Proiectele de buget pentru anul în curs propuse de ministerele care compun actualul Guvern al României prevăd alocări de “zero lei“ pentru finalizarea Palatului Justiției din Sibiu. Proiectul unui nou spital județean nici măcar nu este amintit în bugetul Ministerului Sănătății. Singurele sume mai generoase sunt promise în bugetul Ministerului Transporturilor, dar majoritatea sunt “credite de angajament“, adică alocări financiare care pot fi întinse și în anii viitori.
Proiectul de buget pentru Ministerul Sănătății pe anul 2019 – așa cum a fost publicat pe site-ul Senatului – nu face nicio referire la proiectului construirii unui nou spital județean la Sibiu. Singurele investiții în noi instituții medicale sunt cele promise și în bugetul de anul trecut, și anume spitalele regionale, plus unul republican, în București, pentru care ar urma atrase fonduri europene nerambursabile. Aflat în faza de realizare a documentațiilor, proiectul unui nou spital județean la Sibiu ar avea nevoie de sprijin pentru realizarea studiului de prefezabilitate și a celui de fezabilitate.
Adio, Tribunal!
În bugetul Ministerului Justiției este amintit unul din cele mai dezastruoase proiecte gestionate de Guvern, cel de reabilitare a sediului Tribunalului și Judecătoriei Sibiu. Proiect demarat din 2007, implementat din 2011 prin demararea lucrărilor, a intrat în uitare din 2016 din cauza lipsei de finanțare. În acest moment, șantierul reabilitării Palatului Justiției nu mai are nici diriginte de șantier, nici constructor (acesta din urmă a solicitat rezilierea contractului cu acordul părților, din cauza lipsei de finanțare).Estimat la o valoare totală de aproape 61 de milioane de lei, proiectul mai are nevoie – potrivit datelor din buget – de 27,6 milioane de lei. Iar pentru anul în curs, sumele alocate sunt de zero lei (anul trecut au fost alocați 612.000 de lei, sumă care i-a determinat pe constructori să ceară rezilierea contractului).
Mai mult, draftul de buget prevede la capitolul “politica în domeniul investițiilor publice“ faptul că Guvernul nici măcar nu își propune să se grăbească în ceea ce privește Palatul Justiției din Sibiu, pe care nu îl vede finalizat mai devreme de trei ani de acum încolo. “Ministerul Justiției are următoarele priorități investiționale pentru perioada 2018-2021: (...) Tribunalul Sibiu (monument istoric) - finanțarea este asigurată prin bugetul de stat – bugetul Ministerului Justiției până la finalizarea lucrărilor de execuție estimată pentru o dată ulterioară anului 2021“. Iar toată această situație are loc în contextul în care din vara acestui an, Tribunalul și Judecătoria Sibiu nici nu vor mai avea un spațiu asigurat, din moment ce termenul de cinci ani de utilizare a clădirii de pe Calea Dumbrăvii se încheie (acest termen ar mai putea fi prelungit prin adoptarea unei noi hotărâri de guvern, solicitată încă din martie anul trecut. Solicitarea făcută de la Sibiu nu a primit, însă, un răspuns).
De la începutul acestui an, șantierul Palatului Justiției din Sibiu rămâne fără constructor
Autostrăzi și drumuri pe banii din viitor
În bugetul pe anul în curs elaborat de Ministerul Transporturilor, este inclusă la capitolul priorități la finanțare (în legătură cu județul Sibiu) secțiunea 1 a autostrăzii Sibiu – Pitești (secțiune cuprinsă între Șelimbăr și Boița, cu o lungime de 15 km). Tot din aceeași autostradă, conducerea Ministerului de resort își propune să finanțeze contractele aferente loturilor 4 și 5 (Văleni – Curtea de Argeș, 28 km, respectiv Curtea de Argeș – Pitești, 33 km). Aceste loturi ale autostrăzii ar urma să intre în acest an în faza de proiectare, după anunțarea câștigătorilor licitației de proiectare și execuție, anunț care însă ar putea fi contestat de ceilalți participanți la procedura de atribuire publică. Suma alocată în proiectul de buget pentru această autostradă este de aproximativ 3,1 milioane de lei.Pentru alte două secțiuni (2 și 3, respectiv Boița – Racovița și Racovița – Văleni) Ministerul Transporturilor propune alocarea de sume în vederea completării studiilor geotehnice, valoarea totală a acestor sume fiind de aproape 800.000 de lei.
Potrivit datelor din draftul de buget al Ministerului Transporturilor, investițiile care mai sunt necesare pentru finalizarea autostrăzii Sibiu – Orăștie (cei 82 de km de autostradă care sunt deja de mai mulți ani deschiși circulației) sunt de aproximativ 40 de milioane de euro. Întreaga sumă este prevăzută în bugetul pe anul în curs, dar sub forma creditelor de angajament (alocări de sume care pot fi plătite, în realitate, din bugetele din anii viitori).
Și tot din credite de angajament ar urma să fie finanțate și lucrările de lărgire a DN7 cu o a treia bandă, pe o porțiune de aproximativ 2,3 km (de la ieșirea din Tălmaciu înspre Sibiu). 11,5 milioane de lei sunt alocați pentru aceste lucrări pe anul în curs. Alte 29,9 milioane de lei ar urma alocate (tot din credite de angajament) și pentru lărgirea la patru benzi a aceluiași DN7, pe o lungime de aproape trei km, începând de la ieșirea din Boița spre Sibiu.
Tot pentru 2019, Ministerul Transporturilor își propune să finanțeze și elaborarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu – Făgăraș (proiect care, de-a lungul ultimilor 20 de ani, a fost, pe rând, autostradă, apoi drum expres, acum fiind iarăși gândit ca autostradă). Pentru elaborarea acestor studii, sumele prevăzute în buget sunt de peste 18,6 milioane de lei. În acest caz, creditele bugetare (alocările pentru anul în curs) sunt de 17,5 milioane de lei, restul fiind reprezentat de credite de angajament.
Centura Mediașului și 15 km de asfalt nou
Centura ocolitoare a Mediașului este un proiect care va avea nevoie de aproximativ 160 de milioane de lei, potrivit datelor din bugetul Ministerului Transporturilor. Proiectul a fost scos la licitație zilele trecute, iar propunerile bugetare pentru acest proiect sunt, pe anul în curs, de peste 149 de milioane de lei.În ceea ce privește drumurile naționale, Secția de la Sibiu ar urma să primească banii necesari pentru realizarea unui nou covor asfaltic pe o porțiune de 10,49 km. Mai precis, pentru cei 4,52 km ai DN7 cuprinși între Lazaret și Boița și cei 5,97 km de drum național (DN14B) dintre Țapu și limita cu județul Alba.
Pentru centura ocolitoare a Sibiului, secția Autostrăzi Sibiu ar urma să primească fondurile necesare reasfaltării unor porțiuni cu o lungime totală de cinci km.
Ministerul condus de Trif: bază Salvamont și două evenimente
Ministerul Turismului, condus de sibianul Bogdan Trif, are pentru anul în curs un buget proiectat la aproximativ 248 de milioane de lei. Strict pentru Sibiu, din acești bani vor fi alocate sume pentru amenajarea unei baze Salvamont în stațiunea Păltiniș (Trif spunea de 5,5 milioane de lei, construcția fiind evaluată de CJ Sibiu la 3,53 de milioane de lei, cu tot cu TVA) și pentru “organizarea a două evenimente de promovare turistică în marja Summit-ului UE care vor avea loc la Sibiu, în data de 9 mai 2019“. La nivel național, ministerul condus de Bogdan Trif își propune să crească numărul de turiști străini cu zece la sută.Noroc cu proiectele din fonduri europene
Restul ministerelor care compun Guvernul României au proiecte de buget care, referitor la Sibiu, includ alocări doar în cazul unor proiecte cu finanțare europeană.La Ministerul Educației, bugetul propus pentru anul în curs prevede alocarea a 1,8 milioane de lei pentru implementarea unui proiect de dezvoltare a capacității administrative a Casei corpului didactic. Alte 1,8 milioane de lei sunt estimate a fi alocat și anul viitor, când proiectul ar urma să se încheie. Tot Casa Corpului Didactic este beneficiara unui alt proiect din fonduri nerambursabile (EDuCaT - Educație Durabilă, de Calitate pentru Toți), demarat de anul trecut (când au fost cheltuite sub 225.000 de lei). Pentru anul în curs sunt propuse credite de angajament în sumă de două milioane de lei, în 2020 sumele urmând a urca la 3,4 milioane de lei. Aceeași CCD ar urma să mai primească 1,5 milioane de lei pentru proiectul “Fii practic! Mergi la școală“ și 194.000 de lei pentru proiectul “Competență, inovare și profesionalism în educație“. La fel ca și în celelalte cazuri, proiectele sunt, de fapt, finanțate tot din fonduri europene.
Alte 348.000 de lei ar urma alocate tot în cadrul unui proiect din fonduri europene nerambursabile derulat de Inspectoratul școlar județean Sibiu și denumit “Dezvoltarea și implementarea de instrumente inovatoare și strategii de motivare pentru școala sibiană inclusivă“.
Tot din fonduri europene ar urma să ajungă la Sibiu, via bugetul de stat, 33 de milioane de euro prin intermediul a trei proiecte “Managementul conservativ al siturilor de importanță comunitară râul Târnava Mare între Copșa și Mihalț“, “Pajiștile dintre Șeica Mare și Veseud“ și “Castanii comestibili de la Buia“. Fondurile sunt alocate Agenției de Protecție a Mediului Sibiu, prin intermediul bugetului Ministerului Mediului.
Din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, pentru anul în curs sunt prevăzute 1,5 milioane de lei, pentru proiectul de reabilitare a fațadei sediului Inspectorului județean de jandarmi. Proiectul este finanțat din fonduri europene nerambursabile, având o valoare totală de 5,6 milioane de lei. În proiectul de buget al Ministerului Apărării sunt prevăzute fondurile necesare amenajării unui pavilion multifuncțional în cadrul Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, investiție estimată la peste 16 milioane de lei. Pentru anul în curs este propusă alocarea a 2,5 milioane de lei. De menționat că ambele proiecte mai sus enumerate, au fost cuprinse și în proiectele de buget de anul trecut.
Ministerul Culturii, în anexa aferentă bugetării pe anul acesta, amintește de un proiect pe fonduri europene denumit E-cultura, cu un buget total de peste 53 de milioane de lei și o perioadă de implementare cuprinsă între 2018 și 2021. “Proiectul E-cultura are ca principal scop digitalizarea patrimoniului cultural cu ajutorul tehnologiilor IT actuale, moderne, astfel încât moștenirea culturală națională să poată fi păstrată, promovată și transmisă generațiilor viitoare. Proiectul va implica 29 de instituții din România (printre care 19 muzee, cinci biblioteci, Arhiva Națională de Filme, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Institutul National al Patrimoniului etc.). Pentru a eficientiza și optimiza operațiunile de digitizare, având în vedere răspândirea mare a instituțiilor culturale implicate în proiect, se vor crea șapte centre regionale. Centrele regionale, organizate în cadrul unor direcții județene pentru cultură, vor monitoriza și coordona activitățile de digitizare derulate la instituțiile arondate. Cele șapte centre vor fi înființate în cadrul următoarelor direcții județene: Sibiu, Bistrița, Dolj, Timiș, Iași, București și Tulcea“, se arată în descrierea proiectului. Care are drept rezultate așteptate digitalizarea și expunerea on-line a 550.000 de “resurse culturale“. Anexa bugetară nu detaliază, însă, dacă pentru anul în curs vor fi alocate sume în vederea înființării centrului de la Sibiu.
Citește și Sibiul, printre județele care vor primi cei mai puțini bani de la buget
Sursa foto principală: Guvernul României
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ministerului Sănătății , Calea Dumbrăvii , ministerul transporturilor , Judecătoriei Sibiu , Institutul Naţional , Societatea Română , Judecătoria Sibiu , Guvernul României , Bogdan Trif , Arhiva Naţională , Gărzii Financiare Sibiu , Ministerul Culturii , Târnava Mare , Ministerul Turismului , Autostrăzi Sibiu , Șeica Mare , Academiei Forțelor Terestre , Palatul Justiției , Ministerul Justiției , Tribunalul Sibiu , spital privat , Ministerului Mediului Apelor , Protecţia Mediului Sibiu , Ministerului Apărării Naţional , Ministerului Justiției , Ministerul Sănătății , Pentru Sibiu , 2019 , Ministerului Transporturilor , Educatie Durabila , buget , Bulevardul Spitalelor , Centura Mediașului , alocari , Palatului Justiției , La Ministerul Educației , Tot Casa Corpului Didactic , Drumul Boita
Vizualizari: 3964
Ultimele comentarii
Acum 50 minute
Xxx
Acum 58 minute
Xxx
Acum 1 oră
Kokos
Acum 1 oră
X-ulescu
Acum 1 oră
Nobody