În Sibiu, teatrul există ca și spirit, prin urmare a-i construi o clădire care să-l cuprindă este o misiune dificilă. Aceasta este una din concluziile primei conferințe organizată în cadrul FITS sub denumirea Therme Forum, serie de dezbateri la care sunt invitați arhitecți recunoscuți la nivel național și internațional.
“Tehnologie, publicul în schimbare și paradigme în evoluție privind clădirile” a fost tema primei conferințe din seria celor patru organizate sub denumirea Therme Forum, în cadrul FITS 2019. Ștefan Dorin Adam, unul dintre arhitecții invitați în cadrul conferinței organizată joi, spune că nevoia de teatru în Sibiu depășește granițele țării. “În primul rând trebuie să ai o comunitate care să își dorească un teatru. Comunitatea care își dorește un teatru nu este doar Sibiul, ci înseamnă o zonă mai largă, o zonă care depășește aria geografică a unui oraș, a unei țări. Și pentru că festivalul de teatru a reușit să facă această cuprindere și întindere, Sibiul este vândut ca un produs cultural datorită unui festival. Este foarte important pentru că așteptările sunt deja formate”, susține Ștefan Dorin Adam (foto principală), fondatorul companiei “mânadelucru”.
Conform arhitectului bucureștean, la Sibiu, teatrul este deja construit și mai este nevoie doar de o împrejmuire a acestuia. “Trebuie să existe nevoia ca să existe clădirea. Mi se pare lăudabil că domnul Chiriac a reușit în atât de multe ediții să crească festivalul, încât el a construit deja clădirea. Construind deja clădirea, mi se pare o misiunea foarte dificilă a oricărui arhitect care ar veni să aplice cu ceva pentru a face cuprins un anumit loc al oamenilor”, continuă Ștefan Adam.
Subiectul unei noi clădiri care să înlocuiască actualul teatru cu un centru de conferințe și spectacole a fost deschis de autoritățile locale de mai bine de zece ani. În urrmă cu trei ani, Primăria Sibiu a transmis proiectul, spre implementare, reprezentanților Teatrului național “Radu Stanca“. Acum doi ani, aceștia au realizat o propunere de temă de proiectare, însușită și de Consiliul local Sibiu. Anul acesta, implementara proiectului unui centru de conferințe și spectacole a fost preluată, din nou, de executivul Primăriei municipiului Sibiu. Planurile sunt de a lansa, în acest an, un studiu de prefezabilitate pentru investiția aproximată, în urmă cu doi ani, la peste 80 de milioane de euro.
Punctul cheie: concursul de arhitectură
El a explicat aspectele tehnice ale viitoarei clădiri și procesele de decizie. În conformitate cu acesta cel mai important moment este concursul de arhitectură, în cadrul căruia se vor decide cele mai importante aspecte ale viitoarei clădiri de teatru care se va construi la Cazarma ’90. “Din punct de vedere tehnic sunt tot felul de logici, comisii de cultură, comisii de urbanism, decidenți politici, chiar concursuri de arhitectură, jurii de arhitectură și depinde de cum toți acești oameni vor judeca aspectele. Concursul de arhitectură e cea mai interesantă dezbatere, fiindcă se vorbește despre aspecte diferite ale locului respectiv. Vor fi atât de multe puncte de vedere diferite încât se va vedea ce nevoie are locul acela. Să spui acum dacă este vorba de o intervenție de consolidare, de extindere, de reabilitare, de cât de înalt, de cât de mult să ocupe, nu cred că acolo e sensul. Cred că trebuie să te gândești la ce așteptări au oamenii și cât de deschisă e clădirea înspre oameni. De aici aș pleca“, completează Ștefan Dorin Adam, arhitectul care, printre altele, și-a pus semnătura și asupra hotelului Floreasca, din Capitală.Adam s-a arătat plăcut impresionat de clădirea “Fabrica de Cultură”, recunoscută pentru ca sală a spectacolului Faust. El a subliniat faptul că în această sală legătura dinte actori și public este mult mai puternică. “La «Fabrica de Cultură» se vede cum un spațiu industrial s-a transformat într-un spațiu extrem de lichid, negând structura de rezistență a clădirii care e o structură de beton. Sau poate chiar structura de beton cu deschiderea atât de mare a făcut posibilă împrăștierea multor săli. Ultima sală realizată pentru spectacolul japonez este foarte participativă, aproape că nici nu știi care e publicul, dacă e actorul de pe scenă sau actorul din sală”, recunoaște arhitectul.
Zeci de specialiști
Therme Forum, dezbaterea care aduce laolaltă arhitecți și designeri celebri în toată lumea, revine, pentru al doilea an consecutiv, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, din 20 până în 22 iunie, în Sala Oglinzilor de la Forumul Democrat al Germanilor din România. Pornind de la tema ediției din 2019 a FITS, ARTA DE A DĂRUI, Forumul Therme din acest an va explora modalitățile în care experiența fizică și virtuală a publicului de teatru modelează comunități și influențează artele spectacolului și durabilitatea organizațiilor noastre, arată reprezentanții FITS. Acest eveniment unic reunește arhitecți, creatori și profesioniști din domeniul teatrului, continuând o dezbatere publică începută în cadrul Therme Forum 2018, în vederea pregătirii proiectului și construcției unui nou centru de spectacole la Sibiu.Dintre invitați, cei de la FITS îi amintesc pe Robert C. Hanea (Therme Group), David Baile (International Society for the Performing Arts, USA), Alexandru Găvozdea (The Order of Architects of Romania), Jean Guy Lecat (Jean Guy Lecat Studio, FRA), Fiona Zisch (UCL – Neuroscience and Architecture, GBR), Andy Bryce, Daniel Wright (RSHP, Great Britain), José Garrido (Ian Ritchie Architects, GBR), Alexander Schwarz (David Chipperfield Architects, DEU), Deborah Aydon (Liverpool Everyman Theatre, GBR), Gary McCluskie (Diamond Schmitt Architects, CAN), David Howarth (DRDH Architects, GBR), Guo Chenzi & Lynn Fu (Yue Opera Town, CHN), Annette Mees (Royal Opera House Covent Garden, GBR).
Sursa foto principală: Facebook / Stefan Dorin Adam
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: International Society , Primăria Sibiu , Festivalul Internațional , Alexandru Găvozdea , Uniunii Arhitecţilor , Radu Stanca , În Sibiu , Teatrul Naţional , Sala Oglinzilor , Forumul Democrat German , noul sediu , Alexander Schwarz , discutii , Jean Guy Lecat Studio , Andy Bryce , The Order , Annette Mees , Dorin Ștefan Adam , Daniel Wright , Jean Guy Lecat , David Baile , David Chipperfield Architects , Diamond Schmitt Architects , Forumului Therme , Matsumoto Performing Arts Cent , Gary Mc , Guo Chenzi , Ian Ritchie Architects , José Garrido , Therme Forum , David Howarth , Therme Group , Deborah Aydon , Yue Opera Town , Fiona Zisch , Forumul Therme , Great Britain , Liverpool Everyman Theatre , Lynn Fu , Arhitectul Ștefan Dorin Adam
Vizualizari: 3275
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sdth
Acum 1 oră
Mary
Acum 1 oră
Opinie
Acum 1 oră
Corbul
Acum 1 oră
Rodica Luminita