Se împlinesc doi ani de când administrațiile din Șelimbăr și Sibiu s-au asociat pentru a construi o nouă legătură între cele două localități, peste Valea Săpunului. Stadiul noului pod - care inițial era gândit a avea o lungime de 42 de metri - este, deocamdată, tot la faza de hârtii.
„Trei legături am prevăzut în noul buget. Vor fi și bani pentru execuție, ne vom grăbi, sperăm să putem să le realizăm până la sfârșitul anului“, anunța primarului Sibiului, Astrid Fodor, în primăvara anului 2017, la prezentarea bugetului pe anul respectiv.
Cele trei noi legături cu localitatea Șelimbăr la care făcea referire primarul Sibiului au fost alese din cele patru propuse prin Planul de mobilitate urbană, document prezentat public la finele anului 2016. Discuțiile care au urmat ulterior în spațiul public pe tema noilor legături dintre Sibiu și Șelimbăr au mai făcut referire la două proiecte în urma cărora să rezulte tot atâtea noi legături între cele două localități.
Iar cel mai important proiect era cel a conectării prelungirii străzii Oașa din Sibiu, de strada Octavian Goga, din Șelimbăr, via strada Ioan Slavici (foto principală), aflată tot pe teritoriul Șelimbărului. Cele două străzi, prelungirea Oașa și str. Ioan Slavici, sunt și acum, practic, legate peste Valea Săpunului. Doar că străzile sunt de pământ, pline de gropi, iar podețul peste Valea Săpunului este de fapt un tub de mari dimensiuni acoperit cu pământ betonat pe margini, suficient de lat încât să permită circulația unui autoturism.
Actualul podeț dintre prelungirea Oașa și str. Ioan Slavici nu poate fi traversat, simultan, de mai multe mașini
O asociere și doi ani
În urma unor hotărâri adoptate de consilierii locali în luna mai a anului 2017, administrațiile din Sibiu și Șelimbăr au semnat un protocol de asociere pentru realizarea noii legături rutiere. „Având în vedere necesitatea realizării, prin asociere între municipiul Sibiu și comuna Șelimbăr, a unui drum de legătură între cele două unități administrativ-teritoriale, respectiv de la strada Oașa din Sibiu până la strada Octavian Goga din Șelimbăr, în scopul preluării unei părți din traficul rutier ce se desfășoară pe DN1, așa cum este prevăzut în Planul de mobilitate urbană, este necesar încheierea unui protocol de asociere între cele două UAT-uri“, se arăta în raportul care însoțea proiectul de hotărâre a Consiliului local Sibiu, referitor la asociere.Potrivit protocolului semnat de Astrid Fodor, primarul Sibiului, și Marius Grecu, primarul Șelimbărului, fiecare administrație va trebui să organizeze procedurile de achiziție și să aloce resursele financiare necesare executării lucrărilor de pe propriul teritoriu administrativ. Podul prevăzut a fi construit peste Valea Săpunului urma a fi licitat și executat sub supravegherea comunei Șelimbăr, iar Primăria Sibiu ”va suporta financiar partea ce-i revine privind cheltuielile aferente proiectării și execuției podului peste Valea Săpunului proporțional cu suprafața aflată în proprietatea municipiului Sibiu”. Protocolul nu prevedea și termene în realizarea acestor investiții.
Podul a devenit podeț
În luna iunie a anului 2018, Primăria Șelimbăr semna contractul de întocmire a studiilor de fezabilitate și de proiectare a două noi poduri peste Valea Săpunului: unul pentru conexiunea cu Sibiul în zona străzii Oașa, iar al doilea – în zona străzii Pictor Brana.Acum, stadiul proiectului care ar urma să lege Șelimbărul de prelungirea străzii Oașa din Sibiu este în faza de avizare, spune primarul Marius Grecu. ”Am mai avansat un pic cu acest proiect. Proiectarea și obținerea tuturor avizelor necesare pentru această lucrare a rămas în sarcina noastră. Acum este în curs de avizare la Apele Române, din ceea ce am înțeles de la firma de proiectare. Soluția inițială nu a primit aviz, acum așteptăm ca noua variantă să treacă de partea de avizare”, spune Marius Grecu.
Potrivit primarului, viitorul pod ce va fi construit peste Valea Săpunului nu va avea dimensiuni atât de mari după cum se preconiza în Planul de mobilitate urbană a Sibiului. Și, prin urmare, din punctul lui de vedere anul acesta noua conexiune între cele două localități va fi finalizată. ”Va fi finalizată și proiectarea și execuția. Nu este un pod extraordinar de mare, este un simplu podeț. Nu am demarat mai repede lucrările la acest pod deoarece nu aveam căile de acces finalizate. Nu puteam face podul și să rămână fără acces”, explică Marius Grecu.
Sibiu. O licitație reluată
De cealaltă parte a Văii Săpunului, administrația din Sibiu a finalizat studiile necesare modernizării prelungirii străzii Oașa în luna iunie a anului trecut. Potrivit indicatorilor tehnico-economici adoptați atunci de Consiliul Local Sibiu, modernizarea celor aproximativ 400 de metri care ar mai trebui construiți până la limita administrativă cu Șelimbărul ar presupune investiții estimate la 1,6 milioane de lei, din care pentru construcție și montaj necesarul ar fi de 1,3 milioane de lei.După adoptarea indicatorilor tehnico-economici, în decembrie 2018, Primăria Sibiu a lansat și licitația pentru proiectarea, obținerea avizelor necesare și asistență tehnică pentru lucrările de modernizare a prelungirii străzii Oașa. Până pe 21 ianuarie 2019, când a fost fixat termenul de depunere a ofertelor, nicio firmă de proiectare nu s-a arătat interesată de contract. Prin urmare procedura a fost anulată și una nouă a fost lansată în cursul lunii februarie. De această dată, a fost depusă o ofertă, iar contractul a fost semnat pe 25 aprilie 2019.
Potrivit contractului, proiectul și avizele necesare lucrărilor de modernizare trebuie predate în termen de trei luni de la semnarea contractului. Iar asistența tehnică este solicitată pe parcursul celor patru luni în care ar urma realizată efectiv modernizarea prelungirii străzii Oașa. Doar că pentru execuție este nevoie contract, care va fi atribuit prin licitație publică lansată după ce proiectul tehnic și detaliile de execuție sunt finalizate.
Pictor Brana: ”o lună, maxim”
Dacă circulația pe asfalt între strada Oașa, din Sibiu, și str. Ioan Slavici, din Șelimbăr, nu pare să aibă un orizont clar de timp , în cazul conexiunii str. Rampa Ștefan cel Mare (Sibiu) – str. Pictor Brana (Sibiu) lucrurile par mai așezate. În luna mai a anului 2018, Primăria Șelimbăr a semnat un contract în valoare de 2,7 milioane de lei, fără TVA, pentru finalizarea lucrărilor de amenajare a străzii Pictor Brana. Potrivit primarului, lucrarea va fi finalizată în scurt timp. ”Tronsonul acela va fi asfaltat în trei săptămâni, o lună maxim”, spune primarul Marius Grecu. Str. Pictor Brana va fi asfaltată în cel mult o lună, afirmă Marius Grecu, primarul Șelimbărului
Pe teritoriul Sibiului, peste un podeț tocmai executat, strada Pictor Brana este continuată de strada Rampa Ștefan cel Mare care, pe sub viaduct, face legătura cu strada Ștefan cel Mare. Conexiunea cu strada Muncel, care face legătura între Rampa Ștefan cel Mare și viaductul din Vasile Aaron nu este asfaltată.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Octavian Goga , Astrid Fodor , vasile aaron , Gospodăria Comunală , Primăria Sibiu , Primăria Șelimbăr , Valea Săpunului , Consiliul Local Sibiu , Anul Nou , Marius Grecu , Mânăstirea Oașa , Văii Săpunului , Pictor Brana , Apele Române Târgu Mureş , Ioan Slavici , Rampa Ştefan , Pentru Sibiu , În Șelimbăr , Prelungirea Săcel
Vizualizari: 7053
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Emila Elzoroaba
Acum 9 ore
Aci Duțu
Acum 9 ore
@Sibian vâlcean
Acum 9 ore
Moș Teacă
Acum 9 ore
Aci Duțu