Duminică,
31.05.2020
Innorat
Acum
17°C

Andrei Pleșu: Păltinișul nu mai oferă liniștea pe care i-o oferea filosofului Noica

07 Aprilie 2019 09:18

Andrei Pleșu: Păltinișul nu mai oferă liniștea pe care i-o oferea filosofului Noica

Stațiunea Păltiniș a devenit un loc pentru jocuri, cu multe construcții noi, mult mai diferit decât atunci când filosoful Constantin Noica obișnuia să se retragă, crede scriitorul Andrei Pleșu. Acesta s-a aflat vineri seara la Sibiu.

Pleșu a participat într-un dialog cu directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca", actorul Constantin Chiriac.

„Acum, am şi scris asta, nu cred că ar mai fi ales Păltinişul, fiindcă de câte ori mă duc acolo nu mai recunosc locul. A devenit o chestie aşa cu locuri de joacă spectaculoase, cu multe construcţii noi. Totul este pornit spre altă direcţie, iar lângă casa domnului Noica, ultima casă, s-a făcut un teren pentru copii, de joacă, un scandal permanent. Din păcate, locul nu mai are liniştea şi iradierea paşnică pe care o avea şi eu cred că nu l-ar mai fi ales", a spus scriitorul, citat de Agerpres.

Pleşu a povestit cum Noica a găsit Păltinişul, cu ajutorul fratelui lui Emil Cioran, Relu Cioran, care locuia în Sibiu.

Potrivit lui Andrei Pleşu, Constantin Noica a ales staţiunea Păltiniş, după "un turneu", în care a căutat un loc potrivit ca să se retragă.

El a amintit că Mitropolitul Ardealului de atunci, Antonie Plămădeală, i-a îndeplinit dorinţa lui Constantin Noica de a fi înmormântat lângă Schitul din Păltiniş, în condiţiile în care Biserica permite, de obicei, doar călugărilor şi preoţilor să fie înmormântaţi lângă lăcaşuri de cult.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

1 comentarii

realistul

Acum 1 an

Si in timp ce dl. plesu se afla in sfere inalte, in sfera culturii, fiul dumnealui se afla in alte sfere, in cele care l-au dus culturile de marijuana si coca...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus