Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Sibiul colectează selectiv! Care este ținta de colectare pentru anul acesta? (P)

Sibiul colectează selectiv! Care este ținta de colectare pentru anul acesta? (P)

Aproape 40.000 de tone de deșeuri sunt generate, anual, numai de locuitorii municipiului Sibiu. Iar din acest an, 42% din această cantitate va trebui deviată de la a ajunge la groapa de gunoi. Cu alte cuvinte, procentul de reciclare atât la nivelul municipiului, cât și al județului, va trebui să crească.

Digitalizarea sistemului de monitorizare a ridicării pubelelor (prin montarea de cip-uri), mărirea numărului de recipiente împărțite populației sau introducerea principiului “plătește pentru cât arunci“ sunt o parte din măsurile pe care autoritățile județene le vor implementa în perioada imediat următoare. Aceste măsuri au fost adoptate de Asociația de Dezvoltate Intercomunitară Eco Sibiu ca urmare a unor modificări legislative, care impun – printre altele – și atingerea unor ținte cât se poate de concrete în procesul colectării selective a deșeurilor. Spre exemplu, pentru anul în curs, procentul de deviere a deșeurilor de la depozitarea în groapa de gunoi, trebuie să fie de minim 42%, așa cum a fost stabilit prin adoptarea OUG 74/2018. Anul trecut, gradul de deviere a deșeurilor de la depozitare a fost, în Zona 1 a județului Sibiu, de 11,5%.

”Încă sunt foarte puțini cei care separă deșeurile pe fracții reciclabile. Nu suntem la nivelul la care ne doream. Locuitorii vor trebui să facă un efort în separarea deșeurilor. Iar această separare se face chiar la locul de generare, altfel spus chiar în bucătăriile oamenilor. Dacă separarea începe de acolo, sistemul va funcționa. Acesta este efortul pe care cetățenii trebuie să îl facă pentru a ajunge la acest nivel de reciclare”, este îndemnul pe care reprezentanții ADI Eco Sibiul îl adresează sibienilor. În paralel, sistemul de monitorizare digitală a golirilor de pubele, va permite și controlul strict al preluării fracțiilor separate de către autocompactoarele operatorului de salubritate, astfel încât efortul cetățenilor să nu fie în zadar.

Dacă la finele acestui an nu se va atinge procentul de deviere de 42%, responsabili vor fi atât autoritățile publice locale (primăriile), cât și cetățenii, după cum au stabilit autoritățile centrale prin adoptarea OUG 74/2018. În mod concret, pentru tot ceea ce depășește procentul de deviere de 42% administrațiile vor plăti câte 50 de lei pe tona de deșeu depozitat la groapa de gunoi. Pe lângă acești bani, și populația și agenții economici din localitatea respectivă va mai trebui să suporte un cost suplimentar de 30 de lei pentru fiecare tonă de deșeu depozitat la groapa de gunoi pana la procentul de deviere de 42%. De la 1 ianuarie 2020, aceste penalități vor crește și mai mult pentru cetățeni și vor ajunge la 80 de lei pe tonă, deci mai mult decât o dublare. Aceste sume imputate cetățenilor au primit numele de ”contribuție la economia circulară” și au luat locul vechii taxe ”de depozitare la groapă”, care până anul trecut era de 80 de lei pentru fiecare tonă de deșeu depozitat la groapa de gunoi.

Sumele colectate de la cei care nu vor reuși să atingă procentul de 42% deviere de la groapa de gunoi vor ajunge la Administrația fondului de mediu, pentru susținerea financiară a unor alte proiecte de mediu în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Totodată, acești bani vor putea fi folosiți – cel mai probabil – pentru plata amenzilor (infringement-ului) la care România va fi supusă de către Comisia Europeană dacă nu va atinge, la nivel național, țintele de deviere de la groapa de gunoi. De menționat că procentul de deviere de la depozitare va fi crescut la 60% începând cu anul 2020.

Fiecare sibian generează, anual, aproape un sfert de tonă de deșeuri

În municipiul Sibiu, aproximativ 70% din cantitatea de deșeuri este generată de persoanele fizice, restul aparținând agenților economici. Din determinările realizate până acum de către autorități, un locuitor al municipiului generează aproximativ 0,65 kg de gunoi în fiecare zi, în această cantitate fiind incluse toate categoriile de deșeuri. Prin urmare, fiecare sibian generează aproximativ 237 de kg de deșeuri în fiecare an. Raportat la cei aproximativ 169.000 de locuitori ai orașului, rezultă că anual din municipiul Sibiu sunt generate doar de cetățeni aproape 40.000 de tone de deșeuri (echivalentul a 2.000 de tir-uri de deșeuri). Operarea acestor mari cantități de deșeuri astfel încât să fie atinsă ținta de colectare selectivă impusă prin lege poate fi realizată nu numai de către autorități, ci este nevoie mai ales de implicarea cetățenilor, arată reprezentanții ADI Eco Sibiu. Aceștia îndeamnă sibienii, prin urmare, să le fie alături în acest demers și să respecte regulile de colectare selectivă a deșeurilor.

Citește și Sibiul colectează selectiv! Sistemul de colectare se digitalizează: recipientele pentru rezidual vor fi dotate cu cip-uri

Sibiul colectează selectiv! Fiecare va “plăti pentru cât aruncă“

Sibiul colectează selectiv! Cine nu sortează corect deșeurile reciclabile va fi amendat

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus