Sâmbătă,
15.06.2024
Innorat
Acum
14°C

Tudorel Toader, pentru judecătorii din Sibiu: Să-și caute sediu. Palatul Justiției rămâne abandonat

Tudorel Toader, pentru judecătorii din Sibiu: Să-și caute sediu. Palatul Justiției rămâne abandonat

Ministerul Justiției nu are nicio viziune în privința finalizării reabilitării clădirii Palatului Justiției din Sibiu și nici nu știe câți bani să mai aloce pentru aceasta, dar nici dacă va aloca în acest an. În același timp, ministrul Tudorel Toader spune că Tribunalul Sibiu trebuie să-și caute un nou sediu pe cont propriu.

În fiecare an deputații aleși pe circumscripția Sibiu sau care au legătură cu Sibiul întreabă conducerea Ministerului Justiției ce are de gând să facă în cazul sediului judecătorilor din județ - Palatul Justiției. În februare, Ovidiu Ganț, deputat FDGR, a reluat subiectul, mai ales că de data aceasta este vorba și de expirarea termenului în care Tribunalul și Judecătoria Sibiu își pot desfășura activitatea în clădirea de pe Calea Drumbrăvii, ce aparține Ministerului Apărării Naționale, conform unui contract valabil în ultimii 5 ani.

„Doresc să vă înterb, domnule ministru, ce sume vor fi alocate în acest an de către Ministerul Justiției pentru lucrările de reabilitare și cum intenționați să rezolvați funcționarea într-un alt spațiu a instanțelor până la finalizarea acestor lucrări”, l-a întrebat Ganț pe Tudorel Toader, ministrul Justiției.
În răspunsul său, Toader a amintit ceea ce se știa deja: faptul că lucrările de reabilitare a clădirii Palatului de Justiție din Sibiu au fost demarate în anul 2011; că între minister și antreprenorul care efectua lucrările a intervenit un „litigiu complex”, iar o hotărâre arbitrală în cadrul acestui dosar urmează să fie pronunțată în curând, în perioada martie-aprilie 2019; dar și că după un nou contract încheiat între minister și același antreprenor (INSPET SA), ultimul a cerut „încheierea amiabilă a acestui contract”, procedura de reziliere fiind în curs de finalizare.
„În funcție de rezultatul demersurilor de mai sus, acesta va fi analizat, urmând a se lua o decizie privind modalitatea de finalizare și finanțare a lucrărilor de reabilitare a clădirii”, i-a răspuns Toader lui Ganț.
Cu un an în urmă, ministerul condus de Toader oferea două termene estimate pentru finalizarea lucrărilor - unul în Parlament și altul pe propriul site: iunie 2019, respectiv anul 2022.

În ceea ce privește identificarea unui nou sediu pentru judecătorii sibieni în contextul părăsirii sediului în care aceștia activează conform unui contract de închiriere, Tudorel Toader nu propune nicio soluție, lăsând această problemă pe seama Tribunalului Sibiu.

„(...) Identificarea unui imobil în care vor desfășura activitatea cele două instanțe (Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu - n.n.) se va realiza prin procedură de închiriere deruată de către Tribunalul Sibiu”, a scris ministrul Justiției în răspunsul său oficial.
Epopeea reabilitării Palatului Justiției din Sibiu a început cu o expertiză tehnică realizată în anul 2002, urmată de un studiu de fezabilitate în 2007, iar lucrarea a fost licitată abia în anul 2011. Suma alocată acestui obiectiv s-a modificat pe parcursul anilor: de la 15,9 milioane lei la 28 de milioane de lei.

Clădirea în care se află astăzi Tribunaul Sibiu și Judecătoria Sibiu a fost transferată în urmă cu 5 ani în administrarea Ministerului Justiției de la Ministerul Apărării, în baza unei hotărâri de Guvern. Transferul administrării este limitat și expiră pe 19 mai anul acesta. Cei de la Apărare au refuat să prelungească acest termen, deoarece pe Calea Dumbrăvii va funcționa cel mai important comandament militar multinațional care a funcționat vreodată în România - Comandamentul Corpului Multinațional de Sud Est – garnizoana Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

10 comentarii

dancp2

Acum 5 ani

palatul de justite?cladire pentru firme horror! 3 firme toate au furat banii si nu au facut nimic treceti cladirea in patrimoniul primariei
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Statul de drept

Acum 5 ani

Un CORT ptr judecatori ar trebui sa ajunga - pana se restaureaza Palatul Justitiei !
Raspunde

dd

Acum 5 ani

macar mute gardul de santier si sa largeasca trotuarul din fata cladirii ca abia treci de atatia ani.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 5 ani

Dați palatul înapoi Ungariei, statul care l-a construit. Voi nu sunteți demni de el.
Raspunde

inchisorile vremurilor si ale mintilor

Acum 5 ani

Si eu cred ca or venit niste cetateni din Ungaria sa-l faca. Or fi venit din Sopron- Gyor, sau poate Seghedin.
Raspunde

Statul Romanesc

Acum 5 ani

Asta e statul romanesc in anul 2019.... la fel ca in 1919 sau ...19. Nu radeti de tribunal... ca nici spitalele nu sunt departe... de sosele stie toata lumea ca de-aia e protest... cam orice.. de exemplu faceti o plimbare prin gara. Asta e domnia pesedista cu bunastarea si toate minciunile.
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Ar fi bine sa fie doar vina pesedeilor pentru toate astea, dar daca privesti la toata clasa politica de prin '90 incoace o sa vezi ca situatia este mult mai grava decat vrei sa o vezi.
Raspunde

Adi

Acum 5 ani

Doamneeeeeeeee
Raspunde

Bogo

Acum 5 ani

''Suma alocată acestui obiectiv s-a modificat pe parcursul anilor: de la 15,9 milioane lei la 28 de milioane de lei.'' Si astea sunt contracte cu MINISTERUL JUSTITIEI, realizarile se vad.... Va dati seama la restul ce (ciordeala) este?!
Raspunde

S

Acum 5 ani

@inchisorile vremurilor și ale mintilor Corect era sa zic statului Transilvania, dar încă nu exista
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus