Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Mai puține infacțiuni printre sibieni. „Acțiuni eficiente ale polițiștilor în stradă”

Mai puține infacțiuni printre sibieni. „Acțiuni eficiente ale polițiștilor în stradă”

Sibienii devin mai disciplinați, iar acest lucru se observă din ultimul raport al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). În document se menționează că numărul infracțiunilor din primul semestru al anului 2019 a scăzut cu peste 200 în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Datele au fost pregătite de președintele ATOP, Pavel Bichicean, și vor fi prezentate în ședința de joi, 27 iunie, a Consiiului Județean. „Raportându-ne la perioada similiară a anului trecut se constată o scădere a fenomenului infracțional, care se datorează volumului activităților și eficienței acțiunilor desfășurate în stradă de către structurile de ordine publică”, menționează acesta.

Astfel, în primul trimestru al anului în județul Sibiu au fost sesizate 2.297 de infracțiuni - cu 265 mai puține decât în primele luni ale anului 2018. Cele mai multe s-au înregistrat în orașe - 1.645, față de 652 de infracțiuni în sate.

Cea mai vizibilă îmbunătățire s-a înregistrat în ceea ce privește infracționalitatea juridică (de la 1.750 la 1.581 de sesizări), infracționalitatea sesizată contra persoanei (de la 814 la 650) și infracționalitatea economico-financiară (de la 222 la 161).

În mediul urban din județul Sibiu cel mai mult a scăzut numărul furturilor de componente auto (-18). Au crescut însă furturile de buzunar (+16, de la 9 la 25 de cazuri), furturile de plăcuțe de înmatriculare (+4), dar și din societăți comerciale, înregistrându-se două cazuri, spre deosebire de zero în anul trecut.

În ceea ce privește ilegalitățile din mediul rural, autoritățile remarcă „o scădere considerabilă, cu 20%” - respectiv, de la 815 la 652. În sate a continuat să crească însă numărul infracțiunilor economico-financiare, iar cele contra patrimoniului - să se mențină la nivelul de 313 infracțiuni. „Infracționalitatea contra persoanei înregistrează o scădere considerabilă de 37, 93%, respectiv de la 319 infracțiuni în trimestrul I 2018 la 198 (-121) infracțiuni în primele 3 luni ale anului 2019”, scrie Bichicean în raportul său.

Comparând cele două perioade, în satele și comunele Sibiului se mai observă o scădere a furturilor din curți și gospodării (de la 36 la 31 de cazuri), a celor din automobile (de la 19 la 7), dar și a furturilr de animale (de la 17 la 11 cazuri).

Întregul raport poate fi consultat aici.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Pe Bune?

Acum 2 ani

Cand citesc d'astea nu stiu daca sa rad sau sa plang. Hai sal uam exemplu zona Garii Mari din Sibiu. Zone in care cel putin 15% din locatari lucreaza sau au lucrat in Politie. Exemplu concret miercurea trecuta: 1.Trafic de droguri: trece masina de politie pe langa parcarea din zona garii unde inainte de trecerea de pietoni (5 cm) sta pe avarii o masina marca Audi. Politia trece pe langa aceasta masina desi erau indreptatiti sa-l sanctioneze pe sofer; la nici 2 minute mai tarziu apare un individ pe bicicleta care ii arunca peste geam individului din Audi un pliculet cu un praf de culoare alba. Acesta scoate banii isi dau mana si pleaca fiecare in treaba lui. 2. Prostitutie: exista cel putin 2 fete din zona 9 mai care impreuna cu pestele lor sunt in permanenta in zona garii dand tarcoale naivilor. 3.Transport ilegal de persoane: Tot in zona garii mari exista un numar de 5-6 masini care zilnic, in vazul lumii si fara sa se fereasca ori sa se fiasca asigura transport cu masina personala persoanelor care sunt din satele sibiene. 4.Cersetorie, tulburarea linistii publice, consum de alcool in locuri publice: tot in aceasi zona a garii mari din orasul ultra-EUROPEAN Sibiu, aproape in fiecare zi cand vremea "tine cu ei" pe bancile din zona au loc adevarate spectacole grotesti. Da ma bucur ca stau bine in statistici...asta da eficienta.
Raspunde

Ilie

Acum 2 ani

Oricine se plimba prin oras cu ochii deschisi vede ca orasul merge in partea opusa statisticilor scoase de politie. Politia e inexistenta, mai ales cea rutiera.
Raspunde

Ina

Acum 2 ani

Politia e inexistenta si in ce priveste furturile, mai ales cele de biciclete, foarte frecvente in ultimul timp (din bloc, legate cu lant, interfon, etc.). Cate dintre ele au fost recuperate? Cum si-a facut politia treaba daca nici macar o persoana din bloc nu a fost intrebata daca a auzit/vazut ceva? Nu mai zic de situatia in care esti "convins" sa-ti retragi plangerea (doar pt a-si imbunatati ei statisticile) pt ca a trecut mult timp si nu s-a gasit autorul si e clar ca nu va fi gasit niciodata si la urma te trezesti ca mai ai si de platit 10 lei pt ca i-ai deranjat degeaba...
Raspunde

Lucas

Acum 2 ani

Ce se intampla cu camerele de supraveghere instalate cu ocazia summitului ? Sunt functionale ? Cine "se uita "la ele ? Cate cazuri s-au rezolvat doar urmarind aceste camere performante ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus