După moartea medieșeanului, înjunghiat de un criminal eliberat în baza recursului compensatoriu, vina pentru această lege a fost împărțită în spațiul public, în ultimele zile, între trei din ultimele patru guverne. PSD-iștii spun că legea a fost promovată de Guvernul Cioloș. Ministrul Justiției din acea perioadă, Raluca Prună, spune că legea a fost modificată de Guvernul Grindeanu. Actualul ministru al Justiției, Tudor Toader dă vina pe parlamentarii care au votat această inițiativă.
PSD acuză de ipocrizie opoziția
PSD îi acuză de ipocrizie pe cei care îl fac responsabil pe Tudorel Toader pentru eliberarea condiţionată a unor infractori care recidivează, spunând că acesta nu are nicio legătură cu legea recursului compensatoriu. De asemenea, afirmă că autorul crimei de la Mediaş, crimă care a readus în discuţie efectele legii recursului compensatoriu, nu a fost eliberat în baza acesteia. „Ipocrizia celor care susţin că Ministrul Justiţiei este responsabil de eliberarea condiţionată a unor infractori care recidivează este dictată de interese politice şi afectează interesele naţionale! Tudorel Toader a semnalat doar pericolul sancţionării României de către CEDO şi nu are nicio legătură cu această lege. Autorul oribilei crime de la Mediaş nu a fost eliberat condiţionat din penitenciar în baza legii privind recursul compensatoriu!”, susţine PSD într-un comunicat de presă citat de Digi24.ro.
Tudorel Toader se disculpă pe Facebook: Tehnocrații și parlamentarii...
Ministrul Justiției, Tudorel Toader a dat vina din nou pe guvernarea tehnocrată pentru legea recursului compensatoriu. „Simple precizări: În repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost inițiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componența anterioară) l-a avizat și a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de Parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru și că studiul de impact nu se face după ce legea intra în vigoare!”, a scris Tudorel Toader, pe contul său de Facebook. Apoi a revenit și a dat vina pe parlamentari. Ministrul a revenit într-o postare de Facebook, spunând că Ministerul Justiției nu a fost de acord cu modificările propuse și că a considerat legea neconstituțională. Toader a postat un istoric al parcursului legii recursului compensatoriu ”pe înțelesul tuturor”, la final sugerând că răspunderea aparține guvernării anterioare, CSM și Camerei Deputaților, nu Ministerului Justiției, care nu a fost de acord pentru că a ținut cont de opinia venită de la Administrația Penitenciarelor.
Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a reacţionat însă la postarea ministrului și i-a transmis șapte întrebări din care reiese pasivitatea Ministerului Justiției cu privire la această lege. "M-a surprins extrem de neplăcut postarea ministrului Justiţiei care dă vina pe ministrul anterior ce iniţiase legea recursului compensatoriu şi pe Parlamentul care a aprobat-o. Aşa că am nişte dezvăluiri în premieră şi nişte întrebări pentru ministrul Justiţiei", a declarat Cristi Danileţ, adâugând cele şapte puncte. Printre ele: ”De ce Ministerul Justiţiei (MJ) a girat prin prezenţa secretarului de stat Moţ toate dezbaterile şi amendamentele la proiectul de lege, arătând că susţine proiectul iniţial al Guvernului (vezi aici), adoptat când premier era Grindeanu, ca acum să ne spună în mod public că nu e de acord cu acesta?; De ce atunci când acest proiect de lege a fost atacat la Curtea Constituţională nu s-a formulat de către Guvern (prin MJ) niciun punct de vedere şi astfel CCR prin decizia 515/2017 nu a putut analiza problemele de legalitate?; De ce MJ nu a iniţiat modificarea sau abrogarea Legii recursului compensatoriu dacă tot a văzut că produce efecte devastatoare?”, a întrebat Dănileț.
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor: Toader dezonformează!
Ministrul Toader dezinformează în legătură cu recursul compensatoriu, susține și Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, printr-un comunicat de presă. ”Proiectul inițiat de către Raluca Prună în mandatul Dacian Ciolos este substanțial diferit față de cel adoptat în Guvern în mandatul Sorin Grindeanu la 31 ianuarie 2018, și prezentat de către ministrul Florin Iordache ca parte a unui pachet care includea, la acea vreme, și grațierea unor pedepse. Cele doua forme sunt disponibile pe site-urile Ministerului Justiției și Parlamentului. În concluzie, ministrul Tudorel Toader dezinformează. Din stenogramele de ședință ale comisiilor și plenului parlamentar rezultă, fără echivoc, faptul că Ministerul Justiției, în mandatul Tudorel Toader, a susținut proiectul propus de Guvern la 31 ianuarie 2018 și modificările de esență propuse și aprobate de către coaliția majoritară, inistând chiar prin secretarul de stat Mariana Moț că astfel procedura ar fi mai clară. Față de varianta inițială au fost operate în procedură de urgență modificări de substanță în Comisia Juridică de disciplină și imunități a Camerei Deputaților, fără ca reprezentantul Ministerului Justiției să formuleze obiecții”, se arată în comunicat.
Ucis cu 11 lovituri de cuțit
Sâmbătă seara, între două grupuri de tineri a pornit un conflict într-un club din Mediaş. Aceştia au ieşit din club, iar scandalul a continuat în stradă. La un moment dat, un bărbat s-a împiedicat şi a căzut, iar agresorul, un bărbat din Alba domiciliat fără forme legale în Mediaş, l-a înjunghiat în picior, în zona arterei femurale. Victima a fost transportată la Spitalul Municipal Mediaş, unde medicii au încercat să îl salveze, însă fără succes. Luni seară, cei trei bărbaţi care fuseseră reţinuţi în cazul crimei de la Mediaş,judeţul Sibiu, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.
USR a anunţat că depune luni în Parlament un proiect pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu şi pentru anularea efectelor dezastruoase pe care le-a adus pentru siguranţa cetăţenilor. Același lucru l-au anunțat și liberalii, diferența fiind făcută de faptul că aceștia doresc scoaterea de sub efectele recursului compensatoriu a celor condamnați pentru fapte făcute cu violență.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Dacian Cioloş , Administraţia Naţională , Camerei Deputaților , Guvernul Cioloş , Guvernului Grindeanu , Comisia Juridică , Consiliului Superior , Iordache Petrică , Ministrul Justiţiei , Ministerul Justiției , Curtea Constituţională , Cristi Dănileț , Spitalul Municipal Mediaș , recurs in anulare , Ministerului Justiției , Florin Iordache , Sorin Grindeanu , Lacrimas Profundere , Federația Sindicatelor , Raluca Prună , Banca Mediașului , Tudorel Toader , Guvernul Grindeanu , Tudor Toader , Judecătorul Cristi Danileţ , Mariana Moț , Ministrul Toader , Administrația Penitenciarelor
Vizualizari: 1933
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Gigel
Acum 3 ore
Emil
Acum 3 ore
Bitt Dannman
Acum 3 ore
Adrian
Acum 3 ore
Emil