul de finalizare estimat pentru anul 2022." conform cu ce scrie in text. pentru ca este matematica simpla: daca s-au investit 25 milioane de lei pentru 10% din lucrare cum se mai este nevoie de inca 27 milioane lei pentru restul de 90% din lucrare? oare voi stimabili jurnalisti nu v-ati mirat de acest lucru sau scriem doar sa fie scris... aici trebuie voi sa investigati nu doar sa puneti niste cifre in text... procentul a fost scris in text cu litere expre ca sa nu atraga atentia cu nu trebuie... insa mai vedem si noi una alta si nu suntem prosti asa cum unii vor sa creada ca suntem :)
Raspunde

periscop

Acum 5 ani

Clădirea această arată starea de fapt a justiției de la noi...
Raspunde

dancp2

Acum 5 ani

stau la km de fostul tribunal sa va spun povestea din2009 nu are rost da niciun primar nua avazut/sesizat/DNA nu a vazut da cladirea cum arata acum e buna de platou de filamare pentru filme horror,sau cu scene din diverse razboaie cred ca acolo s-auu sifonat bani ai sibienilor si poate a romanilor
Raspunde

bamboocha

Acum 5 ani

Tudorele, fa ceva.... Ii doare pe astia la basca. Ei se opreocupa mai mult de soarta criminalilor, de puscarii, nu de fraierii la care le fura taxele si spitale sau tribunale. Asta e statul feudal romanesc in 2019, mai slab ca in 1919.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus