Sâmbătă,
19.06.2021
Parțial Noros
Acum
22°C

Zoo Sibiu, El Dorado-ul micilor afaceriști: chirii de aproape 200 de euro pe metru pătrat

Zoo Sibiu, El Dorado-ul micilor afaceriști: chirii de aproape 200 de euro pe metru pătrat

În goana după “vadul“ de clienți din Grădina Zoologică din Sibiu, micii afaceriști au ajuns să liciteze sume imense pentru fiecare metru de pământ pe care poate fi amplasată o tonetă.

Cea mai recentă situație în care comercianții sibieni s-au “bătut“ în oferte a avut loc cu ocazia unei licitații pentru trei spații neamenajate. Unul măsoară 22 de mp și este situat în stânga țarcului pentru urși, al doilea măsoară 20 de mp și se află în dreapta țarcului pentru jaguari, iar cel de-al treilea se află în zona toaletelor publice și are doi metri pătrați. Suprafață pe care administrația Zoo a împărțit-o în două, câte un metru pătrat pentru un automat de vânzare a băuturilor calde și unul de băuturi reci și dulciuri. Pe respectivele terenuri, consilierii locali ai Sibiului au stabilit că se permite vânzarea mai multor produse dulci, dar nu și a fructelor. “În spațiile care fac obiectul licitației publice vor putea fi desfășurate următoarele activități: vânzare înghețată, vânzare băuturi calde sau reci, vânzare de produse alimentare ambalate. Este interzisă comercializarea produselor nealimentare, a produselor alcoolice sau din tutun, precum și comercializarea produselor alimentare nepreparate (carne, legume, fructe etc) sau preparate pe loc (popcorn, vată de zahăr, minuturi etc)“, se arăta în regulamentul adoptat la începutul anului de către Consiliul local Sibiu, în vederea scoaterii la licitație a celor trei suprafețe.

Iar la licitația care a urmat, comercianții au urcat prețurile prin oferte repetate până la 838 de lei/mp pe lună, adică până la chirii lunare de 3.880 de euro pentru spațiul de 22 de mp, 3.500 de euro pentru terenul de 20 de mp și, respectiv, aproximativ 350 de euro pentru cei doi metri pătrați de lângă toaletele publice. După ce au ajuns la aceste valori, comercianții care au ofertat aceste sume au refuzat mai apoi să semneze contractele, preferând să piardă garanția de participare la licitație. Prin urmare, conducerea Grădinii Zoologice a propus ca, pentru a evita situațiile în care sunt licitate tarife nelucrative, să fie majorată taxa de participare la licitație, dar și garanția care trebuie depusă pentru fiecare teren. Astfel, terenul de 20 de mp va avea o garanție majorată de la 1.000 la 10.000 de lei, cel de 22 de mp – de la 1.000, la 5.000 de lei, iar cei care vor dori să închirieze cei doi mp din apropierea toaletelor vor trebui să depună o garanție de 5.000 de lei (majorată de la 1.000 de lei). Taxa de participare la licitație a fost crescută de la 50 la 100 de lei.

Cu repetiție

Nu este pentru prima dată când spațiile comerciale din Grădina Zoologică din Sibiu fac obiectul unor licitații în care mici antreprenori locali ofertează sume care depășesc cu mult chiriile din zona centrală a orașului. În urmă cu trei ani, chioșcul de lângă lacul din Zoo a fost închiriat pentru suma de 19.100 de lei pe lună (aproximativ 4.000 de euro la acea dată), de către o firmă înființată cu câteva zile înainte de licitație. Suma a fost ofertată pentru un chioșc de 35 de mp, care are și o terasă de aproape 145 de mp. După ce sezonul cald a trecut, reprezentanții firmei care a închiriat pe cinci ani chioșcul au venit în fața consilierilor locali să ceară o reducere de chirie. “Am participat la o licitație unde prețul s-a ridicat foarte mult. Noi acum ne-am dat seama că este o afacere sezonieră, deoarece de când nu mai e vară vin puțini vizitatori în Grădina Zoologică. Dacă se pot găsi unele soluții, să nu plătim chiria pe timp de iarnă… Noi am făcut și o investiție foarte mare în amenajarea chioșcului”, susțineau, atunci, cei doi tineri asociați ai Nicadi Zoo SRL. În cele din urmă, contractul pentru chioșcul din Zoo a fost reziliat și scos din nou la licitație.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus