Asociația de Dezvoltate Intercomunitară Eco Sibiu continuă campania de informare a cetățenilor pe tema modificărilor aduse sistemului integrat de colectare selectivă, ca urmare a implementării principiului “Plătește pentru cât arunci“. Sistem care a dus la un nou mod de plată a deșeurilor pentru locuitorii din zona rurală a Zonei 1 a județului Sibiu.
Sistemul “Plătește pentru cât arunci“ (PPCA) a devenit obligatoriu de a fi implementat de către autoritățile locale din întreaga țară, ca urmare a adoptării OUG nr. 74/2018, de către Guvernul României. Scopul acestei măsuri este acela de a determina populația să colecteze separat deșeurile reciclabile, precum și pe cele biodegradabile, astfel încât conținutul containerelor destinate deșeurilor reziduale - care vor fi depozitate în rampele de gunoi - să fie cât mai mic.
ADI Eco Sibiu vine în întâmpinarea sibienilor cu detalii despre noutățile pe care le aduce noul sistem modificat după principiul “Plătește pentru cât arunci“.
În zona rurală a Zonei 1 a județului Sibiu au fost incluse comunele Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Râu Sadului, Rășinari, Roșia, Sadu, Șelimbăr (satele comunei mai puțin satul Șelimbăr), Slimnic, Șura Mare și Vurpăr.
Cele două componente ale taxei de salubrizare
La nivelul Sibiului, în vederea aplicării acestui mecanism, a fost montat un sistem digital RFID (un fel de cip) pe toate pubelele destinate deșeurilor reziduale (pubelele de culoare neagră). Cu ajutorul acestor sisteme, toate ridicările acestor recipiente sunt înregistrate și transmise automat autorităților de către autogunoierele operatorului Soma.Începând cu data de 1 august 2019, doar pubelele negre echipate cu chip RFID vor fi ridicate de către operatorul de colectare a deșeurilor Soma SRL.Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament, Taxa de Salubrizare va avea două componente: Pachetul de Servicii de Salubritate de Bază (PSSB) și Regularizarea taxei. PSSB este similar unui abonament lunar la serviciile de salubritate, el acoperind un număr de ridicări ale pubelei negre, proporțional cu numărul de persoane din gospodărie, precum și ridicarea lunară a pubelelor galbene (în care trebuie depozitate deșeurile de plastic și metal).
Configurația recipientelor de colectare a deșeurilor pentru locuințele individuale, precum și frecvența de colectare, alături de costurile aferente sunt descrise în diagrama de mai jos.
Notă: * - Voluntar“ = pubela va fi ridicată doar dacă este prezentată la poartă în ziua prevăzută pentru colectarea fracției reziduale, știind că serviciul de ridicare a deșeurilor reziduale rămâne în continuare disponibil în fiecare săptămână;
Numărul de ridicări lunare ale pubelei de deșeuri reziduale incluse în PSSB se va monitoriza cu ajutorul sistemului de RFID tag-uri (cipurile instalate pe pubele) și este diferențiat pe structura familială, după cum este ilustrat în tabelul de mai jos.
Legendă: 1, 2, 3, 4, 5- numărul de colectări maxime într-o lună; x - colectare inclusă în Pachetul de Servicii de Salubrizare de bază (PSSB); o - colectare suplimentară.
Regulile pentru cei care locuiesc în zona rurală
1. Utilizatorii pot alege oricare săptămâna din lună în care prezintă la ridicare pubela pentru deșeuri reziduale, fără ca acest lucru să genereze costuri suplimentare, atât timp cât numărul de ridicări nu îl depășește pe cel prevăzut de PSSB pentru structura familială declarată.2. Colectările suplimentare dintr-o lună ale pubelelor de deșeuri reziduale vor fi taxate cu 3 lei/pubela de 120 l, respectiv 6 lei/pubela de 240 l și vor fi achitate cu ocazia regularizării semestriale a taxei de salubrizare.
3. Obligația de a composta fracțiile biodegradabile în gospodăriile care sunt prevăzute cu unități de compostare individuală se va păstra neschimbată pe perioada martie-octombrie.
4. Taxarea efectivă a costului ridicărilor suplimentare ale pubelei pentru deșeuri reziduale, va fi realizată semestrial prin regularizare, respectiv prin însumarea costurilor generate de numărul lunar de ridicări suplimentare ale pubelei de deșeuri reziduale, raportat la cele cuprinse în PSSB pentru structura familială declarată cu ocazia întocmirii declarației de impunere.
5. Cu titlu de excepție, pentru calibrarea sistemului și pentru o mai bună înțelegere a lui, în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2019, costurile adiționale determinate de infrastructura digitală nu vor fi aplicate utilizatorilor, ele urmând, totuși, a fi comunicate celor în cauză spre știință. Astfel, prima perioadă de calcul și de aplicare a regularizărilor va fi cuprinsă între 1 octombrie 2019 – 31 decembrie 2019, urmată de intervale de regularizare semestriale.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Șura Mare , Daniela Țăranu , păuca , Gura Râului , Guvernul României , colectare selectivă , Dezvoltare Rurală , Ministerului Economiei , La Marpod , Cristian Preda , Şcoala Gimnazială Nocrich , reciclare , Şcoala Gimnazială Slimnic , Râu Sadului , Florin Orlățan , Pentru Sibiu , vurpar , asistenta din loamnes , Din Roșia , Primăria Boiţa , Primăria Poplaca , Adi Eco Sibiu , Nadia Boulanger , Șelimbăr (satele comunei mai p , Primăria Comunei Răşinari
Vizualizari: 3049
Ultimele comentarii
Acum 40 minute
Justin
Acum 52 minute
Apa Canal
Acum 1 oră
Birtu
Acum 1 oră
Birtu
Acum 1 oră
Tov.Escu