Vineri,
03.02.2023
Partial Noros
Acum
2°C

Un nou summit la Sibiu: unul despre banii Uniunii Europene și metodele românești de a-i cheltui

Un nou summit la Sibiu: unul despre banii Uniunii Europene și metodele românești de a-i cheltui

La Sibiu va fi organizată o dezbatere internațională, al cărei scop este redactarea unor propuneri de modificare a legislației care să facă mai ușoară pentru autorități absorbția fondurilor europene.

“Summitul pentru simplificarea fondurilor structurale“ este programat vineri, 28 iunie 2019, în Muzeul Astra din Sibiu. Iar printre principalii invitați se numără și Dick Roche, fost ministru al Afacerilor Europene din Irlanda, pe care autoritățile locale îl prezintă drept inițiatorul reformelor legislative care i-au adus țara pe primul loc la rata de absorbție a fondurilor europene. Alături de el sunt invitați reprezentanți ai administrațiilor locale din țară, ai mediului economic sau ai diferitelor organizații profesionale.

Simplificarea regulilor și a legislației naționale privind accesarea fondurilor europene este o prioritate, susțin autoritățile sibiene, care găzduiesc acest eveniment. Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, enumeră printre piedicile din birocrația fondurilor nerambursabile durata mare care se scurge de la depunerea proiectelor și până la semnarea contractelor de finanțare. “Fondurile europene sunt șansa României de a recupera decalajele de dezvoltare socio-economică și de a deveni competitivă la nivel european. Însă deși suntem cu «banii aproape în sac», absorbția precară și folosirea uneori ineficientă a acestora ne împiedică să fructificăm această șansă. Propunerea legislativă de simplificare a procedurilor de accesare a fondurilor europene este o soluție pe care vrem să o lansăm în 28 iunie în Sibiu”, declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Temele dezbătute vor fi legate de propunea legislativă de simplificare a mai multor acte normative, soluțiile care vor fi implementate de autoritățile care gestionează fondurile UE, surse complementare de finanțare la nivel local și județean, dar și finanțarea zonelor industriale și miniere în tranziție. În Sibiu, la Muzeul Astra, se va definitiva propunerea care mai apoi va fi predată guvernului în cadrul unei întâlniri care va avea loc în București.

CJ Sibiu invită persoanele interesate, cu experiență în accesarea fondurilor europene să contribuie prin sugestii. Pe site-ul Consiliului Județean Sibiu este disponibil un formular pentru acest scop. De asemenea, pot fi adresate întrebări în cadrul summit-ului, eveniment programat să înceapă de la ora 10:30 în Muzeul Astra.

Instituțiile implicate în organizarea evenimentului sunt Consiliul Județean Sibiu, Uniunea Națională a Consiliilor Județene, Asociația Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România, alături de platforma Advisory Hub.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

BauBau

Acum 3 ani

Cam ridicol, intr-un oras unde o buna parte din reabilitari/proiecte sunt prin Banca Europeana pt. Dezvoltare
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus