Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
17°C

Începe procesul pentru recuperarea mandatului de primar al Sibiului de către Astrid Fodor

Începe procesul pentru recuperarea mandatului de primar al Sibiului de către Astrid Fodor

Vineri este programat primul termen din seria celor două procese prin care Astrid Fodor încearcă să își recupereze mandatul de primar al Sibiului, întrerupt înainte de termen prin ordin al prefectului de Sibiu, Adela Muntean.

Secția de contencios administrativ a Tribunalului Sibiu va dezbate, în cursul zilei de vineri, cerere formulată de Astrid Fodor pentru suspendarea ordinului 262, emis de prefectul Sibiului în 3 iulie 2019. Prin respectivul ordin, prefectul Adela Muntean “a constatat încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului municipiului Sibiu, doamna Astrid Cora Fodor“. Ordinul prefectului de Sibiu a avut la bază un raport al Agenției Naționale de Integritate, care a considerat că Astrid Fodor, în perioada când era viceprimar (2012 - 2014), a fost în stare de incompatibilitate deoarece a ocupat simultan atât funcția de viceprimar, cât și cea de membru (neremunerat) al consiliilor de administrație a două instituții de învățământ din oraș (Colegiul “Samuel von Brukenthal și, respectiv, Grădinița nr. 37). Respectivul raport de incompatibilitate, emis în 2016, a fost contestat de Astrid Fodor, care a câștigat procesul, pe fond, la Curtea de Apel Alba Iulia, dar a pierdut recursul judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

În procesul al cărui prim termen a fost fixat în cursul zilei de vineri, 19 iulie, Astrid Fodor va cere suspendarea ordinului emis de Adela Muntean, până la finalizarea unui al doilea proces, prin care Fodor cere constatarea nulității ordinului 262. Acest al doilea proces, înregistrat tot la Tribunalul Sibiu, nu are, deocamdată, fixat un termen.

În sprijinul demersului lui Astrid Fodor există o lege, promulgată în cursul lunii martie a acestui an (Legea 59/2019), care stipulează faptul că un ales local declarat incompatibil va suporta consecințele acestei stări doar în interiorul mandatului în care această stare de incompatibilitate s-ar fi produs. “Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate“, este textul din lege.

Șanse mici la suspendare. Dar procesul “mare“ se va încheia luna viitoare

Procesul de vineri nu este unul ușor pentru Astrid Fodor. Potrivit juriștilor consultați de Turnul Sfatului, pentru a suspenda ordinul prefectului până la judecarea pe fond a cererii de anulare, Astrid Fodor va trebui să demonstreze atât urgența unui astfel de demers, cât și potențialele pericole care pot apărea în cazul în care efectele acestui ordin nu vor fi suspendate. “Sibiu are un primar interimar, deci va fi dificil de demonstrat urgența acestui demers. Cât privește eventualele pericole, administrația locală este una funcțională, deci și aici va fi nevoie de un demers de anvergură pentru a convinge instanța“, este sinteza explicațiilor oferite publicației Turnul Sfatului.

Oricare ar fi rezultatul demersului de vineri, situația mandatului de primar al lui Astrid Fodor ar trebui tranșată rapid de către magistrați, în cadrul celuilalt proces deschis pentru anularea ordinului de prefect. Legea administrației publice locale are o prevedere distinctă pentru astfel de situații, în care mandatul de primar este încetat prin ordin de prefect înainte de trecerea celor patru ani. “Instanța de contencios administrativ este obligată să se pronunțe în termen de 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanțe este definitivă“, se arată în cuprinsul articolului 69 din Legea administrației publice locale.

Acțiunea deschisă de Astrid Fodor pentru anularea ordinului a fost înregistrată de Tribunalul Sibiu pe 10 iulie 2019. Prin urmare, până pe 10 august, instanța sibiană ar trebui să se pronunțe, definitiv (nu mai există cale de atac) asupra acestei spețe.

Un al doilea primar suspendat din aceeași debandadă legislativă

Situația lui Astrid Fodor nu este unică în România, dar este printre primele tranșate de instanță definitiv. Astfel de cazuri există, cel mai probabil, în nenumărate alte localități din țară, deoarece au fost generate de un amalgam de legi care au ajuns să se bată cap în cap. Pe de o parte, Legea educației naționale, care obligă toți consilierii locali să facă parte din consiliile de administrație ale unităților de învățământ din localitățile unde au fost aleși. Apoi mai este Legea administrației publice locale, care a fost modificată în 2006, prin introducerea unui articol care preciza că viceprimarii rămân și consilieri locali (deci trebuie să facă parte din consiliile de administrație ale școlilor – la Sibiu, cei 23 de consilieri locali trebuie să asigure prezența în aproape 50 de consilii de administrație).

Peste toate acestea, vine și Legea 161/2003, privind asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, care – prin articolul 87 - interzice viceprimarilor să facă parte din consilii de administrație.

Pentru a elimina aceste neclarități, acum doi ani a fost adoptată o nouă lege (128/2017) prin care se modifică articolul 87 din Legea nr. 161/2003, adică acel articol în baza căruia Astrid Fodor a fost declarată în stare de incompatibilitate. Doar că, legea din 2017 nu clarifică întru totul lucrurile, deoarece nu face referire la cazurile aflate deja pe rolul instanțelor și care încep să se încheie acum.

Iar printre procesele încheiate recent este și cel al unui primar sucevean, Sorin Augustin Tofan, din comuna Ipotești, după cum relatează Monitorul de Suceava. În cursul zilei de miercuri, prefectul de Suceava a emis ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Tofan, care a pierdut un proces de incompatibilitate similar cu cel al lui Astrid Fodor: pe vremea când era viceprimar (2010 – 2014), Tofan a fost membru al consiliului de administrație al grădiniței din comună. Doar că, în raportul de incompatibilitate al lui Tofan, funcționarii Agenției de Integritate au mai detaliat o speță: primarul sucevean era și asociat la firma care deținea magazinul din sat, împreună cu soția sa, care era și administrator. Iar de la această firmă, școala gimnazială din sat a făcut achiziții directe în valoare de 7.016 lei.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pepe

Acum 5 ani

Baba mălai visează.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anonymus

Acum 5 ani

sa nu mai revina ca oricum nu a facut nimic de cand a preluat mandatul...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

mihai

Acum 5 ani

Iese unul rupt de beat din crasma, se intalneste cu unii pe strada care-i spun sa se duca acasa ca e beat. Si el ii da in judecata si pe aia ca l-au numit beat si pe producatorul de bere ca i-a pus alcool in bere si pe patronul crasmei ca i-a vandut alcool.
Raspunde

scena9

Acum 5 ani

si dacá nu vá vine sá credeti, mái dragilor, presa europeaná este azi cu ochii pe SIBIU!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Huaba

Acum 5 ani

Fodoritza - de ce nu te ocupi de tine .... si ne lasi pe noi sibienii in PACE ??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus