Joi,
27.01.2022
Innorat
Acum
2°C

Ce vor primi șefii de guverne și de stat la summit-ul de la Sibiu: o masă de 240 de lei, cadouri de 350 de lei

Ce vor primi șefii de guverne și de stat la summit-ul de la Sibiu: o masă de 240 de lei, cadouri de 350 de lei

Deoarece legislația actuală plafonează cheltuielile de protocol la sume mult prea mici raportat la importanța musafirilor pe care Sibiul îi va avea cu ocazia Summit-ului, consilierilor locali li se cere să adopte o hotărâre care, temporar, să crească acest plafon.

Actuala legislație în domeniu (OUG 80/2001, modificată în cursul anului trecut) prevede că o instituție publică din țara noastră poate cheltui cel mult 120 de lei pentru masa unui oficial cu ocazia unor dineuri. În cazul unui cocteil, cheltuiala maximă este de 25 de lei, iar cadourile ce pot fi oferite sunt limitate la maxim 400 de lei/delegație. În ceea ce privește materialele informative și promoționale care pot fi oferite oaspeților nu pot depăși suma de 50 de lei pe persoană.

În contextul celui mai important eveniment din istoria Sibiului – summit-ul informal al liderilor din cadrul Uniunii Europene, programat pentru ziua de 9 mai 2019 – administrația orașului consideră că limitele de cheltuieli impuse prin lege sunt mult prea mici. Mai ales comparativ cu nivelul la care este menținut protocolul în statele dezvoltate ale Uniunii. “Actualele reglementări în domeniu creează mari dificultăți în organizarea corespunzătoare a acțiunilor protocolare, datorită dezechilibrului existent între baremele legale de cheltuieli și prețurile practicate în prezent de prestatorii de servicii și de furnizori, actuala serie de limitări valorice fiind deosebit de constrângătoare“, se arată într-un raport întocmit de Serviciul de comunicare, relații externe și marketing din cadrul Primăriei Sibiu.

Ca urmare a acestei situații, conducerea Primăriei propune consilierilor locali să adopte o hotărâre prin care cheltuielile de protocol ocazionate de summit-ul programat pe 9 mai să fie mai mari decât cele impuse de actuala legislație. “În vederea asigurării unui nivel calitativ corespunzător și a standardelor necesare organizării acțiunilor protocolare pe perioada summit-ului de la Sibiu, se impune crearea unui cadru legal temporar, unitar la nivelul administrației publice locale, exclusiv dedicat acestui obiectiv“, se mai arată în documentul citat.

Proiectul de hotărâre propus de conducerea Primăriei consilierilor locali prevede dublarea sumei ce poate fi alocată pentru masa oficialilor, triplarea celor pentru cocteil și creșterea plafonului pentru materialele informative și promoționale de zece ori. Mai precis, la recepția oferită de primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, cu ocazia summit-ului, costurile cu masa vor fi limitate la 240 de lei de persoană. Cocteilul oferit de primar va putea fi organizat în limita a 80 de lei pe persoană, iar pentru materialele informative i promoționale limita maximă va fi urcată până la 500 de lei pe persoană. În fine, delegațiile oficiale ale demnitarilor străini vor primi din partea primarului Astrid Fodor cadouri cu o valoare crescută la maxim 350 de lei / persoană / cadou, se mai propune în proiectul de hotărâre menționat. De aceste baremuri crescut vor beneficia și invitații din cadrul delegațiilor României, nu doar delegațiile străine.

Cel mai important eveniment din istoria Sibiului

Evenimentul programat la Sibiu este cel mai important organizat vreodată în istoria orașului de pe Cibin. Vor veni 36 de delegații oficiale, 27 de președinți de stat și șefi de guverne, 400 de invitați de rang înalt și aproape 1.000 de jurnaliști. “Summit-ul șefilor de state și guverne membre ale UE care se va desfășura la Sibiu în 9 mai 2019 reprezintă un moment cheie în care vor fi identificate liniile ce vor ghida acțiunea Uniunii pe termen mediu, în scopul agreării viitoarei Agende strategice. Complexitatea Summit-ului de la Sibiu implică necesitatea asigurării unui nivel calitativ corespunzător, similar celor asigurate de celelalte state membre UE care au deținut președinția Consiliului UE, inclusiv acțiuni protocolare (dineu de lucru, tratații, recepții, cocteiluri) ca evenimente ale calendarului UE“, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Tudor

Acum 2 ani

Sa creasca limita si pentru Agenda Culturala unde acum poti da masa de doar 40 lei/zi, iar bauturile gen cocktail sunt interzise. Deci de 8 ori (!) mai putin.
Raspunde

Bogo

Acum 2 ani

Scobitori pt. porumb inscriptionate ''Welcome to Niagara Falls'' nu primesc?! Distinsii oaspeti, cetateni egali ai UE, ar trebui sa se deplaseze cu Tursib, sa stea la semafor, sa prezinte pasaport, sa stea la coada in aeroport, sa mearga la mici in Targul Obor. Tot parte din UE sunt si astea, rutina zilnica.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus