Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Sibiul reciclează! Cum se modifică sistemul de colectare a deșeurilor pentru cei care locuiesc la bloc și în condominii

Sibiul reciclează! Cum se modifică sistemul de colectare a deșeurilor pentru cei care locuiesc la bloc și în condominii

Asociația de Dezvoltate Intercomunitară Eco Sibiu continuă campania de informare a cetățenilor pe tema modificărilor aduse sistemului integrat de colectare selectivă, ca urmare a implementării principiului “Plătește pentru cât arunci“. Sistem care a dus la un nou mod de plată a deșeurilor pentru locuitorii blocurilor și condominiilor din Sibiu, Cisnădie, Ocna Sibiului și ansamblurile imobiliare de blocuri din Șelimbăr.

Sistemul “Plătește pentru cât arunci“ a devenit obligatoriu de a fi implementat de către autoritățile locale din întreaga țară, ca urmare a adoptării OUG nr. 74/2018, de către Guvernul României. Scopul acestei măsuri este acela de a determina populația să colecteze separat deșeurile reciclabile, precum și pe cele biodegradabile, astfel încât conținutul containerelor destinate deșeurilor reziduale - care vor fi depozitate în rampele de gunoi - să fie cât mai mic.

ADI Eco Sibiu vine în întâmpinarea sibienilor cu detalii despre noutățile pe care le aduce noul sistem modificat după principiul “Plătește pentru cât arunci“.

La nivelul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Sibiu, în conformitate cu Regulamentul de Salubrizare al județului Sibiu, precum și cu Regulamentul de Instituire a Taxei de Salubrizare, s-a decis, în vederea aplicării acestui mecanism, montarea unui sistem digital RFID (un cip) pe toate recipientele destinate deșeurilor reziduale (cele de culoare neagră). Toate ridicările acestor recipiente sunt înregistrate și transmise automat autorităților de către autogunoierele operatorului Soma.

Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament, Taxa de Salubritate va avea două componente: Pachetul de Servicii de Salubritate de Bază (PSSB) și Regularizarea taxei. PSSB este similar unui abonament lunar la serviciile de salubritate, el acoperind un număr de ridicări ale recipientelor puse la dispoziție la platforme, proporțional cu numărul de persoane din blocurile arondate respectivei platforme publice (sau a numărului de persoane din condominiu).

Configurația recipientelor de colectare a deșeurilor pentru platformele publice, precum și frecvența de colectare împreună cu costurile aferente ale ridicărilor suplimentare și penalizatoare sunt descrise în diagrama de mai jos

Notă: Dimensionarea recipientelor amplasate pe platforme se va face în funcție de indicele de generare (0,66 kg/loc./zi) și de numărul de locuitori arondați la respectiva platformă, conform SR 13387:1997, precum și în funcție de indicatorii de performanță ai colectării selective la nivelul S.M.I.D. Sibiu. Dimensionarea recipientelor amplasate pe platforme se va face în funcție de indicele de generare (0,66 kg/loc./zi) și de numărul de locuitori arondați la respectiva platformă, conform SR 13387:1997, precum și în funcție de indicatorii de performanță ai colectării selective la nivelul S.M.I.D. Sibiu.

Regulile noului sistem

1. Depozitarea deșeurilor la platformele publice este destinată exclusiv locatarilor arondați respectivelor platforme, fiecare administrație locală comunicând aceste arondări locuitorilor.

2. Depozitarea deșeurilor de orice tip la platformele publice sau în proximitatea lor de către persoane neautorizate se sancționează conform legislației în vigoare referitoare la abandonarea deșeurilor.

3. În cazul recipientelor pentru deșeuri reziduale, se vor amplasa și containere suplimentare destinate acestei fracții, a căror golire se va face doar dacă acestea conțin deșeuri reziduale la un grad de umplere de minim 80%, contra unui cost de 28 lei/container/golire. Amplasarea containerelor suplimentare pentru deșeurile reziduale se va face după următoarea metodă: dacă numărul determinat de containere pentru rezidual arondate respectivei platforme este mai mic sau egal cu trei, se va amplasa un container suplimentar, iar pentru patru-șase containere determinate a fi arondate se vor aloca încă două containere suplimentare.

4. Containerele pentru deșeuri reziduale amplasate suplimentar vor fi distinct marcate pe corpul lor cu inscripția “Atenție! Volum rezidual excesiv! Cost suplimentar!”.

5. Deșeurile depuse lângă containere vor fi încărcate în containerul de deșeuri suplimentare de către operatorul de colectare, Soma SRL.

6. Containerele pentru deșeuri reciclabile și biodegradabile contaminate cu impurități vor fi ridicate ca deșeuri reziduale, iar costul golirii în acest caz va fi unul penalizator, adică dublu față de golirile suplimentare reziduale, respectiv 56 lei/container/golire. Constatarea contaminării fracțiilor reciclabile va fi efectuată de către echipe mixte de control ale autorităților locale.

7. Taxarea efectivă a costului ridicărilor suplimentare pentru deșeuri reziduale și ale costurilor penalizatoare pentru fracțiile de deșeuri reciclabile contaminate va fi realizată semestrial prin regularizare, respectiv prin însumarea costurilor generate de numărul lunar de ridicări suplimentare ale containerului de deșeuri reziduale si a celor contaminate, raportate la numărul de locatari arondați respectivei platforme.

8. Cu titlu de excepție, pentru calibrarea sistemului și pentru o mai bună înțelegere a lui, în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2019, costurile adiționale determinate de infrastructura digitală nu vor fi aplicate utilizatorilor, ele urmând, totuși, a fi comunicate celor în cauză spre știință. Astfel, prima perioadă de calcul și de aplicare a regularizărilor va fi cuprinsă între 1 octombrie 2019 – 31 decembrie 2019, urmată de intervale de regularizare semestriale.

În municipiul Sibiu puteți “recicla activ“

Primăria Municipiului Sibiu pune la dispoziția celor interesați programul “Reciclează activ!“. Acesta reprezintă este o metodă de decuplare de la plata costurilor suplimentare și a penalizărilor a utilizatorilor platformelor publice sau a celor din condominii care nu doresc includerea lor în sistemul regularizării colective, invocând conformarea lor la sistem. Aceștia vor avea posibilitatea să își depună lunar deșeurile reciclabile la oricare dintre cele opt puncte de colectare are vor fi amenajate de către Municipiul Sibiu sau la orice colector autorizat, urmând a depune la Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului (SPMSPM), până la sfârșitul semestrului pentru care se face regularizarea, dovada predării acestor deșeuri, respectiv orice document emis de către colectorul autorizat al primirea deșeurilor.

Nedepunerea la SPMSPM a dovezii mai sus menționate până la sfârșitul semestrului pentru care se face regularizarea va duce la imposibilitatea integrării utilizatorului respectiv în programul ”reciclează activ”. În situația în care pentru una sau mai multe luni utilizatorul nu face dovada predării deșeurilor, programul nu va fi aplicat pentru luna sau lunile respective.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

8 comentarii

Bla, bla

Acum 4 ani

Generalități și mult prea lung! Dar scurt și la obiect: de ce nu ați comunicat NICĂIERI în presă începerea ridicării tomberonului ALBASTRU?
Raspunde

dumitru

Acum 4 ani

"proporțional cu numărul de persoane din blocurile arondate respectivei platforme publice (sau a numărului de persoane din condominiu)", cand am intrebat la primarie de lista persoanelor care s-au declarat (sau cum se spune?) mi s-a spus ca nu se poate spune... transparenta totala... eu daca ma sterg cu toata familia cine ma pareste?
Raspunde

Noe paranoe

Acum 4 ani

stie cineva unde este pubela publica pentru STICLA arondata strazilor Miron Costin si Dimitrie Anghel ?
Raspunde

Nicu

Acum 4 ani

Cine pazeste platformele publice din zonele de blocuri?Fara paza este o estimare gresita a calcului taxei de salubritate si poate fi contestata oricand in instanta,cu sanse de a castiga in asemenea conditii estimative!
Raspunde

Sibian

Acum 4 ani

Nici nu imi vine sa cutesc ca stiu ca nu se va respecta aproape nimic. Doar vorbe ca sa justifice maririle la salubritate. De ce nu au lasat nimic in posta celor care nu erau acasa cand au distribuit tomberoanele albastre? De ce sunt blocuri( vezi Str. Doamna Stanca, Selimbar) unde nu sunt decat tomberoane negre? Unde este selectarea, reclarea? De ce nu este o informare periodica pentru a educa populatia cum sa selecteze? Chiar credeti ca edicatia populatiei se poate face doar printr-un articol pe 2-3 ziare online? Poate si ceva tiparit. Nu toata lumea citeste online, vezi persoanele trecute de 60 ani care nu primesc nici o informatie. Desigur bani au fost alocati si pentru asta, dar atat doar alocati si sigur si cheltuiti. Sibiul in ultimul timp a fost doar cu stiri ca face una si alta si cam atat. Ce sa mai vorbim de Capitala Gastronomica, fantastic cati turisti au adus cu aceasta inventie. Doar cheltuiala masiva pe banii publici.
Raspunde

Zita

Acum 4 ani

Ar fi util sa puna primaria cosuri de gunoi pe strada in acest caz, trecatorii arunca unde apuca si in zonele de case!
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

N-avem de cand s-a facut selectarea decat containere negre.. Cele mai aproape selective sunt la 500m-1km distanta.
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Daca optez sa-mi duc singur reciclabilele, nu primesc reducere la abonament? Prin sistemul acesta care vrea a fi impus, pentru a nu fi penalizati, foarte multi cetateni de la blocuri o sa prefere sa-si duca singuri reciclabilele la centrele de colectare. Cine are de castigat in cazul acesta!? SOMA!!! Fraierii platesc acelasi abonament si firma de salubrizare face mai putine ridicari. Practic o sa ne platim munca noastra in timp ce altii castiga aceeasi bani fara a muncii pentru ei. Ar fi multe de spus despre sistemul acesta impelementat int-un mod mizerabil si actualizat intr-un mod mai mizerabil. Sigur se va ajunge la procese mai devreme sau mai tarziu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus