Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
29°C

Sibiul reciclează! Cum se modifică sistemul de colectare a deșeurilor pentru cei din zona rurală

Sibiul reciclează! Cum se modifică sistemul de colectare a deșeurilor pentru cei din zona rurală

Asociația de Dezvoltate Intercomunitară Eco Sibiu continuă campania de informare a cetățenilor pe tema modificărilor aduse sistemului integrat de colectare selectivă, ca urmare a implementării principiului “Plătește pentru cât arunci“. Sistem care a dus la un nou mod de plată a deșeurilor pentru locuitorii din zona rurală a Zonei 1 a județului Sibiu.

Sistemul “Plătește pentru cât arunci“ (PPCA) a devenit obligatoriu de a fi implementat de către autoritățile locale din întreaga țară, ca urmare a adoptării OUG nr. 74/2018, de către Guvernul României. Scopul acestei măsuri este acela de a determina populația să colecteze separat deșeurile reciclabile, precum și pe cele biodegradabile, astfel încât conținutul containerelor destinate deșeurilor reziduale - care vor fi depozitate în rampele de gunoi - să fie cât mai mic.

ADI Eco Sibiu vine în întâmpinarea sibienilor cu detalii despre noutățile pe care le aduce noul sistem modificat după principiul “Plătește pentru cât arunci“.

În zona rurală a Zonei 1 a județului Sibiu au fost incluse comunele Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Râu Sadului, Rășinari, Roșia, Sadu, Șelimbăr (satele comunei mai puțin satul Șelimbăr), Slimnic, Șura Mare și Vurpăr.

Cele două componente ale taxei de salubrizare

La nivelul Sibiului, în vederea aplicării acestui mecanism, a fost montat un sistem digital RFID (un fel de cip) pe toate pubelele destinate deșeurilor reziduale (pubelele de culoare neagră). Cu ajutorul acestor sisteme, toate ridicările acestor recipiente sunt înregistrate și transmise automat autorităților de către autogunoierele operatorului Soma.
Începând cu data de 1 august 2019, doar pubelele negre echipate cu chip RFID vor fi ridicate de către operatorul de colectare a deșeurilor Soma SRL.
Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament, Taxa de Salubrizare va avea două componente: Pachetul de Servicii de Salubritate de Bază (PSSB) și Regularizarea taxei. PSSB este similar unui abonament lunar la serviciile de salubritate, el acoperind un număr de ridicări ale pubelei negre, proporțional cu numărul de persoane din gospodărie, precum și ridicarea lunară a pubelelor galbene (în care trebuie depozitate deșeurile de plastic și metal).

Configurația recipientelor de colectare a deșeurilor pentru locuințele individuale, precum și frecvența de colectare, alături de costurile aferente sunt descrise în diagrama de mai jos.

recipiente la taraNotă: * - Voluntar“ = pubela va fi ridicată doar dacă este prezentată la poartă în ziua prevăzută pentru colectarea fracției reziduale, știind că serviciul de ridicare a deșeurilor reziduale rămâne în continuare disponibil în fiecare săptămână;

Numărul de ridicări lunare ale pubelei de deșeuri reziduale incluse în PSSB se va monitoriza cu ajutorul sistemului de RFID tag-uri (cipurile instalate pe pubele) și este diferențiat pe structura familială, după cum este ilustrat în tabelul de mai jos.

tabel 1 Legendă: 1, 2, 3, 4, 5- numărul de colectări maxime într-o lună; x - colectare inclusă în Pachetul de Servicii de Salubrizare de bază (PSSB); o - colectare suplimentară.

Regulile pentru cei care locuiesc în zona rurală

1. Utilizatorii pot alege oricare săptămâna din lună în care prezintă la ridicare pubela pentru deșeuri reziduale, fără ca acest lucru să genereze costuri suplimentare, atât timp cât numărul de ridicări nu îl depășește pe cel prevăzut de PSSB pentru structura familială declarată.

2. Colectările suplimentare dintr-o lună ale pubelelor de deșeuri reziduale vor fi taxate cu 3 lei/pubela de 120 l, respectiv 6 lei/pubela de 240 l și vor fi achitate cu ocazia regularizării semestriale a taxei de salubrizare.

3. Obligația de a composta fracțiile biodegradabile în gospodăriile care sunt prevăzute cu unități de compostare individuală se va păstra neschimbată pe perioada martie-octombrie.

4. Taxarea efectivă a costului ridicărilor suplimentare ale pubelei pentru deșeuri reziduale, va fi realizată semestrial prin regularizare, respectiv prin însumarea costurilor generate de numărul lunar de ridicări suplimentare ale pubelei de deșeuri reziduale, raportat la cele cuprinse în PSSB pentru structura familială declarată cu ocazia întocmirii declarației de impunere.

5. Cu titlu de excepție, pentru calibrarea sistemului și pentru o mai bună înțelegere a lui, în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2019, costurile adiționale determinate de infrastructura digitală nu vor fi aplicate utilizatorilor, ele urmând, totuși, a fi comunicate celor în cauză spre știință. Astfel, prima perioadă de calcul și de aplicare a regularizărilor va fi cuprinsă între 1 octombrie 2019 – 31 decembrie 2019, urmată de intervale de regularizare semestriale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Magna Horreum

Acum 5 ani

Intrucat, de ani de zile, ma straduiesc sa colectez selectiv, cat mai corect, gunoiul, m-am trezit ca in intervalul de timp trecut de la ultima ridicare a plasticului (42 de zile) am reusit sa umplu: 1 buc pubela galbena 240 litri si 3 buc saci a cate 120 litri. Total = 600 litri deseuri plastic si metal!!! Presate corespunzator. Acest fapt ma determina sa cred ca frecventa ridicarii plasticului 1 data/ luna este insuficienta. Cantitatile de plastic ce depasesc volumul pubelei de 240 litri vor fi ridicate/ taxate suplimentar?
Raspunde

Asaniciodata

Acum 5 ani

Numai la noi...singurul criteriu : lăcomia care se satisface prin regulamente, hotărâri, calcule...multe, multe pubele in diverse .culori ...cat mai complicat, cat mai costisitor pentru cetățean ...in rest, nu de vede cat de murdare sunt mașinile care colectează gunoiul, urâțenia blocurilor- cartiere aparute contrar legii ..crea ce duce la supozitia de dare de mita devrene ce arhitectul, primarul si la altii din primarie accepta constuirea acedtor hidosenii" in sfara specificului zonei, la marginile orașului pe teritoriile altor localități unde se platesc impozitele si taxele iar sibienii PLATESC CU SANATATEA ..aglomeratia creata de acesti indivizi care ....nu sunt penali...acesti monstri care distrug Sibiul prin incompetența, lăcomia lipsa de educatie si nemernicia lor...Acum au ajuns sa cîntărească si gunoiul bieților țărani.Vor ajunge sa l arunce în gropi sau pe ape .....astept ziua in care sa fie ridicate si gunoaiele care decid astfel de măsuri...pe culori si cantitate..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus