Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Nicolae Avram, despre Liviu Dragnea. ”E rău cu rău, dar mai rău fără rău. La momentul ăsta”

Nicolae Avram, despre Liviu Dragnea. ”E rău cu rău, dar mai rău fără rău. La momentul ăsta”

Despre senatorul PSD de Sibiu, Nicolae Avram, se spunea că face parte din grupul de parlamentari social-democrați care au amenințat că nu vor vota bugetul propus de guvern. Într-un interviu acordat Turnul Sfatului, Avram vorbește despre ce nu e în regulă în buget, în PSD, în Sibiu și în țară. La final, concluzia e una singură: ”l-aș vota pe Dragnea, întrucât președintele partidului e un om puternic”.

 

Reporter: Am înțeles că ați avut o poziție în interiorul partidului în care ați spus că dacă se insistă cu această formă de buget, nu veți vota.

Nicolae Avram: Nu a fost o amenințare, a fost o discuție normală, sănătoasă, ca între bărbați. Nu am atacat partidul, am atacat altceva.

Cu cine ați avut discuția?

Cu mai mulți, între noi. Cu mai mulți oameni. Problema este în felul următor: că sibienii, indiferent de ce culoare politică avem, noi trebuie să ne zbatem pentru Sibiu și trebuie să stăm la aceeași masă indiferent că suntem pesediști, peneliști și ce-om mai fi, înțelegi? Și văd că asta nu se poate face sub nicio formă, din contră. Unul dintre noi încearcă să facă ceva pentru Sibiu, pentru oameni și altul vine și îi dă în cap, să-l omoare.

La ce vă referiți?

La multe și știi și tu. Și la spital și la centura Mediașului și la multe altele.

Pentru centura Mediașului, din afară, pare că s-a lucrat în același sens, nu? Și liberalii și pesediștii au făcut amendament pentru a se introduce în buget această cheltuială.

Nu. Nu e așa. Amendamentul l-a făcut domnul Arcaș, că e și președinte la Comisia de Buget – Finanțe, iar ulterior a fost susținut de noi. De mine. Chiar m-am uitat la ceilalți și au votat împotrivă. De ce? Nu știu! Politica e una, hai s-o facem în funcție de partidul din care facem parte, dar când e vorba de un obiectiv județean, trebuie să-l susținem toți. În fine, toți o iau pe chestiune electorală, ceea ce nu e în regulă.

Concluzia care e? Sunteți mulțumit sau nu de cum a ieșit bugetul?

Ca ansamblu-buget, da. Dar la unele obiective, nu. Bine, mergem mâine (n.r. duminică) la București, vedem cum e, mai avem șansa la comisii mai modificăm ceva, vedem.

Dar nu se pune problema să nu-l votați, nu?

Nu, nu, nu. E exclus. Nu-i destul că și așa au întârziat o grămadă de timp cu el, din diferite motive? Unde să mergem? Nu se pune problema.

Eu am înțeles că ați spus că în aceste condiții nu veți vota bugetul.

Eu m-am răzvrătit, am avut poziție. Nu se poate să tot mințim! Să facem lucrurile cum trebuie pe care le putem realiza, cu sursele de finanțare mai mici și așa mai departe. Nu am avut o poziție de ură sau de dușmănie, ci una normală de senator care vrea să facă ceva, cât de puțin pentru Sibiu.

Nicolae Avram PSD (6)

” Am fost la Iacobeni. Dezastru absolut! Eu când am intrat în dispensarul ăla, nu mi-a venit să cred!”

 

Ce v-ați propus în afară de centura Mediașului să se facă ceva pe județ?

Eu m-am dus mai mult pe mediul rural. Am vizitat acum cât am fost aproape toate organizațiile. Sunt grădinițe praf, sunt dispensare praf, sunt școli vai de ele și aici sunt și primarii de vină. Da aici nu contează că e liberal, pesedist, ce-o fi, că toți îs la fel... Și eu am fost primar 20 de ani, păi nu te uiți în jurul tău că de o școală depinde toată comunitatea? Nu vezi că de un dispensar să fie cât de cât pus la punct depinde toată comunitatea? Nu contează culoarea lor politică. Stau așa... Parcă dorm, nu știu... Înțelegi?

Am fost la Iacobeni. Dezastru absolut! Eu când am intrat în dispensarul ăla, nu mi-a venit să cred! Nu-mi venea să cred că în Iacobeni, unde sunt 800 de copii la școală cada tavanul în dispensar, nu curge apă la chiuvetă, WC-ul e în fundul curții. Domne, da pe ce lume trăim? Nu se poate așa ceva! Lucrurile ăstea trebuie să le inventariem noi, politicienii, dacă nu are altcineva grijă de ele. Să le inventariem, să le punem în discuție, să vedem ce putem face.

Primarii se plâng că nici bugetul nu-i ajută. Au dispărut de anul trecut banii de investiție. Mulți se plâng că nu au bani decât de salarii.

Hai să-ți spun un lucru. Am avut o discuție cu un primar. Domle, ce-i de fapt un dispensar? O casă cu patru camere. Hai că până la urmă e o casă pe care o faci cu 80.000-100.000 de lei. Dar nu-și văd interesul. E drept, am văzut și primari care-și dau interesul, mi-au arătat toată documentația, ”mâine dau drumul la autorizația de construcție, dar n-am bani”. Dar tu nici nu arăți nimic, n-ai un plan, un demers început, o locație, o voință, un deviz, ce să mai arătăm?

parlamentari avram

”Da, exact, ce-i partidul? Să vedem ce-i partidul”

 

Dar cu centralizarea asta, ca totul să treacă prin București, cum e?

Îs povești. Da, da, sunt povești. Nu există. Îs povești tot de politicieni ca noi scoase. Se mai face tam-tam-uri pe la televizor cu ăstea, dar nu e așa. Din contră, se luptă ca lucrurile să se descentralizeze, știi? Nu e chiar așa. Trebuie să spunem lucrurile reale. Și pe mine mă supără că totul se face cu scop electoral.

Dar e an electoral.

Păi e an electoral, care nu prea își are scopul în ceea ce privește dezvoltarea locală. Da, trimitem oameni acolo cu soluția pentru România, dincoace punem președinte.

Care-i problema parlamentarilor PSD care pleacă din partid? De ce pleacă?

Nu știu, n-am urmărit. Dar nu e normal. Nu e normal pentru că ceea ce mă supără la urma-urmei, partidul nu e al nostru, noi suntem ai partidului, indiferent care e el, că-i PSD, PNL, USR, ce-o fi. Deci partidul te aduce unde te aduce. Deci da, că noi avem principii și muncim și luptăm să aducem voturi deasupra partidului, da. Dar dacă partidul aduce voturi multe, atunci și membrii vor fi fericiți.

Ce înseamnă partidul?

Da, exact, ce-i partidul? Să vedem ce-i partidul.

Partidul e CEx?

Nu, CEx-ul e altceva. Partidul înseamnă un grup de prietenie voită între niște cetățeni care merg pe aceleași principii. Asta înseamnă partid. Și oamenii trebuie să fie liberi, să gândească liberi și așa mai departe. Partidul nu poate fi ceva de genul unul dă ordine și ceilalți execută. Așa ceva nu admit!

Și nu vi se pare că PSD asta înseamnă? Cel puțin cei care pleacă din partid asta reclamă.

Păi nu e așa. Nu e așa. La mine n-a venit nimeni să mă comande. Poate n-au avut curajul, nu știu... Nu am acceptat și nu accept așa ceva. Partidul e un grup de prietenie, unde oamenii au aceleași principii, o doctrină anume, un statut și încearcă să-și aplice politicile. Dar nu să...

Avram psd-lansare-candidati-33

”PSD va lua la 30-32% Ăsta e pronosticul meu la Sibiu”

 

Cum vedeți Sibiul la europarlamentare, ca și rezultate?

Aici știi cum e, că pe lângă rezultate, politică sau partide, contează și omul cu care mergi. În general, aici în Ardeal că am avut atâtea campanii electoral și am candidat de atâtea ori, aici cam la om se duce votul. Depinde de cu ce iese el public. Nu merge pe partid neapărat.

Și PSD ce om are?

Cred că va fi un echilibru, eu așa văd... Cu tot scandalul ăsta, cu tot ce s-a întâmplat în acești doi ani, PSD și-a văzut de treabă. Programul de guvernare a fost aplicat într-o proporție destul de mare. Citeam niște cifre zilele ăstea cu deficitul: iată că deficitul a ieșit sub 3%. Vezi? Cu cât ta-tam că nu sunt bani. S-a încheiat anul fără datorii, fără probleme și așa mai departe. Sunt bani, dar trebuie bine gospodăriți. Nu trebuie dați pe tot felul de prostii care n-au niciun rost în societate.

Din nou, deficitul se spune că e acoperit cu bani care nu au venit încă de la Uniunea Europeană, cu împrumuturi...

Hai să-ți zic eu ceva. S-a trecut 31 decembrie, e februarie. Deci structura bugetară nu putea funcționa pe structura asta. Dacă cineva a spus lucrul ăsta, minte,  o minciună grosolană sau o spune tot cu scop electoral, ai înțeles? Asta o poți spune la sfârșitul anului, în ultimele zile, sau la începutul anului, când vezi că nu sunt plăți făcute și că nu sunt bani. Atunci poți spune. Dar nu poți spune acum, când s-au plătit pensii s-au plătit salarii, utilități și așa mai departe.

Încercați un pronostic pentru europarlamentare pe Sibiu?

Pe Sibiu, ce să spun eu, pot zice că PSD va lua la 30-32% Ăsta e pronosticul meu la Sibiu. La național va fi la 34%.

nicolae avram CJ

”La momentul ăsta, zic asta că așa e sufletul meu: trebuie să fim și puțin naționaliști”

 

Iohannis, încă un mandat, sau nu?

Aici lucrurile sunt discutabile.

În ce sens?

În sensul că ieșirile lui din ultima vreme nu-s la locul lor. Sunt anti-românești din toate punctele de vedere. Pentru că un președinte și o persoană ca el poate să aibă și alte modalități, chiar dacă vrea să pună piciorul în prag, decât cele legislative sau lucruri cu care încearcă să țină România pe loc, sau prin care încearcă să țină România în altă zonă europeană sau nu e la sufletul celorlalți.

Și ce alternative avem? Dragnea, Tăriceanu?

Acum nu, deocamdată la PSD am de două ori la discuții și nu s-a nominalizat nicio persoană.

Dar simțiți că vântul bate dintr-o direcție sau alta, nu?

Nu.  Se face o analiză. Se face analiză în primul rând dacă se merge împreună sau separat. Nu s-a discutat nici măcar de Tăriceanu. Să vedem dacă mergem comun sau separat (n.r. într-o alianță PSD-ALDE). Vom face sondaje și pe baza lor se va lua o hotărâre.

Dumneavoastră l-ați vota pe Dragnea sau pe Tăriceanu?

Eu l-aș vota pe Dragnea. Și am spun de ce. L-aș vota pe Dragnea, întrucât președintele partidului e un om puternic. Am văzut ce se întâmplă în jurul lui, în spațiul politic, administrativ... S-a pus ștampila asta pe el, că e Dragnea. Dar punând oglinda pe alți oameni, cu funcții aproape mai puternică decât a lui, politic și administrativ, și au făcut gafe mult mai mari decât ale lui, aici mă refer și la partea economică și nu-i mai pleznește nimeni atât. Eu înțeleg că e președintele Camerei Deputaților, e al treilea om puternic din stat , dar ca să vii cu o chestie asupra lui una într-una parcă nu e chiar la locul lui. Să mai spun un lucru: e rău cu rău, dar mai rău fără rău. La momentul ăsta.

Pentru PSD sau pentru țară?

Pentru țară, nu pentru PSD. Că în PSD sunt oameni puternici și la locul lor și aș mai departe. Eu zic pentru țară. La momentul ăsta, zic asta că așa e sufletul meu: trebuie să fim și puțin naționaliști. Fără asta, România e pe ducă, știi? Toți își apără țara lor. Uită-te la francezi, uită-te la nemți cum se apără. Uită-te la olandezi, ce să mai zic? Că am fost la Bruxelles și își apără țara de numa-numa (n.r. Bruxelles e capitala Belgiei). Chiar dacă supără pe nu știu cine Ori ceea ce facem noi în Consiliul European nu e normal. Ca să ajungi să blamezi România... Acolo nu lupți contra unei persoane, acolo lupți contra altor principii, nu blamezi votul sau vii cu tot felul de prostii împotriva țării tale. Și pe tine te-a trimis România acolo. România te-a trimis.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

yyy

Acum 5 ani

vorbesti in dodii ca sa iti acoperi ticalosia si incompetenta dar te pretinizi intelept sau...despre cum sa fii carpa in sec XXI
Raspunde

rtue

Acum 5 ani

Uite domne cine vorbeste si tine lectii : Domnul Suc de mere care si-a tras si pensie speciala. Daca partidul nu e al membrilor ci invers, comuna e a primarului sau primarul al comunei. De Sura Mare cat a fost primar nu s-a ocupat ca de livada. A plecat la Bucuresti de livada grijeste si de comuna a uitat. Baahh ce texte au in ei toti pesedistii. El vorbeste de centura Mediasului si a lasat Sura Mare cu strazi de pamant si cu probleme mari la curent si apa canal.
Raspunde

Tom & Jerry

Acum 5 ani

Hai să discutăm discuții! Nimic despre nimic! Mai bine livezim merii și facem suc din ei.
Raspunde

Binisor. Ii prieste Buc

Acum 5 ani

Nu chiar. Se vede clar un progres pe comunicare. Nici un badaranism, nici o injurie. Are alt scrib la speechuri decat seful lui, asa-i?
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 5 ani

Partidul e o structură supraumană, inefabilă, care aduce asupra susținătorilor lucruri bune și fericire și asupra detractorilor, implicit opusul. Partidul posedă membrii lui. Membrii care se supun și se leagă într-o prietenie voită cu ceilalți membrii supuși! Asta e scursă din carnețelul roșu de pe vremuri! După care se întoarce și susține că el e independent, că lui nu-i spune nimeni ce să facă, etc. dar domnu' Dragnea e cel mai bun de la Cuza încoace! Asta-i o structură putredă din temelie, poți să o pictezi cum vrei tot grupare infracțională rămâne!
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

daca tembeli de calibrul astuia au ajuns senatori ...
Raspunde

Gore

Acum 5 ani

Bai..... asta parca seamana cu Daia sau Daea (cum se va scrie) de la agricultura.... comunist cu stea in frunte. Un primar de comuna care nu a facut nimic ajunge senator......voteza legi, ca de facut, agramatu' nu cred ca poate nimic.......
Raspunde

psd si tragi apa

Acum 5 ani

Aceleai baliverne ca de la infiintare, din 1946... Si atunci totul era roz, erau unii rai si invidiosi iar ei, partidul analfabetilor impostori cu diplome si merite erau si victime si eroi in acelasi timp. Acum a pus placa aia cu cincinalul in 3 ani, ca e de alegeri... Ciuma rosie e un nume prea bland pentru abominatiile astea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus