Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cam câți europeni sunt printre sibieni? Sub zece la sută

Și vrem și autostrăzi și vrem și politicieni care să nu fie penali și vrem o administrație formată din oameni competenți și vrem o justiție dreaptă... Vrem multe, noi, ca sibieni, ca români, și avem tot mai puțină răbdare așteptând ca toate acestea să se întâmple.

Este evident că toate acestea nu au cum să se petreacă ”de la sine” sau emanând dinspre o singură autoritate care la un moment dat va prelua conducerea, ci doar printr-un oarecare efort comun, dirijat în aceeași direcție. ”Lemnatica” expresie – efort comun – îi implică așadar și pe cei aflați la un moment dat în posturi de conducere, dar și atenția, priceperea și dorința celor care alcătuiesc poporul.

Dar cât popor are atenția, dorința și putința de a participa la acest ”efort comun” pentru a îndrepta mersul lucrurilor în România? Pentru municipiul Sibiu avem, zic eu, un procent elocvent: sub zece la sută. Sau, mai precis, 7,3%. Căci acesta este procentul de deșeuri reciclabile colectate selectiv în municipiul Sibiu pe anul 2018. Adică nici măcar o familie din zece nu a colectat, în mod corect, deșeurile reciclabile pe parcursul anului trecut. Asta deși sistemul de colectare selectivă a început să funcționeze de la 1 noiembrie 2016. 7,3% este rezultatul ”efortului comun” împărțit la Sibiu între autorități și cetățeni.

Evident, justificări putem găsi fiecare. Că nu s-a făcut o publicitate și informare suficientă, că gurile recipientelor pentru deșeurile reciclabile sunt prea mici, că unde naiba să ținem în casă recipiente pentru cinci fracții de deșeuri sau că ”s-a auzit” că oricum toate deșeurile se strâng la un loc. Și câte și mai câte se mai pot invoca împotriva participării la colectarea selectivă.

Cu toate acestea, pentru 7,3% dintre sibieni, cele de mai sus nu au fost piedici. Cei 7,3% dintre sibieni au știut că există un sistem de colectarea selectivă, s-au informat despre ce înseamnă, au căutat să vadă cum se sortează corect, au împăturit și rupt deșeurile pentru ca să încapă ”prin gările alea mici” și-au amenajat lucrurile prin casă astfel încât să sorteze și colecteze selectiv. Evident că și acești 7,3% s-au izbit de un sistem imperfect de colectare selectivă. Dar ei au fost singurii capabili să înțeleagă faptul că dacă nu și aplicăm regulile de conviețuire, ci doar le combatem, evoluția spre un bine comun se va tot lăsa așteptată.

Doar 7,3% dintre sibieni au avut puterea, priceperea și dorința să participe la acest ”efort comun” de a colecta selectiv. De a duce Sibiul înspre Europa cea civilizată pe care toți o cerem. Dar pentru care, până la urmă, nu ”trage” nici măcar unul din zece sibieni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Eu, sibianul

Acum 5 ani

Asta este o mare minciuna, pentru ca firmele care ar trebui sa se ocupe de asta… baga totul la gramada! Nu mai aruncati pisica in alta gradina: noi suntem de vina ca nu votam, noi suntem de vina ca CCR este aservita, noi suntem de vina ca FCH nu castiga… sistemul de colectare selectiva o functiona, dar numai pe hartia cui trebuie...
Raspunde

2cents

Acum 5 ani

Din pacate articolul este corect. Nu stiu ce procente sunt pentru case, insa la tomberoanele de la blocuri este un dezastru. Se arunca deseuri la intamplare si nesortate. Si am vazut oameni care altminteri se considera onorabili care fac asta. Daca incerci sa le atragi atentia devin brusc foarte suparati pe firma de salubrizare si pe concetateni care nu fac ce trebuie si din cauza carora ei nici nu are rost sa mai respecte regulile, pentru ca oricum ceilalti nu le respecta. Un fel de "da' ce io's mai fraier?"
Raspunde

Bogo

Acum 5 ani

Totusi, cum numeri pe cei de la bloc care sorteaza corect? Article busted! Biased!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus