Marţi,
20.02.2024
Innorat
Acum
3°C

VIDEO Reacții la cald din sediile de partid sibiene. PSD – tăcere, PNL – bucurie reținută, USR – PLUS - exultare

VIDEO Reacții la cald din sediile de partid sibiene. PSD – tăcere, PNL – bucurie reținută, USR – PLUS - exultare

Sediile de partid ale organizațiilor politice din Sibiu au primit într-un mod total diferit rezultatele exit-poll-urilor comunicate la ora închiderii urnelor de vot pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul inițiat de președintele Klaus Iohannis pe tema Justiției.

La sediul PSD Sibiu a fost o atmosferă tare apăsătoare la anunțarea rezultatelor sondajelor realizate la ieșirea de la urne. Cu câteva zeci de reprezentanți ai comunității Vă vedem din Sibiu în fața sediului, liderul PSD Sibiu, Bogdan Trif, a cerut reporterului Turnul Sfatului, să plece din sediu, motivând că nu va face declarații oficiale iar membrii de partid trebuie să lucreze la centralizarea rezultatelor. Ulterior, după ce și alți reprezentanți ai PSD Sibiu au fost consultați, presei i-a fost permis accesul la anunțarea rezultatelor exit-poll-ului.

sediul PSD

Într-o liniște aproape deplină, cu Bogdan Trif și senatorul Nicolae Avram în prima linie, social-democrații sibieni au afișat – cu câteva excepții – o mină îngrijorată. Nimeni nu a aplaudat, nimeni nu a zâmbit, doar câteva gesturi de dezamăgire și șoapte schimbate rapid. După foarte puține minute de la anunțarea celor 25,8%, președintele interimar al PSD Sibiu, Bogdan Trif – totodată ministru al Turismului – s-a retras, fără să facă niciun fel de declarații. “Declarații vor fi făcute după anunțarea rezultatelor finale“, au explicat reprezentanții organizației responsabili pentru relația cu presa. Imediat după Bogdan Trif s-a retras și senatorul Nicolae Avram.

La televizorul rămas pe postul Antena3, prima declarație oficială urmărită de social-democrații sibieni a fost cea a lui Klaus Iohannis. Întâmpinat cu un scurt hohot de râs după adresarea “dragi români“, discursul președintelui României, fost primar al Sibiului, a fost, la fel, urmărit în tăcere și cu fețe îngrijorate. (Traian Deleanu)

Aplauze și scandări la USR

A fost atmosferă de sărbătoare, însă, la sediul USR Sibiu. Plin de tineri, printre care și liderul organizației județene, Adrian Echert, alături de Marian Zamfiroiu, adjunctul de coordonare al campaniei PLUS în județul Sibu, membrii de partid au numărat invers cele 30 de secunde până la anunțarea rezultatelor exit-poll-ului pe postul de televiziune Digi24. Cele 23,9% din voturi estimate pentru Alianța 2020 USR – PLUS prin sondajul de opinie au stârnit aplauze și urale. “E fără diaspora“, se felicitau între ei reprezentanții Alianței.

Diana Mureșan, președinta organizației municipale USR Sibiu a vorbit despre mobilizarea românilor din diaspora. „Este mizerabil, efectiv mizerabil ce s-a întâmplat și de data aceasta. A fost un precedent în 2014 și guvernarea, Ministerul de Externe, nu a reușit să facă de data aceasta o organizare mai reușită a alegerilor în diaspora. Este umilitor pentru oamenii care așteaptă ore în șir la cozile celea și nu reușesc să voteze”, a declarat Mureșan, care a promis că formațiunea va opta în viitor pentru votul electronic.

În ceea ce privește participarea la vot, Mureșan a subliniat că în Sibiu „s-a înregistrat cea mai mare participare la alegerile europarlamentare de până acum: 55% în județ și peste 65% în municipiu”.

Adrian Echert, președintele organizației județene Sibiu, a ținut să menționeze că rezultatele sunt parțiale și că observatorii și voluntarii alianței vor urmări în continuare procesul electoral, inclusiv numărarea voturilor. Acesta a amintit despre incidentele pe care Alianța USR-PLUS le-a semnalat la Biroul Electoral Județean Sibiu: la Tălmaciu, unde președintele secției de votare a plecat cu ștampila de control cu o seară înainte; la Cârța - primarul a intrat în secție unde a stat mai mult decât îi lua să voteze; la Alțâna - unde a fost trimisă o echipă pentru că primarul stătea în raza secției de votare ca să le spună oamenilor cum să voteze și să nu participe la referendum.

usr europarlamentare

 

„Toate acestea însă nu cred că vor împiedica rezultatul istoric de astăzi - și nu spun cuvinte mari și goale. Exit-pollul era la 19:30, când nu erau încă închise secțiile de vot. Aproape trei partidele sunt cot la cot, voturile din diaspora nu sunt incluse la exit-poll, s-ar putea să avem o suropriză foarte mare la aceste alegeri”, a declarat Echert.

Alianța USR-PLUS va anunța ulterior și numărătoarea paralelă a voturilor. (Ion Surdu)

Bucurie scurtă între liberali

La aflarea veștii că pe primele două locuri, la egalitate de procente, se aflau PNL și PSD, reacția inițială a fost de bucurie. „Îi facem! Vom câștiga!”, a fost reacția unuia dintre cei prezenți în sediul PNL Sibiu, la aflarea procentelor de 25,8% pentru partidul liberal.

Aceștia au aplaudat frenetic la primele imagini cu procentajele parțiale, precum și la felicitările adresate acestora de către președintele Klaus Iohannis, însă curând bucuria a devenit mai reținută. La fel de reținută în reacții a fost și Raluca Turcan. Deputatul de Sibiu nu a schițat niciun gest, pe toată durata anunțurilor urmărite pe Realitatea TV.

Numele partidului USR a fost des menționat de cei de la PNL, teama ca aceștia să vină din urmă cu voturile din diaspora fiind prezentă în sediul liberalilor. Solicitați pentru declarații, liberalii nu au dorit să se pronunțe înainte de a-și face o imagine mai clară a procentelor care vor fi date mai târziu în noapte. (Cristina Bălău)

pnl europarlamentare

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

tarice

Acum 4 ani

si de la alde? care alde :)))))
Raspunde

Hell-Town

Acum 4 ani

alde sibiu = 0 Ca doar nu putem considera un rezultat care e in marja de eroare pozitiv! :-))) Marsh la groapa de gunoi!
Raspunde

Ironim

Acum 4 ani

Prima impresie din poze: PSD- 10 august,batai,ingamfare pleostita... USR -tineri,simpatie; PNL- varsta medie,circumspectie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sile

Acum 4 ani

usr...simpatie?! Ahahahahaha
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus