Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
15°C

Operațiunea ”Grădina din grădiniță” a fost lansată. S-au construit primele trei grădini de legume în grădinițele din Sibiu

Operațiunea ”Grădina din grădiniță” a fost lansată. S-au construit primele trei grădini de legume în grădinițele din Sibiu

Cu mic și cu mai mic, copiii din grădinițele din Sibiu au început să-și construiască propriile grădini de legume, chiar în curtea grădiniței.

Proiectul ”Grădina din Grădiniță”, implementat de Asociația de Bun Gust în cinci din grădinițele din municipiul Sibiu a debutat în această săptămână cu amenajarea locului unde copiii formează noile grădini de legume. Proiectul se află la a doua ediție în acest an și își propune să-i învețe pe cei mici cum să îngrijească legumele și plantele aromatice, dar și cum să mănânce sănătos.

În fiecare unitate de învățământ din cadrul proiectului, specialiștii de la Grădina Verde au pregătit un substrat de pământ compus dintr-un amestec de turbă, nisip fin, compost de râme (biohumussol solid), dolomită și alte ingrediente în diverse proporții.  Apoi, cu ajutorul copiilor au sădit răsadurile și au plantat semințele în grădinițele proaspăt realizate.

gradina din gradinita (8)

Până acum copiii au plantat primele răsaduri în grădinițele nr. 22, de pe Calea Poplăcii nr. 11, la Grădinița Frații Grimm, de pe strada Oituz nr. 7 și la Grădinița nr. 29, de pe strada Negoveanu nr.2. Săptămâna viitoare urmează amenajarea grădinilor în alte două grădinițe: nr. 36, de pe str.Constructorilor nr. 17 și nr. 43 de pe Aleea Streiu nr. 8.

Proiectul și-a propus în primul rând educarea copiilor care merg la grădinițele din Sibiu în privința cultivării legumelor și fructelor. În al doilea rând, s-a dorit educarea părinților de către copiii, care prin intermediul acestui program, vor învăța să-și cultive într-un spațiu restrâns câteva răsaduri care le vor împrospăta aroma meselor pregătite în familie. În al treilea rând, și-a propus ca prin puterea exemplului să le arate tuturor copiilor din grădinițele sibiene ce s-a realizat într-un anotimp de către alți copii la fel ca ei.

Copiii din toate cele cinci grădinițe primesc seturi de grădinărit, șorțulețe și stropitori, dar și creioane colorate și câte o carte de colorat în care li se explica într-un limbaj apropiat lor cum să întrețină o grădină de legume și pot pune în practică două rețete culinare ușor de realizat.

gradina din gradinita (11)

La finalul proiectului, în luna septembrie, toți copiii din grădinițele din municipiul Sibiu primesc cărți de colorat în care vor vedea ce au reușit să realizeze colegii lor din cele cinci grădinițe din cadrul proiectului. Tot atunci, participanții la proiect vor fi vizitați de un bucătar profesionist care îi va învăța pe copiii cum să pregătească preparate ușoare, cu ingrediente culese chiar din grădinile lor.

Organizatorul proiectului, Asociația de Bun Gust a considerat că în contextul programul Sibiu – Regiune Gastronomica Europeană 2019 este necesar ca și copiii să fie integrați în această activitate. Un astfel de program le dezvoltă acestora cunoștințele legate de creșterea legumelor și îi ajută să vadă practic cum se poate amenaja o mică grădină de zarzavaturi. În plus, prin editarea celor două publicații, precum și prin campania de conștientizare, părinții lor vor afla încă o dată despre importanța alimentației sănătoase și despre cât de ușor își pot crea un spațiu de grădinărit.

gradina din gradinita (7)

Proiectul este organizat de Asociația de Bun Gust și cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Comunității și de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității. Proiectul este susținut de Romgaz, Soma și Turnul Sfatului și este realizat cu ajutorul producătorilor locali de la Grădina Verde Sibiu și restaurantul She’s Green din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Bzzz

Acum 4 ani

Buna ziua! Nu sunt mare agricultor dar am habar cat de cat. Eu stiu ca inainte sa te apuci sa cultivi ceva ar trebui pregatit terenul. Sunt parinte si am copiii la gradinita din spatele complexului Cedonia. Ar trebui sa mergeti acolo si sa faceti cateva poze ca sa vedeti cum arata curtea unei gradinite. Jaleeeee!!!! Buruieni pana la genunchi, boscheti crescuti aiurea balti langa topogane si alte alte inginerii romanesti. Inainte sa facem proiecte SF ar fi bine sa facem "proiecte" de bun simt de ex: cand te ridici de la masa iti iei farfuria si spui "multumesc de masa", iti faci cureteni singur in fata casei/blocului fara sa astepti sa vina "statul " sa iti faca ,etc. Trai bun!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus