Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Turismul în România contribuie cu tot mai mulți bani la economia țării

Turismul în România contribuie cu tot mai mulți bani la economia țării

Numărul de turiști a crescut constant în ultmii doi ani, astfel s-a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creștere cu 5,6% față de aceeași perioadă a anului 2018. Mai mult decât atât, dacă ar fi să comparăm numărul de turiști care au petrecut vacanțele în România în 2018 față de 2017, observăm că a fost înregistrată, de asemenea, o creștere cu 6%, un procent important pentru turismul românesc. Datele Institutului Național de Statistică confirmă creșterea numărului de turiști și prin informațiile referitoare la înnoptări. Mai exact, în primele patru luni, numărul înnoptărilor a crescut cu 9,1% în comparație cu aceeași perioadă a anului 2018.

Turismul românesc a generat creșteri substanțiale în economie grație măsurilor luate de Guvern în ultimii doi ani. Astfel, turiștii străini au cheltuit cu 34 de milioane de euro mai mult în primul trimestru din 2019, față de aceeași perioadă a anului trecut. În 2018 suma cheltuită de străinii care și-au petrecut vacanțele în România a ajuns la 1,1 miliarde de euro, cu 120 de milioane de euro mai mult față de 2017. Acestea sunt efectele clare generate de măsurile luate de Guvern în ultimii doi ani pentru dezvoltarea turismului din România. Dacă cu puțin timp în urmă, sectorul turistic era sufocat de taxe și impozite, având cea mai mare fiscalitate din UE, acum sectorul turistic beneficiază de cea mai mică fiscalitate din Uniunea Europeană. Un exemplu elocvent în acest sens este TVA-ul de 5% față de 24%, atât cât era pe vremea guvernării PNL/PDL. În plus, voucherele de vacanță în valoare de 1450 lei/persoană, pentru cei 1,2 de milioane de români au fost principalul motor de revigorare pentru turismul din România. Aceste vouchere de vacanță pot fi cheltuite doar pe teritoriul României. Măsura acordării voucherelor de vacanță a avut trei rezultate importate: 1. românii și-au petrecut concediile în țară, 2. contravaloarea voucherelor de vacanță și cheltuielile suplimentare au reintrat în sectorul turistic privat, 3. a fost scoasă la lumină o importantă parte a sectorului turistic care funcționa la negru, întrucât voucherele de vacanță pot fi decontate doar de către cei autorizați de Ministerul Turismului. În 2018, numărul cererilor de clasificare a unităților de cazare a crescut cu 60% față de 2017, iar în primul trimestru al anului 2019 cu încă 56% față de 2018. Specific că voucherele de vacanță pot fi acordate și de către angajatorii privați, acestea fiind scutite de taxe și impozitate doar cu 10%.

Am avut grijă și de turiștii români și nu am renunțat până când nu am reușit să implementez directiva europenă pentru garantarea pachetelor turistice. Mai exact, românii au, astăzi, asigurate 100% pachetele de servicii turistice. În cazul în care agenția de turism intră în insolvență, românii își recuperează banii plătiți pentru vacanțe.

Totodată, împreună cu echipa mea, am reușit să scoatem România de sub clauza de infringement. Iată doar câteva dintre măsurile care au dus la creșterea numărului de turiști. O dovadă este și recordul de turiști ajunși pe litoral în vacanța de Rusalii. 140 000 de turiști au fost la mare la sfârsit de săptămână, iar pensiunile și hotelurile din Delta Dunării au fost ocupate în proporție de 97%. Sunt măsuri care trebuie continuate pentru ca turismul să devină cu adevărat unul dintre principalii cotributori la economia țării.

Bogdan Trif

Ministrul Turismului și Președintele Organizației Județene PSD Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

4 comentarii

Toma

Acum 3 ani

Da,aici sunt de acord cu tine!Turismul aduce tot mai multi bani la economia tarii:serviciile s-au scumpit,preturile alimentelor sunt mai mari, benzina e ca in occident,s-au marit preturile la transport cu avionul!Doar pensiile au ramas la fel.Bravo,domnule ministru,aici ai nimerit-o!Acum o saptamana la Caciulata ma costa dublu fata de anul trecut!
Raspunde

Iooo

Acum 3 ani

Sa nu te auda Dancila ca pensile au ramas la fel ca te face membru al opozitiei :)
Raspunde

kokos

Acum 3 ani

Bravo , bogdanel! Din cauza realizarilor fara numar pe care le-ai avut la ministerul turismului esti pe lista de ministri care vor fi remaniati in curand. Felicitari!
Raspunde

Ciuciu

Acum 3 ani

Hai sa ne laudam, cumparati motoreta MOBRA
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus