Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

ACTUALIZARE VIDEO Aplauze și flori la protestul magistraților sibieni: “Magistrați, nu cedați!“

ACTUALIZARE VIDEO Aplauze și flori la protestul magistraților sibieni: “Magistrați, nu cedați!“

Mai bine de 100 de sibieni s-au aliniat în fața sediului instanțelor din oraș, pentru a aplauda protestul magistraților împotriva măsurilor luate de actualul Guvern prin care este amenințată independența Justiției.

Mai bine de 100 de sibieni, majoritatea membri activi ai comunității Vă vedem, i-au așteptat pe judecătorii și procurorii din oraș care aveau programat, vineri, de la ora 12:00, un protest tăcut de 15 minute, împotriva măsurilor promovate de Guvern prin deja celebra ordonanță de urgență nr. 7 din acest an. În momentul în care magistrații au ieșit din sediul instanțelor cu afișe în mâini prin care cereau respectarea statului de drept și a independenței justiției, sibienii au început să-i aplaude. Doamnelor le-au fost oferite flori. În fața sediului Tribunalului și Judecătoriei Sibiu au ieșit câteva zeci de judecători din ambele instanțe, dar și procurori din cadrul parchetelor sibiene. “Independența magistraților“, “Stat de drept“, “Separația puterilor în stat“ au fost printre mesajele pe care, în tăcere, oamenii Justiției din oraș le-au purtat pe afișele aduse cu ei.

protest judecatori si va vedem (11)

Pe parcursul celor 15 minute, sibienii veniți să susțină protestul au aplaudat de mai multe ori, dar au și scandat. “Magistrați, nu cedați!“, “Justiție, nu corupție“ sau “Cinste lor, cinste lor, cinste magistraților“ au fost printre sloganurile scandate de cei prezenți. Șoferii mai multor mașini aflate în trafic au claxonat în trecerea prin fața instanțelor, strigând totodată mesaje de susținere.

Protestul s-a încheiat cu un mic incident. La retragerea magistraților în sedii, un sibian venit pe bicicletă a oprit în fața intrării principale. “Securiștilor“, a început respectivul bărbat să huiduie, invocând numele lui Tudorel Toader, ministrul Justiție, în legătură cu alte ordonanțe care ar fi trebuit adoptate. Respectivul bărbat a fost liniștit de cei câțiva jandarmi aflați în apropiere.

protest judecatori si va vedem (6)

O săptămână de proteste

Vineri s-a împlinit o săptămână de când magistrații sibieni și-au asumat, laolaltă cu numeroși alți colegi din țară, o serie de măsuri în semn de protest față de adoptarea OUG 7/2019, care fără niciun fel de dezbatere publică a adus modificări semnificative legilor Justiției. Blocarea activității parchetelor, amestecul carierei judecătorilor cu cea a procurorilor, introducerea unor clauze arbitrare pentru menținerea în funcții, afectarea independenței Justiției sunt doar câteva dintre efectele negative ale actului normativ pe care magistrații îl cer abrogat. “Nu s-a modificat nimic. Ce a fost? O discuție la Guvern, pentru modificarea unui articol, care era cu dedicație oricum. Substanța care ne-a nemulțumit și săptămâna trecută când am decis să ieșim să protestăm nu s-a modificat cu nimic“, a declarat judecătorul sibian Alexandru Zereș, la finalul celor 15 minute de protest.

protest judecatori si va vedem (5)

Articolul inițial:

Activitatea Judecătoriei, suspendată câte o oră pe zi

 

Câte o oră, pe zi (între 10:00 și 11:00) activitatea Judecătoriei Sibiu va fi suspendată și pe parcursul săptămânii viitoare, au decis magistrații sibieni, reuniți în cursul zilei de vineri într-o nouă Adunare generală. Decizia luată vine ca urmare a celorlalte proteste ale acelorași magistrați care, laolaltă cu alți reprezentanți ai sistemului juridic din întreaga țară, condamnă modificările efectuate legilor Justiției prin adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvern (OUG 7/2019). Respectivele modificări au apărut brusc, fără consultări publice, și afectează independența Justiției, susțin magistrații.

În afară de suspendarea activității, magistrații vor ieși, din nou, în fața instanței, timp de 15 minute. Același lucru l-au făcut, în premieră, și acum o săptămână, când în fața Judecătoriei și Tribunalului Sibiu au ieșit judecători, alături de procurori sibieni. “Credem că efectele pe care le produce această ordonanță nu sunt benefice sistemului judiciar și independenței magistraților. Mă refer aici la secția de investigare a infracțiunilor comise de magistrați, care primește atribuții suplimentare și care, practic, este scoasă de sub autoritatea Ministerului Public, mai apropiată politicului decât sistemului judiciar. Se creează premisele ca această secție să devină un instrument de presiune și control a magistraților, cu efecte care, zicem noi, nu se vor răsfrânge doar asupra sistemului judiciar, ci și asupra societății“, au arătat, atunci, magistrații sibieni.

Totodată, aceștia au semnalat faptul că prin adoptarea OUG 7/2019 au fost create premisele ca la nivelul parchetelor, spre exemplu DNA, să apară blocaje instituționale, având în vedere că delegările în funcție sunt limitate în timp și nu există timpul necesar pentru derularea unei proceduri de numire a procurorilor titulari. Deci există riscul ca aceste instituții să nu mai aibă conducători. “În măsura în care dosarele aflate în curs de soluționare nu vor mai putea fi finalizate, deoarece actele de urmărire penală nu vor mai putea fi confirmate de procurori, această situație va afecta, în mod evident, și restul societății. De exemplu, vor fi blocate toate dosarele de corupție. Dorim ca legiferarea în Justiție să aibă în vedere observațiile propuse de magistrați și să fie realizate cu transparență, nu ca până acum“, au mai arătat magistrații sibieni.

Protestul acestora a fost susținut pe tot parcursul săptămânii în curs de către sibienii din comunitatea Vă Vedem, care, în fiecare zi, s-au postat în fața sediului instanțelor sibiene în semn de solidaritate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

mihai

Acum 5 ani

Mult respect tinerlor care participa la acest protest.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 5 ani

sa traiasc pdleul si alte animale !
Raspunde

cititor 13

Acum 5 ani

hopa.....si colonelul e prezent.....dar acum e procuror....ptr cine stie.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus