Luni,
20.09.2021
Cer Senin
Acum
8°C

Micile afaceri: Împreună cu părinții ei, o tânără creează genți din piele, cusute de mână

Micile afaceri: Împreună cu părinții ei, o tânără creează genți din piele, cusute de mână

Anca Loghin are 27 de ani și este economistă. Are o poftă de viață de care te molipsești din primele vorbe schimbate cu ea și vede peste tot numai culori. Tocmai de aceea și creațiile din mica ei afacere sunt și ele pline de viață și culoare - realizează manual genți, ghiozdane și alte obiecte inedite, din piele. Totul acasă, în timpul liber, cu ajutorul părinților ei. 

A început cu o bucată de piele pe care tatăl ei o păstra încă din tinerețe. A tăiat-o, a gândit un model și așa a apărut prima ei geantă din piele creată 100% manual, pe care a făcut-o cadou unei prietene. Pasiunea pentru marochinărie a descoperit-o aproape instantaneu, iar curând și-a molipsit și părinții. Acum, Anca Loghin lucrează cu mama și tatăl ei în fiecare seară, la comenzile care vin de peste tot din țară.

„Primul material pentru o geantă l-am avut de la tata. El a fost într-o trupă de motocicliști în tinerețe și avea de atunci o piele păstrată în pivniță, din care voia să își facă o vestă sau o geacă. Așa a rămas pielea aceea pierdută prin pivniță multă vreme, până când într-un final am decis să fac eu ceva din ea. Așa a apărut prima geantă pe care am făcut-o”, povestește Anca.
Are și acum o poză cu prima geantă pe care a creat-o și își amintește cât de mult timp a investit în ea. Acum spune că nu durează mai mult de câteva zile pentru o comandă. „Prima gentuță i-am făcut-o cadou unei prietene. Am lucrat la ea vreo două săptămâni pentru că am avut multe modificări de făcut la ea. Apoi am avansat la o săptămână și acum lucrăm cam patru zile la o creație. De obicei atelierul de creație îl avem după-masa, după ce terminăm cu munca”, spune tânăra.

prima geanta (2) micile afaceri

De la modele simple, din piele, Anca a trecut la genți cu model tradițional, iar de-a lungul timpului a reușit să învețe să facă orice solicită clienții. Cea mai mare provocare a venit de la o doamnă care își dorea un ghiozdan cu o familie cusută pe el.

„Am început cu genți simple, iar ulterior am hotărât că am putea să și coasem ceva pe ele. Am început cu motivele tradiționale, iar în timp, la cererea clienților, am făcut tot mai multe modele – bufnițe, fluturași, chiar o familie, logo-uri de firme… Comanda care mi-a dat cele mai mari bătăi de cap a fost o familie pe un rucsac. Erau trei membri, mama, tata și un copil, iar deasupra trebuia să le scriu inițialele. Nu mai făcusem așa ceva până atunci, dar am reușit să duc comanda până la capăt și a ieșit un lucru chiar frumos”, spune Anca, zâmbind.
geanta barbati micile afaceri genti

Un hobby de familie

Anca lucrează alături de părinții ei și spune că niciun moment nu este considerat o corvoadă. Le face o adevărată plăcere să își petreacă timpul împreună după-masa și să creeze frumoasele genți și ghiozdane, în timpul pe care alții îl alocă internetului sau televizorului.

„Tata le croiește și împreună cu el fac tiparele, în funcție de ce mai văd eu pe internet și ce se poate face. Eu desenez modelele de pe capac, iar tata vine apoi și găurește capacul și eu cu mama le legăm la final. Niciunul dintre noi nu avem vreo treabă cu marochinăria. Mama este economistă, tata sculer matrițer, iar eu sunt de asemenea economistă. Tata însă e priceput cam la toate și îi place să se implice. Ne relaxează mult această activitate și preferăm să ne petrecem serile împreună făcând ceva practic, în loc să stăm la televizor”, spune sibianca.
52871879_1901586143302571_6492807859292602368_n 53236086_416341545768462_8889685088346832896_n

Deși totul a început ca un hobby cu puțini ani în urmă, Anca a reușit între timp să se facă apreciată și cunoscută printre cei care caută obiecte de calitate, hand made.

„Am început prin 2016 cu primele gentuțe pentru prieteni și în 2017 am intrat în mediul online, dar nu ca un business, ci doar ca un hobby. Încet, încet am crescut, așa că am participat și la câteva târguri de hand made aici în Sibiu, iar apoi am început să-mi vând gentuțele la Sibio și la Romanian Design – Concept Store”, povestește Anca.

Foarte mult se caută ghiozdanele ei 2 în 1, spune tânăra. La fel de căutate sunt însă și borsetele, pe care tinerii le iau la festivaluri, iar mămicile le poartă când ies la plimbare cu bebelușii.

„În ultima vreme am făcut foarte multe ghiozdane, pentru că au un sistem care permite să fie purtate 2 în 1 ghiozdan/geanta, iar tineretul și tinerele mămici caută borsete. Ținând cont că lumea merge mult la festivaluri și poartă în borsetă lucrurile esențiale, m-am gândit că aș putea face și eu. Am fost uimită să văd că mămicile sunt cele care caută mai mult astfel de creații”, spune aceasta.
coasere

Tânăra nu se oprește aici. Își dorește să își crească afacerea și, de ce nu, în viitor să își deschidă chiar un atelier. Deocamdată însă, se rezumă la a-și lansa cea mai nouă colecție, la festivalul hand made Creative Buzz.

„În colaborarea cu Sibio, sub conceputul Made in SB am realizat și o colecție cu genți și borsete pentru biciclete, iar acum urmează să-mi lansez colecția de primăvară-vară, la Creative Buzz, în perioada 19-21 aprilie, la Biblioteca Astra”, spune Anca. colectie bicicleta

Totodată, tânăra sibiancă are o colecție de genți pentru bărbați, semne de carte și tocuri de ochelari. Semnele și tocurile însă le face mai rar, atunci când nu are prea multe comenzi la genți și ghiozdane. Prețurile pornesc de la 150 de lei pentru o geantă de bărbați sau o borsetă și pot ajunge până la 450 de lei pentru un ghiozdan. Totul depinde de complexitatea proiectului și de cerințele clientului.

Anca Loghin poate fi găsită foarte ușor online, pe pagina de facebook Anca’s Bag Shop sau la numărul de telefon 0725526765.

ghiozdan (2) anca's bags micile afaceri (4) micile afaceri genti (1) micile afaceri genti (2) micile afaceri genti (3)

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

ministrul daea

Acum 2 ani

Ei, asta da idee de afacere! Bravo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus