Duminică,
14.08.2022
Parțial Noros
Acum
23°C

Totul despre înscrierea la grădinițele din Sibiu: program, reguli și locuri disponibile

Totul despre înscrierea la grădinițele din Sibiu: program, reguli și locuri disponibile

Înscrierea la grădiniță este un eveniment de care este interesat orice părinte, în special de perioada disponibilă, de programul pe care îl vor avea copii, dar și de condițiile de repartizare sau de locurile libere.

Împreună cu profesorii Delia Stoicescu și Maria Turean, inspectori în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, vom oferi în continuare mai multe informații utile pentru cei care se pregătesc să-și ducă în acest an pentru prima dată copiii la grădiniță.

Când se fac înscrierile la grădinițele din Sibiu

De regulă, se întâmplă în două etape: reînscrierile se realizează la debutul lunii mai și înscrierile se realizează după data de 20 mai.

Cadrul normativ pentru asigurarea înscrierii în grădinițe, pentru anul școlar 2019-2020, se transmite Inspectoratelor Județene Școlare, printr-o notă, după finalizarea procesului de înscriere în clasele pregătitoare, respectiv sfârșitul lunii aprilie a.c.

După primirea acestui document de la M.E.N., pe pagina ISJ Sibiu (www.isjsb.ro), în meniul principal (Înscrierea în învățământul primar și preșcolar 2018) se vor încarca toate informațiile legate de înscrierea în învățământul preșcolar, pentru anul școlar 2019-2020.

La nivelul ISJ Sibiu se actualizează și procedura privind înscrierea în unitățile de învățământ preșcolar pentru a asigura cadrul unitar de înscriere, în acord cu Legea Educației Naționale. Nota M.E.N. se transmite unităților de învățământ care au în structură și grădinițe.

Care sunt regulile de înscriere și dacă sunt anumite modificări în acest an față de anii trecuți

În general, înscrierea copiilor se derulează în cele două etape (reînscriere/înscriere), în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă, respectiv înscrierea copiilor de 5 ani, a celor de 4 ani, a celor de 3 ani și dacă mai rămân locuri libere pot fi înscriși și copii sub 3 ani. După primirea notei M.E.N. precizările transmise vor fi popularizate.

Care este programul zilnic la grădiniță și dacă acesta este unul standard pentru toate instituțiile sau fiecare poate să-l adapteze

În general, unitățile de învățământ preșcolar de stat, cu program prelungit, sunt deschise în intervalul 06:00 – 17:00, iar cele cu orar normal (program de 5 ore efectiv) în intervalul 7:30 – 12:30 sau 8:00 – 13:00. Unitățile de învățământ pot stabili în consiliul de administrație orarul de funcționare, ținând cont și de opțiunile părinților, precum și de resursele umane de care dispun pentru asigurarea tuturor activităților specifice.

În ceea ce privește curriculumul de grădiniță, documentul este elaborat de Institutul de Științe ale Educației, subordonat Ministerului Educației Naționale, și poate fi consultat la această adresă.

Câte grădinițe sunt în județul Sibiu, respectiv în mun. Sibiu?

În municipiul Sibiu sunt în total 29 de unități de învățământ preșcolar din care 22 unități cu program prelungit și șapte unități de învățământ cu program normal.

În județul Sibiu funcționează grupe de învățământ preșcolar în 198 de unități de învățământ de stat, de masă și două unități de învățământ special de stat au și grupe de nivel preșcolar.

Autorizația de funcționare provizorie este primul pas de intrare în legalitate a unei grădinițe, respectiv acreditarea grădiniței se acordă după 3 sau 4 ani de funcționare. Câte din ele sunt acreditate și câte sunt în proces de acreditare, respectiv autorizate

Toate unitățile de învățământ de masă din județul Sibiu sunt acreditate.

În învățământul particular sunt nouă unități acreditate și 11 unități autorizate din care patru sunt în proces de acreditare.

Unde pot părinții verifica lista grădinițelor acreditate sau autorizate (telefon, e-mail sau/și site)

Pe site-ul www.isjsb.ro secțiunea Rețea școlară/rețeaua învățământului particular, sunt consemnate toate datele legate de unitățile de învățământ particular cuprinse în rețeaua școlară a ISJ Sibiu, autorizate sau acreditate.

Câte locuri sunt la grădinițele din județ/municipiu disponibile în fiecare an, respectiv în acest an  (la următoarea înscriere)

În planul de școlarizare pentru anul școlar 2019-2020, în învățământul de masă sunt cuprinse 549 de grupe cu 12.448 de locuri respectiv:

293 de grupe de orar normal cu 5.830 de locuri și 256 de grupe de orar prelungit cu 6.618 locuri.

Care sunt grădinițele care au cei mai mulți copii, respectiv cele mai multe locuri disponibile (cea mai mare capacitate)

Grădinița cu pp nr. 29 Sibiu: 320 de locuri Grădinița cu pp Căsuța Poveștilor: 276 de locuri Grădinița cu pp Frații Grimm Sibiu: 270 de locuri Grădinița cu pp nr. 15 Sibiu: 250 de copii Grădinița cu pp Elefănțelul Curios Sibiu: 248 locuri Grădinița cu pp nr. 16 Sibiu: 240 de locuri Grădinița cu pp nr. 26 Sibiu : 205 locuri în program prelungit și 45 de locuri la program normal Grădinița cu pp nr. 33 Sibiu: 216 locuri Grădinița cu pp nr. 42 Sibiu: 215 locuri Grădinița cu pp nr. 43 Sibiu: 210 locuri Grădinița cu pp nr. 5 sibiu: 166 locuri

Notă: Numai după plecarea preșcolarilor la clasele pregătitoare, respectiv după reînscrierea celor care au frecventat anul trecut grupele mici/mijlocii, unitățile de învățământ preșcolar pot inventaria numărul locurilor disponibile, pe care le publică pentru informarea părinților la nivelul fiecărei unități.
Care sunt criteriile de înscriere la grădiniță în cazurile în care există mai multe cereri decât locuri disponibile

În general, CRITERIILE GENERALE de departajare sunt stabilite de Ministerul Educației Naționale. Anul trecut au fost următoarele:

  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în grădinița respectivă;
  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.
În ceea ce privește CRITERIILE SPECIFICE de departajare, acestea sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ preșcolar, sunt aprobate de consiliile de administrație și sunt propuse spre avizare consilierului juridic al ISJ, fiind altele decât cele generale stabilite de minister.

Inspectorii școlari de la ISJ Sibiu ne-au promis că după ce vor primi nota de la Ministerul Educației Naționale, vor transmite pentru consultare acest document, pentru informarea persoanelelor interesate de procesul de înscriere în grădinițele din județul Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus